«Αναβρασμός» σε Φεστιβάλ και Εθνικό

«Αναβρασμός» σε Φεστιβάλ και Εθνικό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου θα γίνει προσπάθεια να εξηγηθεί το χάσμα μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή του «Ελληνικού Φεστιβάλ» και του Δ.Σ., που βγήκε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες και οδήγησε στη χθεσινή ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, το οποίο παίρνει αποστάσεις από τις «εκτιμήσεις» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για τη μη ανανέωση της θητείας του και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, ο κ. Θεοδωρόπουλος με σύντομη δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» (17/3/2019) έκανε λόγο για προβλήματα που έχουν να κάνουν με «καθυστερήσεις αποφάσεων ή μη εκτέλεσή τους» και «δυσλειτουργίες που αφορούν εσωτερικά τον οργανισμό» και για «συμφωνία» με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που «δεν τηρήθηκε στο σύνολό της» που τον οδήγησε στην έξοδο.

Σε απάντησή του το ΥΠΠΟΑ σημείωσε ότι δεν παρεμβαίνει στις σχέσεις Δ.Σ. και διευθυντή, και πως η συνεργασία και «η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία».

«Προσωπικές εκτιμήσεις» χαρακτηρίζει τα σχετικά με «δυσλειτουργίες, μη εκτέλεση αποφάσεων, διαχείριση προϋπολογισμού, καφκικό κλίμα Δημοσίου» το διοικητικό συμβούλιο του «Φεστιβάλ Αθηνών», τονίζοντας ότι «αν τα αποδιδόμενα ήσαν αληθή, μερίδιο ευθύνης θα έφερε και ο ίδιος». Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει στηρίξει το έργο του κ. Θεοδωρόπουλου εξασφαλίζοντας την «εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει.

«Δεν είμαι βέβαιος εάν η σχολαστικότητα σημαίνει αυστηρότητα ή δυσλειτουργία», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του «Ελληνικό Φεστιβάλ» Πέτρος Σταυριανός. Σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού, ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις, αλλά έχουν συζητηθεί περιπτώσεις ακριβών παραγωγών που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όπως το αφιέρωμα στη Φολκσμπίνε του 2017, ενώ παρόμοιες ανησυχίες διατυπώθηκαν για τη φετινή συνεργασία με την Comedie Francaise. Οι δύο πλευρές, πάντως, θα πρέπει να συνεργαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου σε μια συνύπαρξη που προμηνύεται δύσκολη.

«Θόρυβος» δημιουργήθηκε επίσης με τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Χθεσινά δημοσιεύματα υποστήριζαν τη μη ανανέωση της θητείας του Στάθη Λιβαθινού, που λήγει τέλη Μαΐου. Πληροφορίες της «Κ» επισημαίνουν ότι το ΥΠΠΟ θα ακολουθήσει το «μοντέλο» του «Φεστιβάλ Αθηνών», δηλαδή την παράταση της θητείας του κ. Λιβαθινού έως το τέλος Αυγούστου και την παράλληλη προκήρυξη σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα αποτελούσε έκπληξη με δεδομένη την ήδη εκπεφρασμένη βούληση της κ. Ζορμπά να προκηρύσσει τις θέσεις των διευθυντών στους εποπτευόμενους φορείς, όχι όμως καθολικά αλλά α λα καρτ.

Σε επικοινωνία μας, ο κ. Λιβαθινός δεν θέλησε να σχολιάσει και αρκέστηκε να επισημάνει πως συνεχίζει να εργάζεται για το πρόγραμμα του 2019-20 περιμένοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου. Συνεργάτες του, ωστόσο, έσπευσαν να στείλουν στην «Κ» μια αναλυτική αναφορά με τα πεπραγμένα της τριετίας 2015-2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή