Η Μαργκαρέτε φον Τρότα με «Υπόσχεση» στην Αθήνα

Η Μαργκαρέτε φον Τρότα με «Υπόσχεση» στην Αθήνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα εκτενές αφιέρωμα στην Μαργκαρέτε φον Τρότα, μια από τις βασικές εκπροσώπους του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου και της πολιτικής άποψης στο σινεμά, άρχισε χθες το 14ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας».

Η Μαργκαρέτε φον Τρότα βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Χθες παρέλαβε το τιμητικό βραβείο του 14ου Πανοράματος και προλόγισε την προβολή της ταινίας της «Η υπόσχεση». «Ελπίζω ότι θα δω και θα ακούσω όμορφα και δυνατά πράγματα στην Ελλάδα», είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου και μίλησε για τους δύο Ελληνες μουσικούς, με τους οποίους συνεργάστηκε. «Με τον Νικόλα Οικονόμου (έχει πεθάνει σε τροχαίο ατύχημα) γνωριστήκαμε στο Μόναχο. Δεν ήξερα τη δουλειά του, ένιωσα όμως ότι θα γράψει καλή μουσική για την Πραγματική αλήθεια για την Μάριαν K. (που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία) και ακόμη δύο ταινίες. Την Ελένη Καραΐνδρου τη γνώρισα μέσα από τη μουσική που έγραψε για το Ταξίδι στα Κύθηρα. Ζήτησα από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να μας συστήσει και έγραψε τη μουσική για την Αφρικάνα», είπε.

Οταν της ζητήθηκε να συγκρίνει την τρομοκρατία του ’70-’75, στην οποία αναφερόταν στην «Καταρίνα Μπλουμ», με τη σημερινή κατάσταση, παρατήρησε ότι: «οι τότε οργανώσεις στηρίζονταν και στα αριστερίστικα κινήματα και σε ανθρώπους που είχαν σχέση με τον Μάη του ’68.

Δεν μπορούν να συγκριθούν με τη σημερινή τρομοκρατία. Τότε είχαμε δεχτεί επιθέσεις επειδή αντιμετωπίζαμε με συμπάθεια τον άνθρωπο και όχι τα αστυνομικά μέτρα». Για το πολιτικό σινεμά είπε ότι πιστεύει πως θα υπάρχει συνέχεια από νεότερους δημιουργούς. «Δεν έχω πια άμεση επαφή με τους Γερμανούς δημιουργούς επειδή ζω στο Παρίσι. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει η ενότητα και η σύμπνοια που μας χαρακτήριζε τότε». Οσο για το αν θα γύριζε μια ταινία για τις γυναίκες στις ισλαμικές χώρες, είπε ότι «υπάρχουν πολλές καλές γυναίκες σκηνοθέτες στο Ιράν. Στ’ αλήθεια δεν καταλαβαίνω πώς υπάρχουν τόσες πολλές. Εγώ μάλλον θα απέδιδα το θέμα μονοδιάστατα, ενώ εκείνες το χειρίζονται καλύτερα».

Οι ταινίες της Μαργκαρέτε φον Τρότα που προβάλλονται στο Πανόραμα είναι οι: «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», «Το δεύτερο ξύπνημα της Κρίστα Κλάγκες», «Αδελφές ή η ισορροπία της ευτυχίας», «Η πραγματική αλήθεια για τη Μάριαν K.», «Η φιλενάδα μου», «Ρόζα Λούξεμπουργκ», «Η Αφρικάνα/ Η επιστροφή» και «Η υπόσχεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή