Ταχίνια A΄ διαλογής

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσα ξεχωρίσαμε από τη βόλτα μας στα μπακάλικα: ταχίνια μικρών παραγωγών με ωραία υφή και διακριτή γεύση.

Ταχίνι οι Γουμένισσες

Της γνωστής γυναικείας εταιρείας με καλοφτιαγμένα προϊόντα. Πολύ νόστιμο, μυρωδάτο, πυκνό, αλλά όχι κολλώδες. Του πάει πολύ η ανάμειξη με καλό κακάο, για κάποιον λόγο έχει μια γεύση φυσικώς τραχύτερη και εντονότερη, που το σπρώχνει περισσότερο σε αλμυρές παρασκευές παρά σε γλυκίσματα. Εξαίρετο στο χούμους, αλλά και σε σάλτσες για όσπρια. Της Bιβής Kωνσταντινίδου

Στα καταστήματα Αλεξανδρής, Cibo e Vino, City Biofarm


Το περιβόλι

Πιστοποιημένο βιολογικό, χωρίς αλάτι, από λαρισαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στα προϊόντα σουσαμιού. Ωραία, πλούσια και πυκνή υφή, γεύση σουσαμένια χωρίς φτιασίδια και κάπως καπνιστή, το τρως με κουτάλι, αλλά είναι ωραίο και σε σάλτσες για λαχανικά και όσπρια. Έδωσε αναπάντεχα σημαντική νοστιμιά και σώμα σε μια απλή χειμωνιάτικη σούπα με λαχανικά. Της Bιβής Kωνσταντινίδου

Στα καταστήματα Δίκταμοκατάστημα «Γαστρονόμος»


Ταχίνι Θυσανός

Ο Παρμενίων Γάτος καλλιεργεί και παράγει περίπου 2-3 τόνους καστανό σουσάμι ετησίως. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, επίπονη, αφού το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας γίνεται χειρωνακτικά. Μέρος της παραγωγής σουσαμιού αλέθει με τον φλοιό του σε παραδοσιακό πετρόμυλο, με αποτέλεσμα το πιο φίνο, πεντανόστιμο ταχίνι. Της Μαρίας Βασιλοπούλου

Σε παντοπωλεία στον Βόλο και στην Αθήνα (ενδεικτικά): Συν άλλοις, 4 εποχές, Υγεία & Μακροζωία, Καταλαχού κ.α.


Ταχίνι Φλώρου (όσπρια Θωμάς)

Το νοστιμότερο ταχίνι που έχω δοκιμάσει, δίχως ίχνος υπερβολής. Σουσάμι μακεδονίτικο και με το φλούδι του, ψημένο σε ξυλόφουρνο στη Μεσορόπη Καβάλας. Εξαίρετη καβουρδιστή ευωδιά και γεύση που κυκλοφορεί από το στόμα στη μύτη, πυκνή σύσταση με ένα εξίσου αρωματικό λάδι στην επιφάνεια. Για χούμους αξέχαστο και στιβαρό. Της Bιβής Kωνσταντινίδου

Στα καταστήματα Δίκταμο, Καταλαχού, Συνδημιουργία, Μανδραγόρας, Το Εκλεκτόν


Ταχίνι Χαλβαδοποιίας Γιαννιτσών

Ελαφρώς πικρό, πυκνό και με γεμάτη γεύση είναι το ταχίνι της χαλβαδοποιίας Γιαννιτσών, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1924. Διαθέτουν και ταχίνι ολικής άλεσης, και με κακάο ή μέλι για πιο γλυκιά γεύση. Της Λίνας Καπετάνιου

Πρατήριο Θεσσαλονίκης, Ελ. Βενιζέλου 20, Τ/2310-222.260. Και στην Αθήνα: Παραδοσιακό ΜπακάλικοΑργολικός, Μοσχοπίπερο, Αρτοποιήματα.


Ταχίνι Λουκάς

Παράγουν έναν από τους πιο αγαπητούς χαλβάδες στη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο. Η οικογένεια Λουκά, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, από το 1945 παράγει εκλεκτά προϊόντα ταχινιού. Το ταχίνι ολικής άλεσης που δοκιμάσαμε είναι ιδιαίτερα πλούσιο και γευστικό. Της Λίνας Καπετάνιου

Yoleni’s, 1001 Γεύσεις, Εδώδιμον


Ταχίνι Αργουδέλη

Εκλεκτά σουσάμια από την Αιθιοπία και το Σουδάν φτάνουν στο εργαστήριο της οικογένειας Αργουδέλη στα Καμίνια. Αποφλοιώνεται φυσικά, στεγνώνεται, ψήνεται και αλέθεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με μυλόπετρες. Έτσι, διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά, ενώ η υφή του είναι βελούδινη και η γεύση του μεστή. Ωραία και τα twist ταχινιού με κακάο, μέλι και αμύγδαλο, μαστίχα και μέλι, φιστίκι και μέλι. Της Λίνας Καπετάνιου

Στα Καμίνια, Ν. Φραγκούλη 38, στο πρατήριό τους στον Πειραιά, Δ. Γούναρη 31-33, στα Γαλακτοπωλεία Δημητρίου, στον Μπαλάσκα, στο κατάστημα «Γαστρονόμος» και online στο ebloko.gr και σε 700 σημεία σε όλη την Ελλάδα.


Ταχίνι Κριός

Αποκλειστικά και μόνο σουσάμι δικής τους καλλιέργειας χρησιμοποιούν για να παραγάγουν ένα μυρωδάτο και δυνατό ταχίνι. Η εταιρεία Κριός καλλιεργεί σουσάμι της ποικιλίας Έβρου λίγο έξω από την Ορεστιάδα και το επεξεργάζεται χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα χρυσαφένιο ταχίνι με έντονο άρωμα και γεύση. Της Λίνας Καπετάνιου

Degustation, Benito, Καταλαχού, Root 56, ΕδώδιμονOlicatessen


Βιοβλαστός μαύρο ταχίνι

Μαύρο σαν μελάνι, καθώς φτιάχνεται βασικά από μαυροσούσαμο και απλό σουσάμι, σε αναλογία 70/30, και τα δύο ολικής άλεσης και βιολογικά, και αλεσμένα σε πετρόμυλο. Το αντιμετωπίζω περισσότερο σαν ντιπ και για αλείμματα σε φρυγανισμένο ψωμί, αφού έχει περισσότερο νοστιμιά μαυροσούσαμου παρά απλού σουσαμιού, αλλά και στο κλασικό χούμους ανταποκρίνεται άριστα. Της Bιβής Kωνσταντινίδου

Αλεξανδρής, Βιοφώς, Livingbio και στα περισσότερα παντοπωλεία με βιολογικά


Τα νόστιμα του σούπερ μάρκετ

Φυσικό ταχίνι ΑΒ, στα σούπερ μάρκετ ΑΒ. Σε μεγάλη, πρακτική οικογενειακή συσκευασία/κεσεδάκι των 900 γρ.

Μακεδονικό ταχίνι, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Βελούδινη, ωραία υφή. Ωραίο και το ολικής άλεσης.

Ταχίνι Χαΐτογλου, από μια εταιρεία-ειδικό στον χαλβά. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Φιλεντέμ, ταχίνι, αποφλοιωμένο, ολικής άλεσης, αλλά και με σοκολάτα. Σε αρκετά σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης κ.ά.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 155.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή