Εισόδημα από ενοίκια 200 ευρώ τον μήνα δηλώνουν κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες

Εισόδημα από ενοίκια 200 ευρώ τον μήνα δηλώνουν κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Με λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα εμφανίζονται να καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες οι ενοικιαστές ακινήτων, αν πιστέψει κανείς τα όσα δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Τα νοικοκυριά που ζουν στο ενοίκιο έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, αλλά οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων εμφανίζονται ότι εισπράττουν κάτω από δύο δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 
Η δήλωση χαμηλότερων εισοδημάτων από ενοίκια είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που έριξε τις μισθώσεις. Είναι όμως και απόρροια της αύξησης των φορολογικών συντελεστών των ενοικίων, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν έως και το 45%, αλλά και της κατάργησης της έκπτωσης φόρου για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, η οποία στέρησε και το τελευταίο κίνητρο για αναγραφή των πραγματικών ποσών στη φορολογική δήλωση.

 
Με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων όσον αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια επανέρχεται στο προσκήνιο. Δεκάδες χιλιάδες ενοικιαστές καλούνται πλέον να πιέσουν τους ιδιοκτήτες καταρχάς για την υποβολή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, καθώς χωρίς αυτό δεν καταβάλλεται επίδομα. Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει ένας «μοχλός πίεσης» προς τους ιδιοκτήτες για να εμφανίσουν μεγαλύτερα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.

 
Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα από ενοικιάσεις κατοικιών (χωρίς, δηλαδή, να προσμετρούνται τα εισοδήματα από καταστήματα κ.λπ.) ανέρχεται στα 2,8-2,9 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να μοιράζεται σε περίπου 860-870 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αν «απομονωθεί» η ενοικίαση των διαμερισμάτων και των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, τότε το ποσό του συνολικού εισοδήματος περιορίζεται κάτω από τα δύο δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους πληρώνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, προκύπτει ετήσιο ποσό ενοικίου ανά νοικοκυριό της τάξεως των 2.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 200 ευρώ

σε μηνιαία βάση.
 
Ακόμη και εν μέσω κρίσης, το ποσό αυτό δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα οι μισθώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Ομως, τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις δηλώσεις επηρεάζονται κυρίως από το φαινόμενο της μερικής δήλωσης του μισθώματος (δηλαδή, άλλο ποσό να καταβάλλεται πραγματικά και άλλο να αποτυπώνεται στο μισθωτήριο).

 
Η μέτρηση των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους έγινε με αφορμή την προετοιμασία για την καταβολή του επιδόματος στέγασης. Ο συνολικός αριθμός εκτιμήθηκε σε πάνω από ένα εκατομμύριο, για να προκύψει τελικώς ότι το επίδομα θα εισπράξουν περίπου ο ένας στους τέσσερις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες φάνηκε ότι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω της παντελούς έλλειψης ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή της ύπαρξης μισθωτηρίου το οποίο έχει ήδη λήξει.

 
Λόγω των συγκεκριμένων ελλείψεων, δεν μπορούν να προχωρήσουν δεκάδες χιλιάδες επιδόματα ενοικίων. Η πίεση ήδη μεταφέρεται στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τα ανανεωμένα μισθωτήρια. Μάλιστα, από το περιεχόμενο της απόφασης για την καταβολή του επιδόματος προκύπτει ότι τα μισθωτήρια θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες «προδιαγραφές» προκειμένου ο ενοικιαστής να μη χάνει το επίδομα:

 
1. Η ισχύς του μισθωτηρίου να καλύπτει και τους επόμενους μήνες και σε καμία περίπτωση να μην λήγει πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2019.
 
2. Το αναγραφόμενο μίσθωμα να μην είναι μικρότερο από το ύψος του επιδόματος που δικαιούται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Το ύψος του επιδόματος ενοικίου (το οποίο κυμαίνεται από τα 70-210 ευρώ) δεν έχει συνδεθεί με το ύψος του δηλωθέντος ενοικίου. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, το υπουργείο Οικονομικών θα είχε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσει αδήλωτα ενοίκια.

 
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα κορυφωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος ενοικίου, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά και σε κέρδη από αυτή τη διαδικασία. Το πρώτο ζητούμενο είναι να κατατεθούν μαζικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ώστε να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από ενοίκια. Το δεύτερο ζητούμενο είναι να σχηματιστεί καλύτερη εικόνα για το ποιοι αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια στην Ελλάδα. Ειδικά το τελευταίο, έχει πολύ μεγάλη ελεγκτική αξία για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ελεγκτικά το επόμενο διάστημα και το «φαινόμενο Airbnb».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή