Εν αρχή, η προστασία των «δεν πληρώνω»…

Εν αρχή, η προστασία των «δεν πληρώνω»…

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρέπει να υπάρχει καλόπιστος αλλά και σχετικά εχέφρων Ελληνας που να πιστεύει ότι ο «αγώνας» που δίνει η κυβέρνηση για να περάσει η μετά Κατσέλη λεγόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ψηφοθηρικός. Απόδειξη, ότι οι διατάξεις που θέλει να συμπεριληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο δεν καλύπτουν μόνο τους αδύναμους και ατυχείς που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας, αλλά και πολλούς άλλους που δεν αξίζουν τέτοια ευεργετική προστασία, θεωρούνται όμως πρόθυμοι να ψηφίσουν όποιον τους απαλλάξει δίχως κόστος από υποχρεώσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν και τώρα δεν θέλουν να εκπληρώσουν.

Στην Ελλάδα μας και σε όλες τις εποχές, υπάρχει μια ομάδα πολιτών δεύτερης κατηγορίας, κυριολεκτικά παιδιά ενός κατώτερου Θεού, που ονομάζονται «κορόιδα», για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλες, απρεπείς εκφράσεις. Από τα φυσικά πρόσωπα είναι το 5% των φορολογουμένων οι οποίοι πληρώνουν το 50% των φόρων γιατί δηλώνουν εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ τον χρόνο («Καθημερινή» της περασμένης Παρασκευής) και από τις επιχειρήσεις είναι οι 106 που πλήρωσαν το 62% των φορολογικών επιβαρύνσεων που τις αφορούν, σύμφωνα με στοιχεία του 2017. Είναι φανερό ότι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή όσοι δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο (6.085.204), ψωμοζούν και γι’ αυτό πληρώνουν μόλις 92 ευρώ τον χρόνο, ενώ άλλα 2.078.750 άτομα τα βγάζουν με το ζόρι πέρα με εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ τον χρόνο. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις επιχειρήσεις.

Απολύτως λογικά όλα τα παραπάνω, αφού το μέσο δηλωθέν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι 12.660 ευρώ τον χρόνο, ενώ των κακόμοιρων ελεύθερων επαγγελματιών και όσων έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι 4.000 λιγότερο, στις 8.636 («Καθημερινή» της περασμένης Πέμπτης). Είναι να απορεί κανείς γιατί οι τελευταίοι δεν τρέχουν να γίνουν μισθωτοί, κατά προτίμηση στο Δημόσιο και μάλιστα την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που το ευνοεί, αντί να παλεύουν και να αγωνιούν για τόσο πενιχρές αποδοχές.

Το προαναφερθέν λοιπόν 5% των κορόιδων πλαισιώνεται –ίσως είναι και τα ίδια πρόσωπα– από εκείνους που προσπαθούν να πληρώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ εμπρόθεσμα –τώρα η ΔΕΗ σκέπτεται να περικόψει το μπόνους της συνέπειας για να τους τιμωρήσει–, τις δόσεις των δανείων τους κανονικά, όπως και τις άλλες υποχρεώσεις τους. Σε αντίθεση με πολλούς, πάρα πολλούς, που δεν πληρώνουν, όχι γιατί δεν μπορούν (υπάρχουν όντως και αυτοί), αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουν. Και δεν θέλουν γιατί έχουν καταλάβει σωστά ότι οι Τσίπρες, οι Τσακαλώτοι, οι Φλαμπουράρηδες, οι Βούτσηδες, οι Σπίρτζηδες και οι λοιποί γι’ αυτούς ενδιαφέρονται και όχι για τους άλλους, που θεωρούν… δεδομένα κορόιδα.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους στην πολιτική σκηνή με αξιώσεις εξουσίας, οι συριζαίοι έκαναν τα πάντα για να προστατεύουν και να καλύπτουν τους «δεν πληρώνω».

Το ίδιο κάνουν και τώρα και δεν ενδιαφέρονται ποσώς για όσους θέλουν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Πάντα γινόταν αυτό στην Ελλάδα των στρεβλώσεων και των εξαιρέσεων, αλλά τώρα γίνεται στον υπερθετικό βαθμό και αναίσχυντα. Πρόκειται για πρακτική που σημαίνει ουσιαστικά άνιση αντιμετώπιση των πολιτών κατά βάναυση παράβαση του Συντάγματος περί ισότητας (άρθρο 4, παράγραφοι 1, 2, 5) και των νόμων!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει κάλυψη σε κακοπληρωτές με πρώτη κατοικία 250 τετραγωνικών, αν και έχουν δεύτερη κατοικία και μέχρι 65.000 ευρώ στην τράπεζα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Που βεβαίως υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη, την αξιοπιστία και την υπευθυνότητα σε μια χώρα που μαστίζεται επίσης από εκτεταμένη φοροδιαφυγή, κλοπή του ΦΠΑ και καταπάτηση δημόσιας γης. Συνυπεύθυνες και οι τράπεζες που συμφωνούν σε τέτοια ρύθμιση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή