Οι ψηφιακές διαδρομές του μίσους

Οι ψηφιακές διαδρομές του μίσους

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μία από τις 24 σελίδες του είναι ποτισμένη με μίσος. Το δεύτερο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού, που κατ’ επίφαση φέρει τον τίτλο «Συνυπάρχω» («Coexist»), είναι αφιερωμένο στη βία. Οι ανώνυμοι συντάκτες του δεν κρύβουν την ιδεολογία τους. Χρησιμοποιούν ναζιστικά σύμβολα, όπως η σβάστικα και ο «μαύρος ήλιος», για να συνοδεύσουν κείμενα με αντισημιτικό και ρατσιστικό περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο τεύχος φαίνεται πως αποτελούσε ένα από τα αναγνώσματα του Μπρέντον Χάρισον Τάραντ, δράστη της πολύνεκρης επίθεσης σε μουσουλμανικά τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στις σκοτεινές γωνιές του Διαδικτύου.

Ο 28χρονος Αυστραλός τρομοκράτης μπορεί τα τελευταία χρόνια να ταξίδευε σε άλλες ηπείρους –με επιβεβαιωμένη πολυήμερη παραμονή και στην Ελλάδα–, «ζούσε» όμως κυρίως στον εικονικό κόσμο ακροδεξιών ιστοσελίδων. Η «Κ» προσπάθησε να ιχνηλατήσει τα ψηφιακά του ίχνη. Το προφίλ του στο Facebook, όπου μετέδωσε ζωντανά τη δολοφονία 50 ανθρώπων, είναι πλέον ανενεργό, ωστόσο στο Διαδίκτυο έχουν αρχειοθετηθεί στιγμιότυπά του. Χρησιμοποιώντας την αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στην Google, η «Κ» ταύτισε τη φωτογραφία εξωφύλλου που είχε επιλέξει στο προφίλ του ο Τάραντ με υλικό που εμφανίζεται στο δεύτερο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού «Coexist». Πρόκειται για μια συρραφή εικόνων με σύμβολα του δυτικού κόσμου και την επιγραφή: «Θυμήσου τι σου στέρησαν».

Ενα ακόμη στοιχείο που μοιράστηκε ο Τάραντ οδηγεί στο ίδιο ανάγνωσμα. Στο πολυσέλιδο μανιφέστο που αποδίδεται στον ίδιο, ο Τάραντ αναφέρεται στην 11χρονη Εμπα Ακερλουντ, η οποία σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη το 2017. Στο δεύτερο τεύχος του ακροδεξιού περιοδικού υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στο ίδιο κορίτσι, καθώς και ξενοφοβικά κείμενα για τη Σουηδία. Οσο παράδοξο και αν φαντάζει, το «Coexist», εικονογραφημένο με γραφήματα και επεξεργασμένες φωτογραφίες, θυμίζει σχεδιαστικά το έντυπο προπαγάνδας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «Dabiq».  

Οι συντάκτες του ακροδεξιού περιοδικού μπορεί να είναι ανώνυμοι, διατηρούν όμως στην ιστοσελίδα τους ειδική στήλη με παραπομπές σε ομοϊδεάτες τους ανά τον κόσμο. Οπως αναφέρουν, πρόκειται για εθνικιστικές οργανώσεις με έντονη αντισημιτική δράση. Στην Ελλάδα παρουσιάζουν ως συνοδοιπόρους τους τη Χρυσή Αυγή. Στην Αυστραλία συνδέονται με την ομάδα «Antipodean Resistance», η οποία εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 και παρέμεινε ενεργή ψηφιακά μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ο διαδικτυακός τους πάροχος διέκοψε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα τους.

Σε άλλο σημείο στην ιστοσελίδα των συντακτών του περιοδικού υπάρχει αναρτημένο βίντεο από ομιλία του Μπλερ Κοτρέλ στην Καμπέρα το 2016. Πρόκειται για τον επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Αυστραλία, United Patriot’s Front (UPF). Στις δημόσιες τοποθετήσεις του εξυμνεί τον Χίτλερ και μιλάει με μένος κατά των μουσουλμάνων. Και η UPF έχει εκφράσει δημοσίως τη στήριξή της στη Χρυσή Αυγή.

Τον Οκτώβριο του 2018, αλλά και περίπου ένα μήνα πριν από την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, η ερευνήτρια της Ακροδεξιάς και συντάκτρια της ετήσιας έκθεσης για τον αντισημιτισμό στην Αυστραλία, Τζούλι Νέιθαν, είχε αναφερθεί στον Κοτρέλ, στην ομάδα Antipodean Resistance και στην επικίνδυνη διάδοση της θεωρίας συνωμοσίας της «λευκής αντικατάστασης» ή αλλιώς «λευκής γενοκτονίας». Ο Τάραντ, βάσει και όσων έγραψε στο μανιφέστο του, ήταν θιασώτης της ίδιας παρανοϊκής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται στην Ευρώπη ένα οργανωμένο σχέδιο αντικατάστασης των ντόπιων πληθυσμών από μουσουλμάνους μετανάστες.

Πέρα από τα ηλεκτρονικά ίχνη του, αστυνομικές και διπλωματικές αρχές σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να ανασυνθέσουν τις διαδρομές από τα ταξίδια του Τάραντ. Ο 28χρονος Αυστραλός πέρασε και από την Ελλάδα τουλάχιστον τρεις φορές το 2016. Οι δύο από αυτές δεν έχουν κάποιο ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς ο Τάραντ φαίνεται πως είχε απλώς ταξιδέψει με πτήσεις transit μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στην τρίτη περίπτωση, όμως, έμεινε για ημέρες σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ταξίδεψε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα στις 20 Μαρτίου 2016 και την ίδια ημέρα βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μία εβδομάδα αργότερα επισκέφθηκε τη Σαντορίνη. Εκεί παρέμεινε για τρεις ημέρες ώσπου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αθήνα. Μία εβδομάδα μετά εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου πιθανότατα έφτασε οδικώς με νοικιασμένο αυτοκίνητο.

Ερευνες στα Βαλκάνια

Η εξέταση των στοιχείων των πιστωτικών καρτών που χρησιμοποίησε ο Τάραντ, αλλά και των κινητών του τηλεφώνων (είχε δηλωμένους πέντε αριθμούς από το 2016 μέχρι και σήμερα), αναμένεται να φωτίσει τη διαδρομή του. Το ζητούμενο, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι να διαπιστωθεί εάν είχε επαφές με ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα. Αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται και σε άλλες γειτονικές μας χώρες, ενώ ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Αθήνα του αστυνομικού «συνδέσμου» της Αυστραλίας στα Βαλκάνια.

Η «Κ» απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τα ταξίδια του Τάραντ στην Ευρώπη και τις πιθανές διασυνδέσεις του με ακροδεξιές ομάδες. Εκπρόσωπος του υπουργείου δεν θέλησε να δώσει κάποιο επιπλέον στοιχείο, όσο διαρκούν οι έρευνες διεθνώς. Σχολίασε όμως πως οι Αρχές της Αυστραλίας συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο τους Νεοζηλανδούς. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια ενός ακροδεξιού εξτρεμιστή ο οποίος σκότωσε τόσο πολλούς Νεοζηλανδούς», ανέφερε. «Αυτή η τραγωδία μάς υπενθυμίζει ότι η τρομοκρατία δεν είναι αποκλειστικότητα μιας και μόνο κοσμοθεωρίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή