Στα χέρια της ΕΛΑΣ σπείρα Γεωργιανών για δεκάδες ληστείες – Έκαναν πλαστικές για να αλλοιώσουν τα αποτυπώματά τους

Στα χέρια της ΕΛΑΣ σπείρα Γεωργιανών για δεκάδες ληστείες – Έκαναν πλαστικές για να αλλοιώσουν τα αποτυπώματά τους

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπείρα Γεωργιανών, στην οποία αρχηγικό ρόλο είχε 38χρονος, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας, εξαρθρώθηκε έπειτα από ειδική επιχείρηση που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή του Κινητού Γραφείου της ΕUROPOL, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, η λεία της σπείρας που δρούσε σε διαφορές περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Καλλιθέα, Πετρούπολη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Βύρωνα, Παγκράτι, Σεπόλια και Χαλάνδρι), υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

«Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων του ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν "VOR V ZAKONE" ή "Thieves in Law", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, ενώ προσέθεσε ότι έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 28 διαρρήξεις – κλοπές που διέπραξε η σπείρα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», του νόμου περί όπλων, καθώς και του νόμου περί αλλοδαπών.

«Όσοι φέρουν τον τίτλο "VOR V ZAKONE" αποτελούν τους καθοδηγητές των οργανώσεων και εμπνέουν τον σεβασμό του συνόλου των μελών της ομάδας. Κύριο χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτού του τύπου, αποτελεί η πίστη και η αφοσίωση στην "ομάδα", η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική και οικογενειακή βάση», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Ο 38χρονος που συνελήφθη και αποτελεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας, είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης, ενώ μετά από κάθε διάρρηξη λάμβανε μέρος του χρηματικού ποσού που είχε αφαιρεθεί.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης της σπείρας ήταν η εξής: Οι δράστες για να εντοπίσουν τους στόχους τους, πήγαιναν στην περιοχή που είχαν επιλέξει πρωινές ώρες, σε ημέρες κατά τις οποίες λειτουργούσε λαϊκή αγορά και οι ένοικοι απουσίαζαν από τις οικίες τους. Στην περιοχή που θα "χτυπούσαν" πήγαιναν με Ι.Χ αυτοκίνητα, τα οποία στάθμευαν πάντα κοντά στην οικία-στόχο, ώστε να είναι σε θέση να διαφύγουν άμεσα μετά την διάρρηξη. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στα αυτοκίνητα, έκρυβαν τα διαρρηκτικά εργαλεία και τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους από αστυνομικούς σε περίπτωση ελέγχου.

Οι δράστες για να μπουν σε πολυκατοικίες χρησιμοποιούσαν διάφορα τεχνάσματα, όπως, για παράδειγμα μοίραζαν διαφημιστικά φυλλάδια. Στη συνέχεια και αφού πρώτα βεβαιώνονταν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν από το διαμέρισμα, παραβίαζαν τον ομφαλό της κλειδαριάς και εισέβαλαν στο χώρο. Σημειώνεται, ότι είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τις κλειδαριές ασφαλείας συγκεκριμένου τύπου και χρησιμοποιούσαν κλειδιά πασπαρτού, σπρέι και διάφορα άλλα αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία, προκειμένου να τις παραβιάσουν.

Τα κλοπιμαία τα πωλούσαν αμέσως σε ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας και αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μετέφεραν τα κλοπιμαία στη χώρα τους για να πετύχουν το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας σχεδίαζαν να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις στα δάχτυλά τους, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να είναι σε θέση να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές σε περίπτωση σύλληψής τους.

Στην κατοχή των δραστών, καθώς και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και Ι.Χ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Τέσσερα Ι.Χ αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 9.602,50 ευρώ, πλήθος πιστωτικών καρτών, μετάλλιο με το έμβλημα των «VOR», 38άρι περίστροφο, περίστροφο 357 MAGNUM, πιστόλι μάρκας GLOCK 9 mm , πιστόλι μάρκας WALTER 9μμ, τo οποίο είχε αφαιρεθεί από οικία αστυνομικού το 2013, αλεξίσφαιρο γιλέκο, γεμιστήρες και θήκες όπλων, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, διαρρηκτικά εργαλεία, κλειδιά θυρών ασφαλείας, πλήθος καρτών SIM και κινητών τηλεφώνων, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, κάρτες καζίνο και μεταφοράς χρημάτων, αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό και αποδεικτικά συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια.

Σημειώνεται, ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει ξανά την αστυνομία για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον τακτικό ανακριτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή