Πολιτική κρίση στη Βρετανία, δυσφορεί η Ε.Ε.

Πολιτική κρίση στη Βρετανία, δυσφορεί η Ε.Ε.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή του Brexit τουλάχιστον για τρεις μήνες ετοιμαζόταν να ζητήσει χθες η Τερέζα Μέι από τις Βρυξέλλες, ύστερα από το απροσδόκητο πλήγμα που δέχθηκε το σχέδιό της από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Οπως ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι ετοιμαζόταν να στείλει, χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί, επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο. Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός θα ζητούσε την αναστολή της εξόδου, που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, αν και δεν ήταν σαφής η διάρκεια της παράτασης.

Παρά από την καταψήφιση του σχεδίου της για το Brexit, με μεγάλη πλειοψηφία, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της Βουλής των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι ευελπιστούσε ότι θα κατάφερνε να το περάσει σε τρίτη ψηφοφορία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ζητούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες μικρή παράταση, το πολύ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε να ολοκληρωθούν τεχνικές διευθετήσεις.

Το σχέδιό της αυτό, ωστόσο, «τορπιλίστηκε» από την απροσδόκητη παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου, το βράδυ της Δευτέρας. Συντηρητικός, αλλά οπαδός της παραμονής στην Ε.Ε., ο Μπέρκοου αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να έρθει σε ψηφοφορία εκ νέου ένα σχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί από το σώμα, επικαλούμενος μια κοινοβουλευτική παράδοση τεσσάρων αιώνων.

Μετά τη «βόμβα» Μπέρκοου κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Μέι σκεφτόταν να ζητήσει μεγάλη παράταση του Brexit, κάτι που θα υποχρέωνε ενδεχομένως τη Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Πάντως, ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε χθες ότι υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθεί η παρέμβαση Μπέρκοου και να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο της Μέι, καθώς, όπως είπε, «οι συνθήκες έχουν αλλάξει» από τις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες, με την έννοια ότι πολλοί βουλευτές που είχαν καταψηφίσει το σχέδιο τώρα έχουν δεύτερες σκέψεις.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι περιμένει «ξεκάθαρες και συγκεκριμένες προτάσεις από τη βρετανική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι «έχουν εξαντληθεί από αυτές τις διαπραγματεύσεις». Σε πιο αυστηρούς τόνους, η Γαλλίδα ομόλογός του Ναταλί Λουαζό προειδοποίησε ότι, «αν δεν υπάρξουν αποφάσεις από τη Βρετανία, στις 29 Μαρτίου θα έχουμε Brexit χωρίς συμφωνία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή