Ερντογάν: Η Ιστανμπούλ δεν θα γίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη

Ερντογάν: Η Ιστανμπούλ δεν θα γίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στις προκλητικές τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών δίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με νέες του δηλώσεις, αυτή τη φορά προειδοποιώντας ότι η «Ιστανμπούλ» δεν θα γίνει ποτέ «Κωνσταντινούπολη».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τσανάκαλε  ο κ. Ερντογάν ανέφερε:  «Την Ίστανμπούλ δεν θα μπoρέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ και 1000 χρόνια. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ, θα φύγει με το φέρετρο του όπως το κάναμε στο παρελθόν».

Από την ομιλία του Τούρκου πρόεδρου δεν έλειχαν ούτε οι αναφορές στο Αιγαίο: «Στην Κύπρο δοκιμάζουν την υπομονή μας καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα μας. Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας» δήλωσε.

Αναλόγως προκλητική ήταν και χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Σμύρνη, προκαλώντας μάλιστα την  αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Σμύρνη!  Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας» είπε και συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο, λέγοντας «Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε  για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις  τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!»

«Η Ελλάδα» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ «δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς».

Και η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κατέληγε: «Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή