Εκθεση έργων της Γεύσως Παπαδάκη στην γκαλερί Cube της Πάτρας

Εκθεση έργων της Γεύσως Παπαδάκη στην γκαλερί Cube της Πάτρας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γεύσω Παπαδάκη είναι μια εικαστικός με μεγάλη συνέπεια και προσήλωση σε θέσεις και στόχους που προχωράει μεθοδικά εδώ και πολλά χρόνια. Με τη νέα της έκθεση, εγκαινιάζει συνεργασία με την γκαλερί Cube της Πάτρας, την οποία διατηρεί στην καρδιά της πόλης η Λιάνα Ζωζά. Είναι ένας χώρος που παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη, με ατομικές ή ομαδικές και θεματικές εκθέσεις, και έχει κατακτήσει τη θέση του στον εικαστικό χάρτη. Εχουμε τώρα την ευκαιρία να δούμε πρόσφατα και νέα έργα της Γεύσως Παπαδάκη σε μια πόλη με πολύ δυναμικό κοινό.

Η έκθεση είναι εξέλιξη μιας εικαστικής έρευνας που κάνει τα τελευταία χρόνια η Γεύσω Παπαδάκη σε σχέση με την ποίηση. «Το θέμα της αγάπης που με απασχόλησε στην προηγούμενή μου ατομική έκθεση στην Αθήνα, στην Genesis Gallery, συνεχίζεται τώρα στην Πάτρα με τον τίτλο “α… όπως αγάπη”», λέει η Γεύσω Παπαδάκη, που εμπνέεται από στίχους του Κ. Π. Καβάφη, του Γιάννη Ρίτσου, του Τίτου Πατρίκιου, του Τάσου Λειβαδίτη, της Μαρίας Πολυδούρη και της Μαρίας Λαϊνά. «Η Γεύσω Παπαδάκη είναι και αυτή μια δεινή “αναγνώστις”», έγραφε η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού για την προηγούμενη, αθηναϊκή, έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη, που βασιζόταν και εκείνη στον διάλογο με την ποίηση. «Με αφετηρία τα αγαπημένα της ποιήματα και επικουρούμενη λιγότερο από τις λέξεις τους και περισσότερο από τον εσωτερικό τους λόγο, ζωγραφίζει όχι κοιτώντας, αλλά βλέποντας μέσα στα τρυφερά τους σπλάχνα. Και η ζωγραφική της, αφήνοντας πίσω της την εξηγηματική αφήγηση, εγκαλεί τον θεατή να δει εντός τους κι αυτός».

Τα περισσότερα έργα είναι από την ενότητα «Της αγάπης συλλαβές», που είχε παρουσιαστεί στην Genesis Gallery πριν από λίγους μήνες. «Υπάρχουν, όμως, έξι νέα έργα μεσαίων και μικρών διαστάσεων, δουλεμένα με ακρυλικά σε καμβά», λέει η Γεύσω Παπαδάκη. «Τα τέσσερα από αυτά είναι εμπνευσμένα από το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη “Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας”. Το έργο “Πάντα γυρίζω” είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη. Επίσης ένα νέο έργο που εντάσσεται στη σειρά “Σκιές” και είναι εμπνευσμένο από της “Αγάπης οι σκιές” του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη». Η Γεύσω Παπαδάκη έχει προχωρήσει τη δουλειά της με ένα πιο σαφές υπαρξιακό ύφος, στα όρια μιας ψευδαισθητικής αντίληψης του ψυχικού βιώματος. Υπάρχει αφαίρεση και παραστατικότητα. Η σχέση με τον λόγο που εκβάλλει στα έργα της Γεύσως Παπαδάκη μοιάζει να έχει μια έντιμη γενεσιουργό αφετηρία. Τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα, τηλ. 2611-110.069. Εως 13 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή