Αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζικών μετοχών η Deutsche Bank

Αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζικών μετοχών η Deutsche Bank

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδί» για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα είναι η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), σημειώνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της στην οποία επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για τον κλάδο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα προχωρεί σε σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας ωστόσο σταθερή τη σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και τη σύσταση «διακράτησης» για τη μετοχή της Πειραιώς. Για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,9 ευρώ από 1,5 ευρώ πριν, δίνοντας περιθώριο ανόδου 37% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, για την Εθνική δίνει τιμή-στόχο τα 2,1 ευρώ από 1,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 24% και για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ από 0,7 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 7%. Υπενθυμίζεται πως η Deutsche Bank δεν καλύπτει τη μετοχή της Eurobank καθώς είναι σύμβουλός της στο ντιλ με την Grivalia.

Οπως εκτιμά, οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη θα βοηθήσουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs καθώς και να μειώσουν τη διαφορά μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης για τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, οι οποίες αναμένονται το 2019-2020.

Αυτά, όπως επισημαίνει, αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια για έναν κλάδο ο οποίος διατηρεί ακόμη υψηλούς δείκτες NPEs οι οποίοι υπερβαίνουν το 35% με 45%. Η βασική αλλαγή στις εκτιμήσεις της αφορά τις προβλέψεις, οι οποίες αποτελούν το «κλειδί» για τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου. Οπως τονίζει, δεδομένης της χαμηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, μία μικρή βελτίωση σε αυτό το επίπεδο οδηγεί σε ουσιαστική βελτίωση των κερδών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις εκτιμήσεις του 2019.

Αποτελέσματα τριμήνου

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι τράπεζες θα σημειώσουν σχετικά σταθερή επίδοση των καθαρών εσόδων από τόκους σε επίπεδο τριμήνου, με τη μείωση των περιθωρίων να αντισταθμίζεται από τη βελτίωση του νέου δανεισμού. Τα έσοδα από προμήθειες θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων στο τρίμηνο, τα οποία αποδίδονται στην ισχυρή αύξηση του νέου δανεισμού. Σε επίπεδο τριμήνου, αναμένει μικρή αύξηση του κόστους για την Πειραιώς και την Alpha λόγω ορισμένων εποχικών παραγόντων οι οποίοι θα είναι ορατοί κυρίως στα έξοδα διαχείρισης, ενώ για την Εθνική αναμένονται κάποια οφέλη από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε το δ΄ τρίμηνο του 2018. Γενικότερα, η Deutsche Bank αναμένει ότι τα προ προβλέψεων κέρδη θα μειωθούν σταδιακά λόγω ζημιών από συναλλαγές, ενώ η σύγκριση σε ετήσια βάση δεν είναι εύκολη λόγω της υιοθέτησης του IFRS 9.

Οσον αφορά τις βασικές λειτουργικές τάσεις, αναμένει σταθερότητα στην απόδοση σε επίπεδο τριμήνου για την Πειραιώς και την Alpha, ενώ βλέπει ισχυρή επίδοση για την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα υποστηρίζεται τόσο από τα έσοδα όσο και από τα κόστη.

Μείωση NPEs

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα έχουν μειώσει τα NPEs κατά ένα μέσο 5% στο τρίμηνο και κατά 15% περίπου στο σύνολο του 2018, ενώ από τη σωρευτική μείωση των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος θα προέρχεται από την Πειραιώς (1,7 δισ. ευρώ) και θα ακολουθούν η Εθνική (1,1 δισ. ευρώ) και η Αlpha Βank (800 εκατ. ευρώ).

Η Deutsche Bank εκτιμά πως σε αυτό το τρίμηνο, οι περισσότερες μειώσεις NPEs θα προέρχονται από διαγραφές, ενώ όσον αφορά τον δείκτη κάλυψης επισφαλειών, αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα έχει τον υψηλότερο (στο 60%), η Alpha Bank τον χαμηλότερο (στο 46%) και η Πειραιώς θα είναι δεύτερη (48%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή