Το Κονκλάβιο (19/03/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελειώνει» τη συμφωνία

Μια ωραία και κυρίως βυζαντινή ατμόσφαιρα υποψιάζομαι ότι θα επικρατήσει από σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η πρόθεση συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας. Το λέω διότι τη βασική εισήγηση θα κάνει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ως πρόεδρος της επιτροπής που όρισε η Ιεραρχία για να εξετάσει τον διάλογο των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Αλλη, όμως, θα είναι η εισήγηση που θα συζητηθεί: αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακούω ότι με πολύ εύσχημο και συνάμα… βυζαντινό τρόπο θα τορπιλίσει τη συμφωνία με τους υπάρχοντες όρους της, καθώς ουσιαστικά θα πει ότι προϋποθέσεις της είναι η συναίνεση και η συγκατάθεση των κληρικών για την αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας τους. Και τέτοια συναίνεση δεν υπάρχει σήμερα.

Κλείνει το μάτι στον επόμενο

Πιο ενδιαφέρον θεωρώ, όμως, ότι ο Ιερώνυμος θα ζητήσει από την Ιεραρχία να συνεχίσει η επιτροπή διαλόγου τον διάλογο με την Πολιτεία. Αυτό, όπως θα επιχειρηματολογήσει, προκειμένου να προκύψει μια «θεσμικά ολοκληρωμένη» συμφωνία, η οποία θα είναι «φερέγγυα», θα έχει τη συναίνεση της κοινωνίας, θα διασφαλίζει τους κληρικούς, θα ενισχύει το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και θα τονίζει την ενότητα και τη συνοχή της Ιεραρχίας. Με άλλα λόγια, νομίζω ότι δεν είμαι η μόνη που καταλαβαίνει ότι, παραπέμποντας το θέμα σε εξαντλητικό διάλογο, ο Ιερώνυμος κλείνει το μάτι στην επόμενη κυβέρνηση.

Ιζνογκούντ

Περιττό να προσθέσω ότι δι’ αυτής της οδού, ο Αρχιεπίσκοπος ακυρώνει την αντιπολιτευτική στρατηγική του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο οποίος, όπως βοούν οι εκκλησιές και οι διάδρομοί τους, είδε στην υπόθεση αυτή την ευκαιρία να ανοίξει θέμα διαδοχής, κάτι που έχει ενοχλήσει τη συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Ακούω μάλιστα ότι συνάδελφοί του ιεράρχες τον αποκαλούν «Ιζνογκούντ» και σχολιάζουν τις παράδοξες συμμαχίες που έχει δομήσει. Δεν είναι λίγοι όσοι σχολιάζουν ότι το παίζει αντικυβερνητικός, ενώ επανειλημμένως με τις παρεμβάσεις του απαξίωσε τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και τους συμμετέχοντες σε αυτά.

Πάντως, το τελευταίο αντιπολιτευτικό στον Ιερώνυμο επεισόδιο εξελίσσεται γύρω από τη Μητρόπολη Γλυφάδας, όπου ο Μεσσηνίας στηρίζει διαφορετικό υποψήφιο από τον εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου (είναι ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, γενικός διευθυντής της εκκλησιαστικής κεντρικής υπηρεσίας Οικονομικών). Πρόκειται για τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Γλυφάδας, τον οποίο στηρίζουν οι δήμαρχοι της περιοχής. Παραμονές εκλογών, για λόγους που φαντάζομαι ότι δεν συνδέονται με τη σωτηρία της ψυχής των.

«Μόνο ο Τσίπρας ξέρει»

Kαι ξαφνικά έπαθαν… συνεννόηση. Ηταν μόλις πριν από μερικά 24ωρα που οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από το γραφείο του Αλέξη Χαρίτση ότι τους καλούσε χθες σε άτυπη ενημέρωση επί των πολλαπλών καλπών του Μαΐου. Παρών και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, αλλά και ο Μιχάλης Καλογήρου (για το θέμα των δικαστικών αντιπροσώπων). Δεν σας κουράζω με τις σατανικές λεπτομέρειες. Αρκεί να πω ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι τέρατα υπομονής για να καταφέρουν να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες την ίδια ημέρα. Μένω, όμως, σε ένα lapsus linguae του Χαρίτση που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ενώ αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες, είπε κάτι του τύπου «μια κάλπη θα είναι οι ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές». Οι συνομιλητές του έπιασαν βέβαια το lapsus linguae. Ο Χαρίτσης απολογήθηκε με ένα επιχείρημα του τύπου «μόνο ο Τσίπρας ξέρει». Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μάθουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Αλλο κάδρο

Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα για ποιον ακριβώς λόγο ήρθε ο Εβο Μοράλες στην Αθήνα. Με έβαλε σε υποψίες το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας συναντήθηκε μεν με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι, όμως, με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Λογικό, αφού η επίσκεψη δεν ήταν επίσημη. Για την ακρίβεια, πληροφορούμαι ότι μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το γραφείο του Βολιβιανού προέδρου έδωσε σήμα για τις απαιτούμενες διαδικασίες έλευσης του Μοράλες, ο οποίος είχε ως βασικό προορισμό άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αναρωτιέμαι μήπως τελικά σκοπός της συνάντησης ήταν το photo op, προκειμένου ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στο ίδιο κάδρο με έναν ηγέτη λατινοαμερικανικής χώρας που δεν είναι ο Νικολάς Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή