Ισλαμικό Κράτος: Η πτώση του τελευταίου οχυρού και οι απειλές της επόμενης μέρας

Ισλαμικό Κράτος: Η πτώση του τελευταίου οχυρού και οι απειλές της επόμενης μέρας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάκτηση του τελευταίου οχυρού του ISIS στη Συρία, του χωριού Μπαγκούζ, από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) αποτελεί «νίκη» για τον αμερικανοκουρδικό συνασπισμού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των SDF, αλλά δεν σηματοδοτεί και την οριστική εξαφάνιση της οργάνωσης.

Η εδαφική κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακ και τη Συρία το διαφοροποιούσε από παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, καθώς το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» χρησιμοποιούσε τα εδάφη του ως βάση για να προσηλυτίζει νέους οπαδούς και να διευθύνει τις επιθέσεις του. Το Ισλαμικό Κράτος κατείχε επίσης τους περισσότερους πόρους από οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση των τελευταίων ετών, επιβάλλοντας υψηλή φορολογία στο εσωτερικό του και αποκομίζοντας κέρδη από πωλήσεις πετρελαίου.

Από το 2017 που η ισχύς της οργάνωσης στην περιοχή άρχισε να περιορίζεται, άλλαξε και η τακτική της. Τα περισσότερα μέλη της κρύφτηκαν στο Ιράκ περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να επανέλθουν στην επιφάνεια. Το ίδιο πιστεύουν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και για τον ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«Ασύμμετρες» επιθέσεις

Ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6 δήλωσε ότι η οργάνωση θα στραφεί πλέον σε «ασύμμετρες» επιθέσεις. Ακόμη και πριν από το 2017, το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές ενέργειες, οι οποίες είχαν αποδοθεί σε «μοναχικούς λύκους» της οργάνωσης.

Εδώ και πολλά χρόνια το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να εμπνέυσει «φιλόδοξους» τρομοκράτες, καλώντας τους οπαδούς της να οργανώσουν δικές τους επιθέσεις και να μην βασίζονται στις «επίσημες» επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την ιεραρχία της οργάνωσης.

Στις αρχές του 2018 ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να «εμπνεύσει επιθέσεις στην περιοχή, αλλά και εκτός της Μέσης Ανατολής». 

Τα θύματα της «νίκης»

Ο αιματηρός πόλεμος αφήνει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά ευθύνεται και για την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα ευρήματα περσινής έρευνας, ο αμερικανοκουρδικός συνασπισμός επιβεβαίωσε τον θάνατο 1.139 πολιτών από βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2014 και Νοεμβρίου 2018.

Η Συρία βρίσκεται ακόμα εν μέσω εμφυλίου πολέμου, ενώ το Ιράκ εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση μόνο της Μοσούλης θα απαιτήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες των πληγέντων περιοχών.

Το μέλλον των τζιχαντιστών

Αν και η βάση της οργάνωσης ήταν το Ιράκ και η Συρία, τζιχαντιστές στη Νιγηρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν έχουν δηλώσει «πιστοί» στον ISIS. Το αν αυτές οι μικρότερες οργανώσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό τη «μαύρη σημαία της οργάνωσης», ειδικά στην περίπτωση που ο Μπαγκντάντι σκοτωθεί ή συλληφθεί, παραμένει ανοικτό.

Η Αλ Κάιντα διατηρεί μικρότερες οργανώσεις σε πολλές χώρες και η εξτρεμιστική ιδεολογία έχει αποδειχθεί ικανή να μεταλλάσσεται καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται.

Η «αφθονία» πολέμων, αδικιών, καταπίεσης, φτώχειας και θρησκευτικού φανατισμού αποτελεί, σίγουρα, πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη παρόμοιων οργανώσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή