ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποντάρει στις υπεραξίες από τις παραχωρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποντάρει στις υπεραξίες από τις παραχωρήσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου, χωρίς να διεκδικήσει, τουλάχιστον επί του παρόντος, την άσκηση διοίκησης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένεται να διατηρήσει το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest της οικογένειας Βέσελς, εκ των μετόχων του ολλανδικού κατασκευαστικού ομίλου της VolkerWessels. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ορίσει δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, προσβλέποντας παράλληλα σε αγαστή συνεργασία με τον νυν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, το fund δεν προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό του πέραν του 33%, καθώς δεν είναι στις προθέσεις του η κατάθεση δημόσιας πρότασης για τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Reggeborgh Invest, η οποία διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της οικογένειας Βέσελς, προχώρησε πριν από περίπου ένα χρόνο στην απόκτηση ποσοστού 9,4% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αντί 40 εκατ. ευρώ, αγοράζοντας μέρος του ποσοστού της οικογένειας Κάμπα, που σήμερα διαθέτει περίπου 6%. Πριν από ένα μήνα δε, έγινε γνωστό ότι είχε αποκτήσει και άλλες μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελέγχοντας πλέον το 13%.

Η κινητικότητα αυτή κορυφώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η Reggeborgh αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή της, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τη York Global Finance για την απόκτηση του 15,3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που εκτιμάται ότι ελέγχει σήμερα το αμερικανικό fund.

Η York εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2013, προχωρώντας σε μια συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, έχοντας ούτως ή άλλως στόχο την πώληση του μεριδίου της κάποια στιγμή στο μέλλον, στο πλαίσιο της επενδυτικής της στρατηγικής. Η εν λόγω συμφωνία με το ολλανδικό fund θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια, το πρώτο εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με τη Reggeborgh να αποκτά το 7,6% της York, ανεβάζοντας τη δική της συμμετοχή σε περίπου 21,6%.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές γνωστοποίησαν ότι η συναλλαγή μεταξύ τους θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019, κάτι που σημαίνει ότι η πώληση των υπόλοιπων μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη York δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, δείγμα ότι το τελικό τίμημα δεν είναι «κλειδωμένο» αλλά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της μετοχής της εισηγμένης τους επόμενους μήνες, πλέον κάποιου ίσως προσυμφωνημένου premium που θα καταβάλει η Reggeborgh.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ομορφιές της Ελλάδας, όντας τακτικοί επισκέπτες της Κέρκυρας, η ολλανδική οικογένεια των Βέσελς, εκ των ισχυροτέρων και πλουσιοτέρων της «χώρας της τουλίπας», ήταν σε θέση να γνωρίζει και τα τεκταινόμενα στον επιχειρηματικό «στίβο».

Ειδικά στην περίπτωση των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων, οι Βέσελς γνώριζαν τις σημαντικές υπεραξίες που προσέφεραν τα εξαιρετικά επικερδή έργα παραχώρησης που έχουν προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό τους τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες του κλάδου, αλλά και την επιτυχημένη επέκταση στον κλάδο της ενέργειας.

Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι Βέσελς είδαν έναν όμιλο με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και μια στρατηγική προσπάθεια απεμπλοκής από την κυκλικότητα του κλάδου των κατασκευών, μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης παρουσίας σε έργα παραχώρησης που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές (π.χ. Ιονία Οδός, Ε65, μερίδιο στην Ολυμπία Οδό και εσχάτως και με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης), αλλά και της σημαντικής παρουσίας στον ενεργειακό κλάδο.

Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τη York, η Reggeborgh θα ελέγχει πλέον περίπου το 29% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και έμμεσα το 10% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (βάσει του ποσοστού που ελέγχει σε αυτήν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

H ρευστότητα των Ολλανδών ξεπερνάει τα 2,5 δισ.

H Reggeborgh Invest συστάθηκε το 1990, προκειμένου να διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της οικογένειας Βέσελς, εστιάζοντας σε στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και οι πρώτες ύλες.

Η ρευστότητα της Reggeborgh υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγους μήνες πριν από την αρχική επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα μέλη της οικογένειας Βέσελς αποκόμισαν έσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, λόγω της ρευστοποίησης περίπου του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής τους εταιρείας, της VolkerWessels. Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο ολλανδικό χρηματιστήριο το 2017.

Εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Reggeborgh αποτελεί, μεταξύ άλλων, στρατηγικό μέτοχο στον όμιλο Varo Energy B.V., εκ των σημαντικότερων παραγωγών καυσίμων και συναφών προϊόντων, κατά κανόνα σε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Πελάτες του είναι οι κλάδοι της βιομηχανίας και των μεταφορών, αλλά κυρίως η ναυτιλία, με τη Varo να διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο πετρελεύσεων πλοίων στην Ευρώπη, με σειρά από στρατηγικά τοποθετημένους κόμβους εφοδιασμού πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Varo Energy αναμένεται να κινηθεί για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο. Εκτός από τη Reggeborgh, οι άλλοι στρατηγικοί επενδυτές στην εταιρεία είναι επίσης ολλανδική Vitol, εκ των παγκόσμιων ηγετών στην αποθήκευση και διανομή καυσίμων, αλλά και ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Carlyle Group, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 174 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή