Σύγκρουση Τσίπρα, Γεννηματά… μέσω Βρυξελλών

Σύγκρουση Τσίπρα, Γεννηματά… μέσω Βρυξελλών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μία φορά «εξαγώγιμη» έγινε η κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά με φόντο την Κεντροαριστερά, καθώς χθες μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES, στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός ως παρατηρητής. Ο κ. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του μίλησε για πιθανή σύμπραξη ΕΛΚ – άκρας Δεξιάς, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση σε κάτι τέτοιο είναι η συμμαχία των «προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης» κάνοντας πράξη τη δική τους σύγκλιση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αποτροπής της εκλογής Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, ως μίνιμουμ «χρέος» μιας προοδευτικής συμμαχίας, την οποία όπως είπε «η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό».

Η κ. Γεννηματά, παρούσα στην ίδια σύνοδο, καθώς το ΚΙΝΑΛ ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με το PES, λαμβάνοντας τον λόγο απάντησε ονομαστικά στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως «άλλα λέει εκτός και άλλα πράττει εντός». Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως στην Ελλάδα κάνει πράξη κάτι πολύ επικίνδυνο, καθώς έπειτα από μια συγκυβέρνηση 3,5 ετών με την «Ακροδεξιά, σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση». Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως με αυτή την τακτική «δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και (σ.σ.: ο κ. Τσίπρας) δίνει στην Ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει».

Πολιτικός ελιγμός

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά προχώρησε σε έναν «πολιτικό ελιγμό», καλώντας το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, άρα και τον κ. Τσίπρα, μετά τις ευρωεκλογές, να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόταση αναδεικνύει το εν εξελίξει μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιος θα δημιουργήσει και υπό ποίες προϋποθέσεις το «προοδευτικό μέτωπο» για το οποίο όλο και πιο συχνά μιλάει πλέον και η Χαριλάου Τρικούπη.

Εν τω μεταξύ, η «μάχη» κυβέρνησης – θεσμών για την πρώτη κατοικία, για την οποία αναμένεται σήμερα –εκτός απροόπτου– νομοθετική ρύθμιση, συνεχίστηκε για δεύτερη συναπτή ημέρα. Χθες, στη «γραμμή» της μονομερούς ενέργειας κινήθηκαν ανοικτά δύο κυβερνητικά στελέχη, προμηνύοντας ακόμα και «μίνι σύγκρουση» με τους θεσμούς. Αρχικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε (News 24/7) πως οι θεσμικοί πιστωτές της χώρας «δεν έχουν δικαίωμα» να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ερωτηθείς –Πρακτορείο Fm– για το αν η νομοθετική ρύθμιση για την α΄ κατοικία αποτελεί «αγκάθι» για τις σχέσεις κυβέρνησης – δανειστών, σημείωσε πως η χώρα έχει βγει από την επιτήρηση και ως εκ τούτου η όποια συζήτηση γίνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους γίνεται αναφορικά με τη διαδικασία που έχει σχέση με τις τράπεζες. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί «μονομερής ενέργεια». Οι παραπάνω δηλώσεις κρίνονται από πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως «απαραίτητες» για τον αντίκτυπό τους στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι. Οπως σημειώνεται, σε διαφορετική περίπτωση το κεντρικό αφήγημα της απαγκίστρωσης από τους δανειστές γίνεται θολό.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, χθες, εξέπεμπαν το μήνυμα πως όλα θα λυθούν μέχρι το Εurogroup του Απριλίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών, που θα συνεπάγεται και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως η διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος θα «πάει μέχρι τέλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή