Πρ. Παυλόπουλος: Μηνύματα προς τις γειτονικές χώρες

Πρ. Παυλόπουλος: Μηνύματα προς τις γειτονικές χώρες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις γειτονικές χώρες απευθύνθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό για την 25η Μαρτίου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, «που σέβεται εμπράκτως και απολύτως το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του». Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι στο Κυπριακό επιδιώκουμε, «το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του». Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ε.Ε., «δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Για την Τουρκία επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει από τη γειτονική χώρα «ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα NATURA 2000». Επανέλαβε δε ότι οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες». Και σημείωσε ότι ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, «οι διατάξεις του οποίου τη δεσμεύουν και με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Αναφορά έκανε και στη Βόρεια Μακεδονία, θυμίζοντας ότι η στήριξη από την ελληνική πλευρά της ευρωπαϊκής της προοπτικής προϋποθέτει από την πλευρά της «τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, άρα του συνόλου του διεθνούς δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της συνθήκης των Πρεσπών». Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται «κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ως προς την Αλβανία, «δεν είμαστε αντίθετοι στην ευρωπαϊκή της προοπτική», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Διαμήνυσε ότι συμπεριφορές όπως «αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, όπως και η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν “δικαιωμάτων” των Αλβανών τσάμηδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή