Ρώμη by locals

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακαλύψτε την πιο foodie συνοικία και την πιο όμορφη αυλή της Αιώνιας Πόλης και γευτείτε ιταλικό φαγητό του δρόμου.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΔΙΚΟ OPULENTIA

VIA ASCOLI PICENO 44

Τηλ. (+39) 3299360758

Καθημερινά: 12.00-01.00

Πίτσα μπιάνκα: 2 ευρώ

Όταν μιλάμε για φαστ φουντ στη Ρώμη, εννοούμε την πίτσα μπιάνκα (pizza bianca). Είναι το τυπικό street food της ιταλικής πρωτεύουσας, που δεν έχει σχέση με την κλασική ναπολιτάνικη εκδοχή πίτσας. Το ζυμάρι της πίτσας χρησιμοποιείται σαν ψωμί, το οποίο στη συνέχεια γεμίζεται με ποικιλία υλικών: από ντομάτα μέχρι εκλεκτή πορτσέτα. Έχω δοκιμάσει πίτσα μπιάνκα σε άπειρες εκδοχές και προτιμώ αυτή του Opulentia στη συνοικία Pigneto, όπου το μείγμα της ζύμης φουσκώνει για 72 ώρες, ώστε να γίνει μαλακό και εύπεπτο. Πρόσφατα, δε, απέκτησε και «αδελφάκι» στο Prati. Οι βραδινές ώρες 21.30-00.00 θεωρούνται ώρες αιχμής και μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε παραπάνω.

Daniela D’ Avanzo


ΚΑΦΕ SCIASCIA

VIA FABIO MASSIMO 80/A

Τηλ. (+39) 063211580

Καθημερινά: 07.00-21.00

Καφές με σοκολάτα: 1,20 ευρώ

Ως Ιταλίδα λατρεύω τον καφέ και, για να τον ευχαριστηθώ, θεωρώ σημαντικό, εκτός από την ποιότητα του ροφήματος, το μέρος όπου θα τον πιω και τους ανθρώπους του μαγαζιού. Το μικρό ιστορικό καφέ Sciascia λειτουργεί από το 1919 στο ίδιο σημείο. Διατηρεί μια ακαταμάχητη ρετρό ατμόσφαιρα, από τα έπιπλα μέχρι τη γραμματοσειρά στο logo. Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και γρήγορο στην εξυπηρέτηση. Μπορείτε να σερβιριστείτε τον καφέ σας στην μπάρα ή να καθίσετε σε ένα από τα λιγοστά τραπέζια του. Τρελαίνομαι για τον εσπρέσο με τη σοκολάτα στη βάση του φλιτζανιού. Μόλις τον ανακατέψεις, αναδίδει το τέλεια ισορροπημένο άρωμα καφέ και σοκολάτας.

Daniela D’ Avanzo


ΣΥΝΟΙΚΙΑ PIGNETO

VIA DEL PIGNETO 151

Ρώμη by locals-1

Βάλτε τη συνοικία Pigneto στο πρόγραμμά σας για βραδινή έξοδο ή πρωινή περιήγηση. (Φωτογραφία: Frank Heuer/laif)

Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνοικία στη Ρώμη. Μια εναλλακτική γειτονιά, με έργα street art στους τοίχους, μικρά και γεμάτα καπνό night clubs, λίγα εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο και νέα μαγαζιά να ανοίγουν κάθε λίγο. Όλη η περιοχή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Pasolini και είναι γεμάτη γκράφιτι και εγκαταστάσεις καλλιτεχνών. Αξίζει να έρθετε εδώ ένα βράδυ, αλλά και στη διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με άλλα μέρη, που τα έχει «καταπιεί» ο μαζικός τουρισμός, διατηρεί όλη την αυθεντικότητά του. Θα σας πρότεινα να αποφύγετε την κεντρική οδό, τη via del Pigneto, την οποία αποκαλούν και Isola Pedonale. Μονοπωλείται από κράχτες που προσκαλούν τους περαστικούς να καθίσουν στα μαγαζιά τους. Προτιμήστε την ανατολική πλευρά της συνοικίας.

Rudy Di Giacomo


ΠΙΤΣΑΡΙΑ SEU PIZZA ILLUMINATI

VIA ANGELO BARGONI 10-18

Τηλ. (+39) 065883384

Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή: 19.00-00.00

Τρίτη: Κλειστά

Πίτσα σπέσιαλ: 14 ευρώ

Ρώμη by locals-2

Τεχνική και καλές πρώτες ύλες κάνουν την πίτσα του Seu Pizza Illuminati από τις καλύτερες στη Ρώμη.

Αν θέλετε να μάθετε ποιοι γνωρίζουν το μυστικό για την τέλεια πίτσα, θα σας αποκαλύψω ότι είναι οι ιδιοκτήτες του Seu Pizza Illuminati.

H ελαφριά ζύμη και τα εκλεκτά υλικά που χρησιμοποιούν την κάνουν την καλύτερη πιτσαρία σε όλη τη Ρώμη. Το μενού ακολουθεί τις εποχές, οπότε δεν σας προτείνω κάποια συγκεκριμένη πίτσα. Σας συμβουλεύω να πάρετε μία για τον καθένα και μία έξτρα για τη μέση, ώστε να δοκιμάσετε περισσότερες γεύσεις. Συνοδεύστε το φαγητό σας με κρασί, σαμπάνια ή μπίρα – ο κατάλογός τους είναι πολύ ενημερωμένος. Οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες, αλλά η ποιότητα τις δικαιολογεί.

Francesco Fenoaltea


ΘΕΑΤΡΟ PALLADIUM

PIAZZA BARTOLOMEO ROMANO 8

Τηλ. (+39) 0657332772

Τα ωράρια ποικίλλουν ανάλογα με τις παραστάσεις.

Είσοδος: 10 ευρώ

Ρώμη by locals-3

Η πρόσοψη του Teatro Palladium. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το Teatro Palladium, στην καρδιά της συνοικίας Garbatella, επαναλειτούργησε το 2003 με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου Roma Tre. Στεγάζεται σε ένα κτίριο ογδόντα ετών και θεωρείται από τις πιο πρωτοποριακές σκηνές της Ρώμης. Στον σχεδιασμό του προγράμματος εμπλέκονται οι φοιτητές του πανεπιστημίου Roma Tre. Φιλοξενεί ανεξάρτητες ταινίες, συναυλίες, διεθνή φεστιβάλ. Παρακολουθώ ανελλιπώς το Roma Europa Festival, που γίνεται το φθινόπωρο και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Οι δράσεις είναι δωρεάν ή με προαιρετική συνεισφορά – για το πανεπιστήμιο προτεραιότητα έχει η πολιτισμική τόνωση της κοινότητας.

Rudy Di Giacomo


ΜΠΙΡΑΡΙΑ LUPPOLO 12

VIA DEI MARRUCINI 12

Τηλ. (+39) 3803488696

Τρίτη-Σάββατο: 17.00-02.00

Κυριακή-Δευτέρα: 17.00-01.00

Μπίρα ποτήρι: 5 ευρώ

Ρώμη by locals-4

Στη φοιτητική συνοικία San Lorenzo θα έρθετε για μπίρα στο Luppolo 12. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Το Luppolo 12, όπου δοκίμασα έφηβος την πρώτη μου μπίρα, παραμένει το αγαπημένο μου στέκι. Είναι μια μικρή και απλή παμπ της γειτονιάς San Lorenzo. Διαθέτει μία σάλα με τραπέζια και δίπλα μια μικρότερη, όπου κάθεσαι στα σκαμπό της μπάρας δίπλα στις δεκαέξι κάνουλες με τις διαφορετικές βαρελίσιες μπίρες. Αν σας φαίνονται λίγες, δίπλα ακριβώς λειτουργεί κάβα που πουλάει μερικές από τις καλύτερες μπίρες στην αγορά σε μπουκάλι. Επιπλέον, θα βρείτε καλό φαγητό σε προσιτές τιμές και ωραία μουσική. Με καλό καιρό, μου αρέσει να πίνω την μπίρα μου έξω, ακουμπισμένος στον τοίχο ή σε κάποιο αμάξι. Το Luppolo 12 διατηρεί μια απλότητα, είναι ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα μαγαζιά της Ρώμης. Κάθε Τρίτη και καθημερινά πριν από τις 20.30 το ποτήρι κοστίζει 3,50 ευρώ.

Francesco Fenoaltea


ΑΓΟΡΑ TESTACCIO

ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΟΥΣ BENIAMINO FRANKLIN, ALESSANDRO VOLTA, ALDO MANUZIO, LORENZO GHIBERTI

Δευτέρα-Σάββατο: 07.00-15.30

Kυριακή: Κλειστά

Ρώμη by locals-5

Η αγορά Testaccio είναι σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της περιοχής.

To Testaccio είναι η ρωμαϊκή γειτονιά των foodies. Τα καταστήματα που σχετίζονται με τη γαστρονομία αποτελούν σημείο αναφοράς στην περιοχή από τον προηγούμενο αιώνα. Πριν από λίγα χρόνια, η κεντρική αγορά της μεταφέρθηκε από την κεντρική πλατεία σε έναν χώρο με σύγχρονη αισθητική. Θα βρείτε πάγκους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και πολλά κιόσκια με street food. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω το Mordi e Vai με τα νόστιμα σάντουιτς και το Romeo της βραβευμένης με αστέρια Michelin σεφ Cristina Bowerman. Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι το Ιl Baratto, όπου μπορείς να φέρεις ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα που δεν φοράς και να τα ανταλλάξεις με άλλα της ίδιας αξίας. 

Giulia Riva 


ΤΕΧΝΗ ΔΡΟΜΟΥ SANBA

PARCO GIULIETOMINNA

Το San Basilio, στα βορειοανατολικά προάστια της Ρώμης, έχει συνδεθεί στη συνείδηση των περισσότερων με την εγκληματικότητα. Το Sanba Project έχει ως στόχο τον ανασχεδιασμό της περιοχής και της γκρίζας ατμόσφαιρας του γκέτο, καλώντας street artists να αναλάβουν δράση μαζί με τους κατοίκους. Ο πρώτος που το έκανε πράξη ήταν ο Liqen, που έφτιαξε αρχικά δύο τοιχογραφίες που διερευνούν την ανισορροπία στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση σήμερα. Το 2014, το Sanba συνεργάστηκε με τον street artist Agostino Iacurci, ο οποίος φιλοτέχνησε δύο murals που διερευνούν τη σχέση της γειτονιάς με τους κατοίκους της. Ωστόσο, για μένα ξεχωρίζει το έργο του Hitnes, ενός σουρεαλιστή καλλιτέχνη, που σχεδίασε πάνω στις προσόψεις έξι διαφορετικών κτιρίων, στο πάρκο Giulietto Minna Park, έξι διαφορετικά ζώα-φύλακες της γειτονιάς.

Giulia Riva


ΜΠΑΡ CELESTINO

VIA DEGLI AUSONI 62

Πέμπτη-Σάββατο από τις 22.00

Μεγάλη μπίρα: 1,50 ευρώ

Το μπαρ Celestino βρίσκεται στο San Lorenzo, τη γειτονιά των φοιτητών. Έχει γίνει μάλιστα σήμα κατατεθέν της περιοχής, καθώς το όνομα Celestino αναφέρεται πλέον σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα μαζεύονται τόσοι φοιτητές του πανεπιστημίου Sapienza, που μπροστά από την είσοδο δεν χωράει να περάσει ούτε αυτοκίνητο ούτε μηχανάκι. Αγοράζεις μπίρα με 2 ευρώ και μπορείς να καθίσεις στον δρόμο, να σταθείς, να χορέψεις, ακόμα και να ξαπλώσεις κατάχαμα. Μόνο τον Αύγουστο είναι ήσυχα τα πράγματα, γιατί οι φοιτητές έχουν διακοπές.

Matteo Mueller-Thies 


ARCO DEGLI ACETARI

VIA DEL PELLEGRINO 19

Ρώμη by locals-6

Η πανέμορφη αυλή Arco degli Acetari, σε ένα από τα στενά του Campo dei Fiori. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Φτάνοντας στην πλατεία Campo dei Fiori, μην παραλείψετε να αναζητήσετε στην περιοχή έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς της Ρώμης. Η πανέμορφη αυλή Arco degli Acetari είναι το πολύτιμο «μυστικό» της via Pellegrino και, για να φτάσετε έως εκεί, θα περάσετε από μια θολωτή είσοδο στον αριθμό 19. Οι τοίχοι των σπιτιών έχουν τις ζεστές αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί και της ώχρας. Μικρές σκάλες οδηγούν στις ξύλινες πόρτες, υπάρχουν απλωμένες μπουγάδες και πολλές γλάστρες. Θυμίζει άλλες εποχές – νομίζεις πως θα ακούσεις τις ρόδες κάποιου κάρου να περνάει ή τους πωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σκηνικό που πιο εύκολα συναντάει κανείς στα γύρω χωριά παρά στην πόλη. Το μόνο που απαιτείται είναι να εντοπίσεις τη μικρή στοά επί της via del Pellegrino, για να περάσεις σε μια άλλη εποχή της Ρώμης.

Livia Hengel

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή