Κτηματολόγιο: Μικρή συμμετοχή, μεγάλη ταλαιπωρία

Κτηματολόγιο: Μικρή συμμετοχή, μεγάλη ταλαιπωρία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή του κόσμου στην τέταρτη και τελευταία φάση κτηματογράφησης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής έχει δηλωθεί το 7% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, μέσω της υποβολής 700.000 δηλώσεων. Το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, που εξυπηρετεί τις περισσότερες περιοχές της χώρας, δείχνει να δίνει ώθηση στη διαδικασία, ενώ σημαντικό είναι πλέον το ποσοστό όσων καταθέτουν τη δήλωση ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας ουρές και ταλαιπωρία.

Χθες επισκέφθηκε το γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς. «Η προσέλευση είναι μεγάλη και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται προβλήματα τις πρώτες ημέρες», δήλωσε. «Είδα πολύ λίγους πολίτες να διαμαρτύρονται και πολλούς ευχαριστημένους που κάνουν τη δουλειά τους. Κάποιοι πολίτες, όσοι δεν έχουν μεριμνήσει να έχουν τίτλους, θα ταλαιπωρηθούν. Αισιοδοξώ όμως ότι όλα θα πάνε καλά».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αιτία που ο κ. Δημαράς δεν έγινε δέκτης πολλών παραπόνων ήταν πιθανότατα… ότι δεν πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο πολιτικό πρόσωπο (κοινώς, οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν ποιος είναι). Εκεί όπου ο κ. Δημαράς κάθισε και συζήτησε με τους παριστάμενους δέχθηκε αρκετές διαμαρτυρίες για τους χρόνους εξυπηρέτησης, καθώς σε κάποια από τα γραφεία το διαθέσιμο για τους πολίτες προσωπικό (νομικοί και μηχανικοί) είναι δυσανάλογα ολιγομέλες και η αναμονή μακρά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση πολίτη που υποστήριζε ότι προσήλθε στο γραφείο στις 7 το πρωί για να δηλώσει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε περιοχή της Ηπείρου και χρειάστηκε να περάσουν δύο ώρες για να λάβει… αριθμό προτεραιότητας.

Κτηματολόγιο: Μικρή συμμετοχή, μεγάλη ταλαιπωρία-1

Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε ξεκίνησε επισήμως η λειτουργία του γραφείου στο Κλειστό Ολυμπιακό Γαλατσίου έως σήμερα, η προσέλευση των πολιτών αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με στελέχη της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», κάθε πρωί τουλάχιστον 200-300 άτομα περιμένουν έξω από τις πόρτες την έναρξη λειτουργίας του γραφείου. Υπολογίζεται ότι ένας προετοιμασμένος πολίτης, ο οποίος θα έχει μαζί του όλα τα απαραίτητα έγγραφα και θα μπορεί να υποδείξει πού βρίσκεται το ακίνητό του σε έναν ψηφιακό χάρτη, θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά για τον εντοπισμό του ακινήτου και την κατάθεση δήλωσης. Η ώρα αναμονής, ωστόσο, κυμαίνεται από μία έως δύο ώρες.

Οπως ανέφερε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Χριστίνα Κλωνάρη, μέχρι στιγμής στο κέντρο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι έχουν δηλωθεί 7.834 δικαιώματα από 4.200 δικαιούχους – ενώ πολύ περισσότεροι ήταν όσοι προσήλθαν απλώς για να λάβουν πληροφορίες. Οπως εξήγησε, στον χώρο εξυπηρετούν περίπου 110 εργαζόμενοι των αναδόχων, με τις δυνατότητες του χώρου να έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Συνολικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Βύρωνα Νάκο, έως τις 15 Μαρτίου είχαν υποβληθεί περίπου 700.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου των δικαιωμάτων της 4ης γενιάς κτηματογράφησης (εκτιμώμενα 16,5 εκατ. δικαιώματα). Ανερχόμενη είναι η υποβολή δήλωσης ηλεκτρονικά –αντιπροσωπεύει πλέον το 13%– καθώς ο πολίτης αποφεύγει την ταλαιπωρία. «Είναι όντως μικρό το ποσοστό συμμετοχής, δεν είναι όμως αντιπροσωπευτικό γιατί κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει τον Νοέμβριο και είναι πιο προχωρημένες, ενώ άλλες μόλις πριν από λίγες ημέρες», ανέφερε ο κ. Νάκος. «Είμαι σίγουρος πως όσο θα περνά ο χρόνος θα αυξάνεται πολλαπλασιαστικά η συμμετοχή».

Κτηματολόγιο: Μικρή συμμετοχή, μεγάλη ταλαιπωρία-2

Μέχρι στιγμής, στο γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι έχουν δηλωθεί συνολικά 7.834 δικαιώματα από 4.200 δικαιούχους.

Διασταύρωση στοιχείων

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Δημαράς δεν απέφυγε… και μια γκάφα. Υποστήριξε αρχικά πως οι δηλώσεις θα διασταυρώνονται με τα Ε9, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει συμφωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στη συνέχεια όμως, ύστερα από ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών αναδόχων της κτηματογράφησης στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών, ανακάλεσε, ενώ το τοπίο ξεκαθάρισε η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κ. Κλωνάρη. «Η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων, άνευ προϋποθέσεων, έχει θεσπιστεί από το 2013. Η “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, που είναι δημόσια αρχή και όχι οι ιδιώτες ανάδοχοι, μπορεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων, να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του Ε9. Σκεπτόμαστε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία ώστε να ειδοποιήσουμε όσους πολίτες δεν έχουν κάνει δήλωση», ξεκαθάρισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή