Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση δίνει εξηγήσεις για την αναδίπλωση

Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση δίνει εξηγήσεις για την αναδίπλωση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση των θεσμών και υπό το καθεστώς φόβου ότι οι επιπτώσεις από την επιμονή στην αρχική της ρύθμιση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις αγορές, η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε χθες να τροποποιήσει σε αυστηρότερες κατευθύνσεις την πρότασή της για τα κόκκινα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

«Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό. Και ύστερα από αυτό έχουμε και το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αργά χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια και ενώ η συζήτηση επί της συγκεκριμένης ρύθμισης βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.

«Με τη συμφωνία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το σχέδιο που επιμερίζει το κόστος ανάμεσα στο κράτος, στον δανειολήπτη και στις τράπεζες είναι ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία τις λεπτομέρειες των αλλαγών, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται «για να διασφαλίσουμε το πράσινο φως» – εννοώντας την απεμπλοκή στις συζητήσεις με τους θεσμούς ενόψει των επικείμενων αποφάσεων του Eurogroup.

Νωρίτερα και πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης για νέα υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, υπεραμυνόμενος της αρχικής ρύθμισης, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Είναι από τις τομές που έχει η ρύθμιση, ότι διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων με τα επιχειρηματικά δάνεια». Αργότερα και μετά τη λήψη της απόφασης για αλλαγές, ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε για «λίγο περιορισμό της περιμέτρου μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια». Για να συμπληρώσει με τη σειρά του ο κ. Δραγασάκης ότι η κυβέρνηση προβαίνει στις αλλαγές «από ανάγκη και όχι κατ’ επιθυμία».

Η αντιπολίτευση σε κάθε περίπτωση στέκεται κριτικά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η Ν.Δ. είχε εξαρχής δηλώσει ότι θα ψηφίσει θετικά, αν και βλέπει προβλήματα: «Αυτή η τροπολογία, η οποία και αυτή έρχεται την τελευταία στιγμή έπειτα από μακρά επώαση, δεν λύνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους της χώρας. Η Ν.Δ. την ψηφίζει γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε έστω και έναν συμπολίτη μας. Eστω και ένας να ωφεληθεί –και δεν πρόκειται μόνο για έναν εδώ–, εμείς δεν θα τον τιμωρήσουμε επειδή το νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαρκές. Θα δώσουμε την ευκαιρία και θα παλέψουμε για το παραπάνω», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας.

Απέναντι στη ρύθμιση στέκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αίτημα της οποίας, τελικά, θα τεθεί σήμερα το μεσημέρι προς έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή