Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS

Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθούμε τη γέννηση μίας ελληνικής επιχειρηματικής προσπάθειας στον αδυσώπητο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο της ελβετικής ωρολογοποιίας. Με χαρά, λοιπόν, υποδεχόμαστε την Ianos Watches. Είναι το «πνευματικό παιδί» του Ιάκωβου Χατζηδημητρίου, δικηγόρου στο επάγγελμα, ο οποίος όμως κόλλησε το μικρόβιο της ωρολογοποιίας και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του. Και το τολμά με συνέπεια, πειθαρχία και πρόγραμμα. Η Ianos κάνει τα πρώτα της βήματα και η έως τώρα ανταπόκριση ειδικών και κοινού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Και δεν μιλάμε μόνο για τα στενά πλαίσια της ελληνικής αγοράς. Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια έχει ήδη ανταμειφθεί με πολύ θετικά σχόλια και ενδελεχείς παρουσιάσεις από έγκριτα blogs και sites ωρολογοποιίας παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το Hodinkee, το Fratello Watches και το Worn and Wound. Η αρχή έχει γίνει. Την Παρασκευή 22 Μαρτίου το πρώτο ρολόι της μάρκας, ένα μοντέλο καταδύσεων με το ελληνικότατο όνομα Avyssos, λανσάρεται στο Kickstarter. Και με την ευκαιρία αυτή, η Ianos κυκλοφόρησε ένα ωραίο video, το οποίο γυρίστηκε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Σύμη, και έχει ως πρωταγωνιστές δύο παραδοσιακούς σφουγγαράδες, πατέρα και γιο. Ο νεαρός πραγματοποιεί ελεύθερη κατάδυση με τη βοήθεια μίας καμπανελόπετρας και στον καρπό του έχει το Avyssos…

Το Avyssos είναι swiss made. H σχεδίασή του έγινε από έναν ανεξάρτητο Ελβετό designer ρολογιών, τον Yvan Ketterer, σε στενή συνεργασία με τον ιδρυτή της Ianos, Ιάκωβο Χατζηδημητρίου. Είναι άλλωστε προφανείς στην αισθητική του οι επιρροές τόσο από την ελληνική παράδοση των Συμιακών σφουγγαράδων όσο και από τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα από τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα από τα παλαιότερα αστρονομικά όργανα μέτρησης του χρόνου στην ιστορία.

Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-1

Το Avyssos είναι ένα καθαρόαιμο μοντέλο καταδύσεων. Στεγανή μέχρι 300 μέτρα βάθος, η ατσάλινη κάσα του έχει διάμετρο 44 χιλιοστά, χωρίς όμως να δείχνει βαριά και ογκώδης στον καρπό. Διαθέτει μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη με ανάγλυφες διαβαθμίσεις, η οποία εξέχει αρκετά από την κάσα για καλύτερο χειρισμό μέσα στο νερό.

Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-2

Το καντράν τύπου «σάντουιτς» –δηλαδή με δύο πλάκες, μία διάτρητη και μία φωσφορίζουσα από κάτω – έχει τρεις μεγάλους αραβικούς αριθμούς και όλες οι άλλες ενδείξεις των ωρών έχουν ασυνήθιστο σχήμα, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την καμπανελόπετρα, την πέτρα που χρησιμοποιούν οι παραδοσιακοί σφουγγαράδες ως βαρίδι, για να κατεβαίνουν στον βυθό.

Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-3
Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-4

Ένα δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα μικρά τρέχοντα δευτερόλεπτα στο 6. Το Avyssos δεν έχει δευτερολεπτοδείκτη, συνεπώς αυτή η ένδειξη με τα λευκά και χρωματιστά μέρη, που περιστρέφονται συνεχώς, ενημερώνει τον δύτη ότι το ρολόι λειτουργεί κανονικά, ένα χαρακτηριστικό απαραίτητο για την ασφάλειά του. Το σχήμα της ένδειξης αυτής είναι «δανεισμένο» από έναν παρόμοιο περιστρεφόμενο τροχό που υπήρχε επάνω στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-5

Όσο για τον μηχανισμό, και εδώ υπάρχει μία μικρή έκπληξη. Οι δημιουργοί του Avyssos επέλεξαν όχι έναν αυτόματο μηχανισμό, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά έναν κουρδιστό μηχανικό μηχανισμό, τον ΕΤΑ 7001. Και μάλιστα φρόντισαν να είναι ορατός από το πίσω μέρος της κάσας, μέσα από το ορυκτό κρύσταλλο, το οποίο βρίσκεται σε ένα παραλληλόγραμμο «κανάλι», μέσα στο οποίο εφαρμόζει το λουράκι, μειώνοντας έτσι το πάχος του ρολογιού! Τα Avyssos τυλίγονται γύρω από τον καρπό με δερμάτινο λουράκι ή με υφασμάτινο λουράκι τύπου ΝΑΤΟ.

Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-6
Κατάδυση στο ελληνικό γαλάζιο με το Avyssos της IANOS-7

Οι τιμές των Avyssos στο Kickstarter θα είναι 725 ελβετικά φράγκα για τα μοντέλα από ατσάλι (περίπου 640 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, τέλη κ.λπ) και 760 ελβετικά φράγκα για τα μοντέλα με επίστρωση PVD (περίπου 670 ευρώ). Εφόσον το ρολόι βγει τελικά στην παραγωγή, υπολογίστε ότι οι λιανικές τιμές θα είναι περίπου οι διπλάσιες. Εμείς στο HOURS είχαμε την ευκαιρία να δούμε, να περιεργαστούμε και να φορέσουμε τα πρώτα μοντέλα Avyssos και θεωρούμε ότι πρόκειται για μία σοβαρή, προσεγμένη και τίμια προσπάθεια με εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιμής. Ευχόμαστε στην Ianos Watches κάθε επιτυχία.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ianos Watches εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή