Οδηγίες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Οδηγίες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες προς συνδυασμούς, υποψηφίους, αλλά και ψηφοφόρους δίνει μέσω 25 ερωταπαντήσεων η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Τι γίνεται με τους ετεροδημότες και τους πολίτες που δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους; Ποιοι είναι οι περιορισμοί στην προβολή μέσω ΜΜΕ υποψηφίων και συνδυασμών; Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις των επικεφαλής των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών αλλά και των υποψηφίων;

Η Διεύθυνση Εκλογών δίνει απαντήσεις σε συνήθη προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εκλογική διαδικασία. Ετσι, εάν ψηφοφόρος δεν βρίσκει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να βάλει τα στοιχεία του στη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις». Εάν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο που είναι εγγεγραμμένος μέχρι το πέρας της ψηφοφορίας.

Εάν κάποιος βρει το όνομά του σε άλλο δήμο από αυτόν που είναι δημότης ή σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου διαμένει, τότε για τις τρέχουσες εκλογές δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι 28.2.2019. Ωστόσο, για επόμενες εκλογές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον δήμο τους για τη διόρθωση των λαθών.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης είναι διπλοεγγεγραμμένος, τότε θα πρέπει να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε αλλού. Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα διασταυρωθούν από το ΥΠΕΣ.

Εάν κάποιος έχει χάσει την αστυνομική του ταυτότητα, μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ψηφίσει διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία της ταυτότητας είναι διαφορετικά από την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας ο πολίτης καλό είναι να εφοδιαστεί εγκαίρως με πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.

Ως προς τους περιορισμούς που ισχύουν στην προβολή υποψηφίων και συνδυασμών από τα ΜΜΕ, στο Διαδίκτυο, με εξαίρεση τις προσωπικές ιστοσελίδες και τις ιστοσελίδες των συνδυασμών, ο υποψήφιος μπορεί να δώσει μία συνέντευξη ανά διαδικτυακό τόπο. Ως προς την προβολή σε ιστοσελίδες μέσω διαφημιστικών banners, δεν υπάρχει περιορισμός. Επίσης επιτρέπονται η καταγραφή των δηλώσεων των υποψηφίων και η αναμετάδοσή τους από άλλους διαδικτυακούς τόπους.

Για την προβολή από εφημερίδες δεν υπάρχει περιορισμός, ενώ, εάν εκπρόσωπος συνδυασμού εμφανιστεί έστω και για μία δήλωση σε τηλεοπτικό κανάλι, τότε προσμετρείται ως εμφάνιση του συνδυασμού. Επίσης, στις εμφανίσεις των υποψηφίων δεν προσμετράται η αναφορά του ονόματός τους ή η προβολή τους μέσω φωτογραφίας ή video στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, εφόσον δεν προβάλλεται απόσπασμα ομιλίας.

Τέλος, εκτενείς οδηγίες δίνονται για το άνοιγμα βιβλίων εσόδων – εξόδων των συνδυασμών,των επικεφαλής τους αλλά και των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή