Αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ζητεί η Ε.Ε. από Ρώμη

Αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ζητεί η Ε.Ε. από Ρώμη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, στην Ιταλία ο ενισχυμένος στις δημοσκοπήσεις ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι προτείνει την υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή με εκτιμώμενο κόστος περίπου 60 δισ. ευρώ.

Με την Κομισιόν να προβλέπει πως η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα διαμορφωθεί μόλις στο 0,2% το 2019, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κάλεσε χθες την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική στάση της, ουσιαστικά να υιοθετήσει διορθωτικό προϋπολογισμό με νέες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, ώστε να διασφαλίσει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2019 το 2,04%. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός που είχε παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου προκάλεσε αρχικά κάποια χρηματοπιστωτική αστάθεια, οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και έπληξε την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, οδηγώντας τελικά σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. «Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος ώστε να επανεξετάσει η ιταλική κυβέρνηση τη δημοσιονομική της πορεία και να διασφαλίσει ότι και το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος βρίσκονται σε πτωτική τροχιά», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Η ιταλική οικονομία βρέθηκε σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης (δύο συναπτά τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη) το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 είχε συρρικνωθεί σε τριμηνιαία βάση κατά 0,2% και το τέταρτο κατά 0,1%. Ολόκληρο το 2018 η πραγματική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,9%, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία, από 1,5% το 2017. Παρ’ όλα αυτά η ιταλική κυβέρνηση μείωσε το 2018 το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ, από 2,4% του ΑΕΠ το 2017, αν και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 132,1% του ΑΕΠ από 131,3% το 2017. Εκτοτε ορισμένα στοιχεία όπως η βιομηχανική παραγωγή δείχνουν πως υπάρχει επιτάχυνση της ιταλικής οικονομίας, ωστόσο τα ρίσκα είναι πολλά εν μέσω γενικότερης επιβράδυνσης για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. «Από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ιταλία έχει την πλέον έντονη επιβράδυνση της οικονομίας της», παρατήρησε ο Ντομπρόβσκις. Βέβαια, είναι απίθανο η ιταλική κυβέρνηση να υιοθετήσει διορθωτικό προϋπολογισμό, πολύ περισσότερο δε πριν από τις ευρωεκλογές του Mαΐου.

Ενδεικτικές είναι οι προθέσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πυροδότησε προχθές νέα διαμάχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού με το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο. Ο ηγέτης της Λέγκας πρότεινε την επέκταση του λεγόμενου ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε 35 εκατομμύρια Ιταλούς φορολογουμένους, πρόταση την οποία απέρριψε το Κίνημα 5 Αστέρων. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται πως υπολόγισε στα 59,6 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος ενδεχόμενης επιβολής ενιαίου φορολογικού συντελεστή ύψους 15% σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ. «Εργαζόμαστε ώστε ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής να περιλαμβάνει επίσης οικογένειες και μισθωτούς», είπε ο Σαλβίνι τη Δευτέρα. «Είμαστε πεπεισμένοι πως αν μειώσεις τους φόρους, το κράτος θα έχει λιγότερα (φορολογικά έσοδα) τον πρώτο χρόνο, αλλά από τον δεύτερο θα λαμβάνει περισσότερα, τα χρήματα δαπανώνται και επενδύονται», είπε ο Σαλβίνι στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Χαρακτήρισε δε εξωπραγματική την εκτίμηση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών για το κόστος του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του θα κοστίσει μεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είπε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν υπολογίσει το κόστος του μέτρου και πως τα ποσά που έχουν δημοσιευθεί είναι «δίχως βάση». Εν τω μεταξύ, ο Τρία προσπαθεί να αποφύγει να υιοθετήσει διορθωτικό προϋπολογισμό επεξεργαζόμενος σχέδιο που περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα ώστε να αυξήσουν οι εταιρείες τις επενδύσεις τους. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Τρία παρουσίασε το σχέδιό του, που περιλαμβάνει ελαφρά αύξηση δαπανών, στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται ανώνυμες πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχέδιο ενδέχεται να εγκριθεί ακόμη και εντός του Απριλίου και θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που προσλαμβάνουν προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή