Οροι από SSM στη συγχώνευση Deutsche Bank με Commerzbank

Οροι από SSM στη συγχώνευση Deutsche Bank με Commerzbank

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα πως η νέα τράπεζα που θα προκύψει από την πιθανή συγχώνευση της Deutsche Bank και της Commerzbank θα πρέπει να πληροί αυστηρούς όρους έστειλε χθες ο Αντρέα Ενρια, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Παράλληλα, η διοίκηση της Deutsche Bank συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ της αμφιλεγόμενης συγχώνευσης ενώ χθες οι μετοχές και των δύο τραπεζών υποχωρούσαν σημαντικά στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ο νέος τραπεζικός γίγαντας που ενδεχομένως προκύψει από τη συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών της Γερμανίας θα πρέπει να διαθέτει επιπλέον κεφάλαια και νομική δομή που να επιτρέπει στις Αρχές την εκκαθάριση της τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας, προειδοποίησε χθες ο Ενρια, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αν γίνει μια τράπεζα υπερβολικά μεγάλη, περίπλοκη ή διασυνδεδεμένη… πρέπει να διαθέτει επιπλέον κεφάλαια», είπε ο επικεφαλής του SSM ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank. «Ακόμη και αν γίνει μεγάλη (μια τράπεζα), θα πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, οπότε οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν (τέτοιες) δομές που δεν εμποδίζουν την ομαλή εκκαθάριση σε περίπτωση κρίσης», πρόσθεσε ο Ενρια. «Αυτές είναι οι δύο δικλίδες ασφαλείας που πρέπει να δει κανείς όταν εξετάζει συγχωνεύσεις», κατέληξε.

Τη Δευτέρα ο Ενρια (αλλά και η γερμανική κεντρική τράπεζα) είχε στείλει το μήνυμα, μέσω συνέντευξης στους Financial Times, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις για τη δημιουργία εθνικού ή ευρωπαϊκού πρωταθλητή, κάτι που θέλει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία πιέζει για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. «Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα των εθνικών πρωταθλητών ή των ευρωπαϊκών πρωταθλητών», είχε πει ο Ενρια. Ο Γιόακιμ Βούερμελινγκ, ανώτατος αξιωματούχος της Bundesbank ο οποίος είναι επίσης μέλος του SSM της ΕΚΤ, είχε δηλώσει πως «ο όρος “εθνικοί πρωταθλητές” δεν χρησιμοποιείται από τις εποπτικές αρχές». Είχε προσθέσει πως οι αποφάσεις των κανονιστικών αρχών δεν λαμβάνονται με βάση το ποια νομίζουν άλλοι πως θα πρέπει να είναι η εικόνα της τραπεζικής βιομηχανίας και πως δεν επιτρέπουν στα εθνικά συμφέροντα να διαμορφώσουν τις αποφάσεις τους. Η νέα τράπεζα που θα προκύψει, αν προχωρήσει η συγχώνευση, θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης, μετά τη βρετανική HSBC και τη γαλλική BNP Paribas, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισ. ευρώ.

Η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank είχε ανακοινωθεί την Κυριακή και παρά τη θετική αντίδραση των επενδυτών τη Δευτέρα, η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 5% από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η μετοχή της Commerzbank έχει υποχωρήσει κατά περίπου 1,8%.

Πλεονεκτήματα

Ο Κρίστιαν Ζέβινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, θεωρεί ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της συγχώνευσης με την Commerzbank, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον επικεφαλής της τράπεζας την οποία επικαλείται το Reuters. Για παράδειγμα, η συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας τράπεζας που θα κυριαρχεί «σαφώς» στην κατακερματισμένη γερμανική τραπεζική αγορά, θα επιτρέψει οικονομίες κλίμακας ενώ το κόστος τεχνολογικής αναβάθμισης θα μοιραστεί, ανέφερε η πηγή. Επιπλέον, ο επικεφαλής της DB θεωρεί πως η συγχώνευση θα επιτρέψει στη νέα τράπεζα να μειώσει το υψηλό σήμερα κόστος χρηματοδότησης. Αναφορικά με τις απολύσεις προσωπικού που θα γίνουν ώστε η νέα τράπεζα να μειώσει τις δαπάνες της κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ο Ζέβινγκ φέρεται να πιστεύει πως αυτές θα γίνονταν ούτως ή άλλως. Εκπρόσωπος των εργαζομένων που βρίσκεται στο εποπτικό συμβούλιο και των δύο τραπεζών έχει υποστηρίξει πως η συγχώνευση θα οδηγήσει στην απόλυση 30 χιλιάδων εργαζομένων, δηλαδή πάνω από το 20% του προσωπικού των DB-Commerzbank. Τέλος, τουλάχιστον τρεις από τους κορυφαίους επενδυτές της Deutsche Bank έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη συγχώνευση και περιμένουν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες προτού εκφραστούν επισήμως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή