Ελεύθεροι πολιορκημένοι για δύο παίκτες

Ελεύθεροι πολιορκημένοι για δύο παίκτες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εμβληματική στιγμή στην ελληνική ιστορία, ένα γεγονός-σταθμός στην Επανάσταση του 1821, ένα επεισόδιο στο πάνθεον του ηρωισμού. Και πηγή έμπνευσης, όπως φαίνεται, για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Καθόλου παράλογο. Η ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου ενδείκνυται. Η ιδέα ήταν του Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, δημιουργού, πριν από μερικά χρόνια, του επιτυχημένου επιτραπέζιου παιχνιδιού Souvlaki Wars και αρκετών ακόμα τίτλων εντός και εκτός συνόρων.

«Πριν από μερικά χρόνια, παρακολούθησα μια παιδική θεατρική παράσταση για την 25η Μαρτίου με θέμα το Μεσολόγγι. Μου έκανε εντύπωση όταν αναφέρθηκε ότι ο Καραϊσκάκης σκόπευε να πάει να βοηθήσει στην Έξοδο, αλλά αρρώστησε βαριά και δεν μπόρεσε να το κάνει, γεγονός που επηρέασε την έκβασή της», εξηγεί στο «Κ» ο κ. Μπαγιαρτάκης. «Αυτό μου θύμισε πολύ κάποια πολεμικά παιχνίδια στρατηγικής που περιέχουν κάρτες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Στο μυαλό μου ήταν σαν κάποιος να προγραμμάτιζε την “κίνησή” του και ο αντίπαλος να “έπαιζε” την κάρτα “Ασθένεια Καραϊσκάκη”, χαλώντας του τα σχέδια. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι η πολιορκία του Μεσολογγίου είχε όλες τις προδιαγραφές για να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι στρατηγικής, μεταφέροντας στο τραπέζι τα πραγματικά γεγονότα, όπως αυτά συνέβησαν». 

Το παιχνίδι θα λέγεται «Freedom!» και θα είναι διαθέσιμο σε λίγους μήνες – το έχει αναλάβει μια εταιρεία του εξωτερικού. Θα παίζεται με δύο παίκτες (ο ένας ελέγχει τους Οθωμανούς που έρχονται να καταλάβουν την πόλη και ο άλλος ελέγχει τους Έλληνες πολιορκημένους), ενώ οι κάρτες του παιχνιδιού θα βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα (Καραϊσκάκης, Μπότσαρης, Κιουταχής, Ιμπραήμ κ.ά.), με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποτελεί συγχρόνως και ένα μικρό μάθημα ιστορίας. 

Εν τω μεταξύ, για την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο ποιοτικής παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη μια καμπάνια στο kickstarter (αναζητήστε το παιχνίδι με το όνομά του), η οποία λήγει στις 10 Απριλίου. Και η ιστορία της πολιορκίας μπορεί, δύο αιώνες μετά, να αλλάξει. Γιατί όχι; ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή