Δικαιώνει τον Τραμπ η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ για τη Ρωσία

Δικαιώνει τον Τραμπ η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ για τη Ρωσία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια έρευνα διάρκειας δύο ετών, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε συμφωνία, συνεννόηση ή συντονισμός μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016» τονίζεται στην περίληψη. Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας, στην έκθεσή του, δεν βρίσκει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε κάποιο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να τον απαλλάσσει.

Ο Μάλερ επισημαίνει επίσης ότι εναπόκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να αποφασίσει εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα.

Ο ειδικός εισαγγελέας πέρασε σχεδόν 2 χρόνια ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2015 προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

Τραμπ: Είναι ντροπή που ο πρόεδρός σας αναγκάστηκε να υποστεί κάτι τέτοιο

O Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας αρχικά τα ευρήματα της έκθεσης, έκαναν λόγο για «συνολική και πλήρης απαλλαγή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών».  

«Καμία συμπαιγνία, κανένα εμπόδιο, πλήρης και συνολική ΑΠΑΛΛΑΓΗ. Κρατήστε την ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ!» τουίταρε ο Τραμπ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε  δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες όπου τόνισε: «Είναι κρίμα που η χώρα μας έπρεπε να περάσει από αυτό. Για να είμαι ειλικρινής, είναι ντροπή  που ο πρόεδρός σας έπρεπε να περάσει από αυτό». 

Ο Μπαρ  έστειλε σήμερα μια περίληψη των συμπερασμάτων της έκθεσης στην ηγεσία του Κογκρέσου και τα ΜΜΕ. 

«Αν και αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει» είπε ο Μπαρ επικαλούμενος τα όσα έγραψε ο Μάλερ στην έκθεσή του στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης. 

Στην περίληψη του Μπαρ τονίζεται ότι ο Μάλερ δεν βρήκε αποδείξεις πως η ομάδα του Τραμπ συντονίστηκε με τη Ρωσία, παρά τις πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που συνδέονταν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπαρκ, η έρευνα δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν για παρακώλυση της έρευνας για τη Ρωσία, όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή