«Πανόραμα» για τους επιχειρηματίες του αύριο

«Πανόραμα» για τους επιχειρηματίες του αύριο

6' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως η πιο χρόνια και επίμονη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι η έλλειψη γεφυρών μεταξύ του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας. Το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής σφαίρας και του χώρου της επιχειρηματικότητας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου οι απαιτούμενες δεξιότητες αλλάζουν ταχύτατα και οι βιομηχανίες μεταμορφώνονται ριζικά. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα ολοένα αυξανόμενο έλλειμμα δεξιοτήτων και αντιστοίχισης υποψήφιων εργαζομένων με τις κατάλληλες θέσεις εργασίας.

Την απάντηση σε αυτή την πρόκληση φιλοδοξεί να δώσει ο καθηγητής Ιορδάνης Λαδόπουλος, ο οποίος έχει αφιερώσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες από τη ζωή του προσπαθώντας να διασυνδέσει το ελληνικό πανεπιστήμιο με τις επιχειρήσεις. «Η φιλοσοφία μου ήταν, και συνεχίζει να είναι, ότι η σύνδεση μεταξύ του πανεπιστημίου και του κόσμου των επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας ολοκληρωμένης κατάρτισης των φοιτητών, με θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λαδόπουλος, ο οποίος με πληθώρα δράσεων προσπαθεί να μεταδώσει την επιχειρηματική σπίθα στη νέα γενιά. Κορύφωση των προσπαθειών του αποτελεί το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», ένα τριήμερο πολυσυνέδριο που στοχεύει στην ενημέρωση των νέων Ελλήνων σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του σήμερα, και στην ανάδειξη μιας νέας Ελλάδας οπλισμένης με εξωστρέφεια και καινοτόμες ιδέες.

Το επιτυχημένο πολυσυνέδριο επιστρέφει φέτος για ένατη χρονιά, με αμετάβλητο όραμα αλλά σημαντικά αυξημένο περιεχόμενο, περισσότερους ομιλητές και ρεκόρ συμμετεχόντων. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενηθούν πάνω από 90 θεματικές ενότητες με μορφή πάνελ, σεμιναρίων και συζητήσεων στρογγύλης τραπέζης, με τη συμμετοχή 240 διακεκριμένων ομιλητών από αναγνωρισμένες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το περυσινό πανόραμα κίνησε το ενδιαφέρον 5.500 νέων συνέδρων μεταξύ 18 και 35 ετών – σύμφωνα με τον βασικό συνεργάτη του κ. Λαδόπουλου, Δημήτρη Σκούρτα, φέτος οι νεαροί συμμετέχοντες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.000.

Το όραμα μιας εξωστρεφούς Ελλάδας του «Πανοράματος» αντικατοπτρίζεται στην πολυδιάστατη ατζέντα του συνεδρίου, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και τομέων της οικονομίας, ξεχωρίζοντας ωστόσο την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες ως τιμώμενο κλάδο. Από τη ρομποτική μέχρι τα big data και την ανάλυση δεδομένων, και από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την κυβερνοασφάλεια, το ένατο «Πανόραμα» ταξιδεύει στα σύνορα της σύγχρονης οικονομίας και διερευνά έννοιες που σπάνια καλύπτονται από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών που θα απευθυνθούν στους νεαρούς συμμετέχοντες για τις βιομηχανίες του μέλλοντος συμπεριλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας τεχνολογίας INTRASOFT, Αλέξανδρος Μάνος, και ο ιδρυτής και CEO της METIS Cyberspace Technology, Μάικ Κωνσταντινίδης.

«Πανόραμα» για τους επιχειρηματίες του αύριο-1

Το περυσινό «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» κίνησε το ενδιαφέρον 5.500 νέων συνέδρων μεταξύ 18 και 35 ετών, ενώ φέτος οι νεαροί συμμετέχοντες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.000.

Παρά την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στις νέες τεχνολογίες, το ένατο «Πανόραμα» έχει να προσφέρει θεματικές για κάθε επαγγελματικό ενδιαφέρον. Από τα σεμινάρια δεν λείπουν οι πιο παραδοσιακοί πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αλλά και η ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, το συνέδριο πλαισιώνεται και από δεκάδες συζητήσεις και workshop που στοχεύουν στην οικοδόμηση επαγγελματικών δεξιοτήτων ανεξαρτήτως κλάδου, όπως η ικανότητα επικοινωνίας, η εμπορική σκέψη, η διορατικότητα και η κατάλληλη προετοιμασία για να αριστεύσει κάποιος στις επαγγελματικές συνεντεύξεις.

«Η ατμόσφαιρα του περυσινού συνεδρίου σου έδινε μια αίσθηση αισιοδοξίας, ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα» αναφέρει με ενθουσιασμό η Βασιλική-Αναστασία Παπαγιάννη, περυσινή σύνεδρος του «Πανοράματος». Οντας μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο από ποτέ, το ένατο πολυσυνέδριο αναμένεται να μεταδώσει ακόμα περισσότερη αισιοδοξία στους χιλιάδες νέους Ελληνες που θα συμμετάσχουν, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας επιχειρηματικής γενιάς που θα διαμορφώσει την οικονομία του αύριο.

«Aπό τις καλύτερες εμπειρίες…»

Αν το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» του κ. Λαδόπουλου αποτελεί τη σπίθα έμπνευσης και απαραίτητης πληροφόρησης για τη συμμετοχή των νέων Ελλήνων στην αγορά εργασίας, ο θεσμός των «Business Days» εκπροσωπεί το επόμενο λογικό βήμα: αυτό της δικτύωσης και της βαθύτερης αλληλεπίδρασής τους με τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία σειρά από εκπαιδευτικές επισκέψεις, διάρκειας από πέντε έως οκτώ ώρες, στα κεντρικά γραφεία και στους χώρους παραγωγής σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η αλληλογνωριμία μεταξύ της πανεπιστημιακής φοιτητικής κοινότητας και του κόσμου των επιχειρήσεων, με όραμα την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος συνεργασίας και ανοιχτής επικοινωνίας.

Ο θεσμός των «Business Days» μπορεί να ακούγεται αρκετά καινοτόμος και πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο ξεκίνησε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στο πλαίσιο του μαθήματος που δίδασκε τότε ο κ. Λαδόπουλος στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Eπειτα από μια παύση αρκετών χρόνων, το 2013 ο καθηγητής αποφάσισε να αναβιώσει τον επιτυχημένο θεσμό και να τον συνδέσει με το τότε νεοσύστατο «Πανόραμα».

Eτσι, πλέον οι εγγραφές για τα δεκάδες «Business Days» που τελούνται κάθε χρόνο γίνονται στο τριήμερο πολυσυνέδριο, και οι συμμετέχοντες σε κάθε επίσκεψη επιλέγονται κατόπιν συνέντευξης. Την περασμένη χρονιά, 900 νέοι Ελληνες συμμετείχαν στον θεσμό και επισκέφθηκαν για μία ημέρα 38 διαφορετικές εταιρείες – μεταξύ τους βρίσκονταν κορυφαίες πολυεθνικές όπως η Accenture, o τιτάνας του κόσμου της συμβουλευτικής, και η Google αλλά και ελληνικοί φορείς όπως το Πλαίσιο, η Hellenic Petroleum και ο όμιλος Υγεία.

«Πανόραμα» για τους επιχειρηματίες του αύριο-2

«Υποδειγματική φιλοξενία»

«Για τους περισσότερους νέους που επισκέφθηκαν τις επιχειρήσεις ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία την οποία δεν είχαν την ευκαιρία να τη βιώσουν κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λαδόπουλος, ενώ προσθέτει πως «η φιλοξενία εκ μέρους των επιχειρήσεων ήταν υποδειγματική από κάθε σκοπιά». Με το πνεύμα των δηλώσεών του φαίνεται να συμφωνούν οι νεαροί συμμετέχοντες των περυσινών «Business Days». «Hταν από τις καλύτερες εμπειρίες που είχα μέχρι τώρα στη φοιτητική μου ζωή», δηλώνει η νεαρή Ευαγγελία Τρούμπουλου που συμμετείχε στον θεσμό το 2018. «Τέτοιες συναντήσεις βοηθούν εμάς τους νέους να καταλάβουμε τη πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, να καταρτιστούμε περαιτέρω, να βελτιώσουμε τη σκέψη μας και να προετοιμαστούμε για το μέλλον», καταλήγει.

Καινοτόμες πρωτοβουλίες της Ε.Ε.

Στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Ευρώπη τη δεκαετία που διανύουμε, αδιαμφισβήτητα από τις ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι νέοι. Το 2013, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών στην Ε.Ε. έφτασε στο 25%, με κορυφώσεις στις χώρες του νότου της Ευρώπης και ποσοστό- ρεκόρ στη χώρα μας που άγγιζε τα 2/3 του πληθυσμού των νέων.

Επειτα από μια πολυδιάστατη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα σε 5 χρόνια η επιρροή της κρίσης στους νέους φαίνεται να αντιστρέφεται και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην οικονομία επιστρέφουν σταδιακά στα νούμερα του 2008. Εκτός από τις υγιέστερες αποδόσεις των οικονομιών της Ευρώπης, κλειδί σε αυτή την ανατροπή υπήρξε μια σειρά από πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το πρόγραμμα Erasmus+ και το Youth Employment Initiative (Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων). Στην καρδιά όλων βρίσκεται η ίδια φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας» του κ. Λαδόπουλου: η γεφύρωση των πανεπιστημίων με τον θαυμαστό κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που ξεχώρισαν για τον αντίκτυπό τους στη συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας βρίσκεται το Youth Guarantee – η δέσμευση, δηλαδή, των 28 κρατών-μελών να παρέχουν εργασία, εκπαίδευση ή μερική απασχόληση σε οποιονδήποτε Ευρωπαίο νέο κάτω των 25 μέσα σε τέσσερις μήνες από τη στιγμή που αυτός ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, αλλά και σε σεμινάρια που στοχεύουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και εμπειρίας, έτσι ώστε η νέα γενιά να βελτιώσει τις πιθανότητες να βρει δουλειά. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτικής Ασκησης και Μαθητείας, που δημιουργήθηκε το 2013, αφοσιώθηκε στην αλλαγή των συνθηκών και της νοοτροπίας των πρακτικών ασκήσεων, θέτοντας ένα επίσημο νομικό πλαίσιο, που προσπαθεί να διασφαλίσει την ποιότητα της σύντομης εργασιακής εμπειρίας και να αυξήσει την απασχολησιμότητα των νεαρών ασκούμενων.

Παρά τα καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα, σύμφωνα με ερωτηματολόγια περίπου το 40% των επιχειρήσεων της Ευρώπης αναφέρει πως εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένο προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι η σύγχρονη οικονομία αλλάζει με τρομακτικούς ρυθμούς και πως μόνη λύση είναι η ευθυγράμμιση των δεξιοτήτων που διδάσκεται η γενιά του μέλλοντός μας με τις ανάγκες της αγοράς στην οποία θα συμμετάσχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή