Ηλύσια Πεδία… μάχης μεταξύ Μακρόν και «Κίτρινων Γιλέκων»

Ηλύσια Πεδία… μάχης μεταξύ Μακρόν και «Κίτρινων Γιλέκων»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τη συνεχιζόμενη κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το Σάββατο 16 Μαρτίου. Η εισβολή των ταραξιών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και οι εκτεταμένες καταστροφές σε σύμβολα του γαλλικού καταναλωτισμού και της παριζιάνικης ντόλτσε βίτα υποχρέωσαν την κυβέρνηση να διατάξει την αλλαγή της ηγεσίας του αστυνομικού σώματος στην πρωτεύουσα και να ανακοινώσει σειρά αυστηρών μέτρων με στόχο την αποφυγή ανάλογων περιστατικών.

Παρά τις απαιτήσεις της δεξιάς και της αριστερής αντιπολίτευσης, όμως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ συνεχίζει να στηρίζει τον προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Τα νέα μέτρα αφορούν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και σε άλλα κεντρικά σημεία γαλλικών πόλεων, εφόσον διαπιστωθεί η παρουσία «ακραίων στοιχείων» μεταξύ των διαδηλωτών, και την ενίσχυση των αμφιλεγόμενων μεθόδων των ομάδων της BRI (Μονάδα Αναζήτησης Επέμβασης), άνδρες και γυναίκες της οποίας δρουν με πολιτικά, εντοπίζοντας και συλλαμβάνοντας ταραξίες διαδηλωτές μέσα στο πλήθος.

Ο «μεγάλος διάλογος»

Την ίδια ώρα, η εκτελεστική εξουσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναμορφώσει ριζικά τις γραφειοκρατικές δομές της αστυνομίας της πρωτεύουσας, πρωτοβουλία που εξασφάλισε ήδη την άτυπη έγκριση των συνδικάτων της αστυνομίας. Η εμμονή στη χρήση αστυνομικών μεθόδων, όμως, στερεί από τον πρόεδρο Μακρόν τη δυνατότητα να δρέψει τις δάφνες του φιλόδοξου και τολμηρού «μεγάλου διαλόγου», που άνοιξε πριν από το νέο έτος με αφορμή τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων». Η πρωτοβουλία αυτή, που έφερε στελέχη του κυβερνητικού κόμματος και τον ίδιο τον πρόεδρο σε κοινότητες όλης της χώρας για ανοικτές συζητήσεις με τους πολίτες, θάφτηκε από τον κοπετό των εντυπωσιακών και ανησυχητικών εικόνων διαδηλώσεων στα Ηλύσια Πεδία. Η εσφαλμένη αυτοπεποίθηση του προέδρου, ο οποίος είχε θεωρήσει πως η κινητοποίηση των «Γιλέκων» βρισκόταν σε ύφεση, αντικαταστάθηκε από ανακοινώσεις για αυστηρά μέτρα καταστολής και από σκλήρυνση της κυβερνητικής ρητορικής στην Εθνοσυνέλευση, με το κυβερνητικό κόμμα να καταγγέλλει το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν για ηθική συνέργεια στις ταραχές του περασμένου Σαββάτου.

Την ίδια στιγμή, η ομόφωνη καταδίκη από μέρους των μέσων ενημέρωσης κατά του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» μοιάζει να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δαιμονοποίηση των «Γιλέκων» από δημοσιογράφους και σχολιαστές οδηγεί στη συσπείρωσή τους, προσδίδοντάς τους εικόνα αδίκως διωκόμενων πολιτικών αντιφρονούντων. Η αρνητική στάση των μέσων ενημέρωσης, ιδιοκτησίας συνήθως βαθύπλουτων επιχειρηματιών, έχει οξύνει την καχυποψία του γαλλικού κοινού απέναντι στον δημοσιογραφικό κόσμο. Οι πολίτες καταφεύγουν έτσι ολοένα και πιο συχνά σε αντισυμβατικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Le Media TV, προσκείμενο στο αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, και το TV Liberte, που στηρίζει τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Χωρίς στρατηγική υπομονή

Η απόφαση του προέδρου Μακρόν να στραφεί στην καταστολή για την αντιμετώπιση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» δείχνει ότι παρά τις εντυπωσιακές οικονομικές περγαμηνές του και την επιτυχία του ως ανώτατου τραπεζικού στελέχους, ο 42χρονος πρόεδρος δεν διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη στρατηγική υπομονή, ικανή να αντέξει στις προκλήσεις του δρόμου. Τα δρακόντεια μέτρα καταστολής, που είχαν φανεί αποτελεσματικά για τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί στην αντιμετώπιση των ταραχών στα υποβαθμισμένα προάστια το 2005, ενδέχεται να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά για την πάταξη ενός κινήματος με τα πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά των «Κίτρινων Γιλέκων», που έχουν προσελκύσει στις τάξεις τους πολίτες από κάθε περιοχή της χώρας και από κάθε κοινωνική τάξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή