Brexit: Η νέα σύνοδος στις Βρυξέλλες και τα σενάρια

Brexit: Η νέα σύνοδος στις Βρυξέλλες και τα σενάρια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκεί που τελειώνει η υπομονή, αρχίζουν τα σχήματα λόγου. «Αν συνέκρινα τη Μεγάλη Βρετανία με μία σφίγγα, η σφίγγα θα ήταν ανοικτό βιβλίο μπροστά της. Ας δούμε τι θα μας πει την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο μιας ακόμη συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για το Brexit. Ο Γιούνκερ σημείωσε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι διαβουλεύσεις σχετικά με το Brexit είναι δυσκολότερες ακόμη και από αυτές που αφορούν τις σχέσεις με την Κίνα.

Με βάση το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο ενεργοποίησε η Βρετανία πριν από περίπου δύο χρόνια, η χώρα όφειλε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019. Δεδομένου ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης που έφερε η Τερέζα Μέι, ούτε έχει δώσει κάποια άλλη ένδειξη των επιθυμιών της, η Μέι εξασφάλισε τη μετάθεση της ημερομηνίας αυτόματης εξόδου για τις 12 Απριλίου. Λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία αυτή, οι ηγέτες της Ε.Ε. ετοιμάζονται για μια ακόμη σύνοδο στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η ατζέντα: θα εξετάσουν ένα αίτημα για πολύμηνη παράταση ή θα συντονίσουν τις τελευταίες προετοιμασίες για μία άτακτη έξοδο;

Σε περίπτωση που η βρετανική Βουλή υπερψηφίσει στο μεταξύ τη συμφωνία αποχώρησης, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. το αργότερο στις 22 Μαΐου.

Αντιθέτως, σε περίπτωση μεγάλης παράτασης, η οποία π.χ. θα είναι απαραίτητη αν το αδιέξοδο οδηγήσει σε διάλυση της Βουλής ή νέο δημοψήφισμα, η Βρετανία οφείλει να λάβει μέρος κανονικά στις ευρωεκλογές. Αν δεν το κάνει, θα παρεμποδίσει τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη.

«Αυτό θέλετε; Να λάβει μέρος η Βρετανία στις ευρωεκλογές και να στείλει μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών που θέλουν το Brexit;» ρώτησε τους συναδέλφους του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωτεργάτης της εκστρατείας αποχώρησης, Νάιτζελ Φάρατζ. «Αλήθεια, θέλετε να επιστρέψω εδώ μέσα;» προσέθεσε, ενώ ένα μυριόστομο «όχι» γέμιζε την αίθουσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή