Ζάεφ: Δέχθηκα το «Βόρεια Μακεδονία» επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα»

Ζάεφ: Δέχθηκα το «Βόρεια Μακεδονία» επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκάλυψη ότι δέχθηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα» προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια debate που είχε με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό, όμως απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

Τελικά, σύμφωνα με τοΝ Ζόραν Ζάεφ, ο ίδιος δέχθηκε το Βόρεια Μακεδονία επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε την «Μακεδονική Εθνική Ταυτότητα».

«Η Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στην Διασπορά και στην πατρίδα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα».

«Η επιγραφή της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής ταυτότητας» συνέχισε, «λάμπουν στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά στην Ελβετία στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».

Όταν για μια ακόμη φορά του τέθηκε το ερώτημα για το ποια γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα ο κ. Ζάεφ απάντησε, σύμφωνα με το liberal.gr, διακριτικά:

«Όλοι οι πολίτες, είτε στην Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, οπουδήποτε στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουν δικαίωμα σε μια άλλη γλώσσα, να πουν ποια γλώσσα μιλούν και ούτω καθεξής. Για αυτούς είναι η ελληνική η επίσημη γλώσσα. Σεβόμαστε τον νότιο γείτονά μας, σεβόμαστε τους συνταγματικούς του κανόνες και απαιτείται σύνεση στο ζήτημα» και συμπλήρωσε με νόημα αφήνοντας να γίνουν οι απαραίτητοι συνειρμοί, ότι «παντού στη Διασπορά, οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, στην χώρα τους οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, η επίσημη γλώσσα είναι Μακεδονική».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν το κόμμα του σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι το VMRO-DPMNE είχε από την αρχή ξεκάθαρη θέση πως η συμφωνία συνιστά συνθηκολόγηση, η οποία αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και με την οποία «ουσιαστικά αρνούμαστε τον εαυτό μας».

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν διαφωνεί με την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος αλλά διαφωνεί με την συγκεκριμένη συμφωνία, της οποίας το περιεχόμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι δεν απαντά στο ερώτημα τι θα κάνει το VMRO-DPMNE με τη συμφωνία των Πρεσπών όταν γίνει κυβέρνηση – αν θα την σεβαστεί, θα την ακυρώσει ή θα προσπαθήσει να την αλλάξει – ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών «είμαστε Μακεδόνες μονάχα στα 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας μας» και κάλεσε τον Ζάεφ να απαντήσει «σε ποια γλώσσα μιλούν οι άνθρωποι στην Έδεσσα και είναι διαφορετική από αυτή που μιλούν οι Έλληνες. 

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν είναι Ταλιμπάν για να διαγράφουμε, να καταστρέφουμε και να καίμε ότι υπήρχε πριν από εμάς, όπως κάνει ο Ζάεφ».

«Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις συνολικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας και δεν θα πάψουμε ποτέ να το κάνουμε», είπε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE και τόνισε ότι και άλλες χώρες συνθηκολόγησαν αλλά μετά από χρόνια ενωμένες ανέκτησαν την ισχύ τους. «Τίποτα δεν είναι οριστικό… Ας κάνει ο Ζάεφ εκλογές να κερδίσει το VMRO-DPMNE και θα δείτε τι θα κάνει για την Δημοκρατία της Μακεδονίας», πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι.

Επίσης, κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι «φοβάται να πει ότι οι Μακεδόνες στην Βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία του Αιγαίου, μιλούν την μακεδονική γλώσσα», με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να απαντά ότι επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα είναι η ελληνική, ότι «κανείς δεν θα τον εξωθήσει να μαλώσει με την Ελλάδα» και ότι επιλογή του είναι η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της τηλεμαχίας ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE πρόσφερε στον Πρωθυπουργό Ζάεφ μία καρφίτσα πέτου με τη σημαία της χώρας που έγραφε από κάτω «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τον κάλεσε να το φορέσει.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». «Αν δεν αναγνωρίζετε το Σύνταγμα, φορέστε το εσείς», είπε ο Ζάεφ στον Μίτσκοσκι με τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE να τοποθετεί στο πέτο του την καρφίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή