Τρίτη ήττα για τη Μέι στο Brexit

Τρίτη ήττα για τη Μέι στο Brexit

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε και η τρίτη, άπελπις προσπάθεια της Τερέζα Μέι να περάσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ούτε η δέσμευσή της ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση θετικής ψήφου ούτε ο διαχωρισμός της συμφωνίας για τους όρους του «διαζυγίου» από την πολιτική διακήρυξη αναφορικά με τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε. είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το σχέδιο της Μέι με 344 ψήφους κατά και 286 υπέρ, βυθίζοντας τη Βρετανία ακόμη βαθύτερα σε συνταγματική κρίση.

Ελάχιστη παρηγοριά για την Τερέζα Μέι αποτελεί το αισθητό κλείσιμο της ψαλίδας: στην πρώτη ψηφοφορία του Ιανουαρίου είχε υποστεί συντριβή με διαφορά 230 ψήφων, η οποία μειώθηκε σε 149 στη δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου, ενώ χθες έχασε «μόνο» με 58 ψήφους. Γεγονός παραμένει το ότι, ύστερα από τις απανωτές κοινοβουλευτικές ήττες της, οι πιέσεις που δέχεται να επιταχύνει την παραίτησή της γίνονται ασφυκτικές. Τον χορό άνοιξε χθες, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Συντηρητικός βουλευτής Στιβ Μπέικερ: «Λυπούμαι γιατί πρέπει να πω ότι ήρθε η ώρα να επιδείξει η Τερέζα Μέι συνέπεια λόγων και έργων και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο για την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη», δήλωσε ο Μπέικερ, χαρακτηρίζοντας την πρωθυπουργία Μέι «τραγική σπατάλη χρόνου και ενέργειας για τη χώρα».

«Βαριές συνέπειες»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, η πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «βαριές συνέπειες» για τη χώρα, επέμεινε όμως ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια «ομαλή έξοδο» από την Ε.Ε. Πρόσθεσε δε ότι, αν δεν υπάρξει επειγόντως εναλλακτική λύση, η Βρετανία θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει άτακτα, χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., στις 12 Απριλίου, διαφορετικά θα πρέπει να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες, κάτι που θα την υποχρεώσει ωστόσο να πάρει μέρος στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην επόμενη σύνοδο της Βουλής, τη Δευτέρα, όπου θα αναζητηθεί για δεύτερη φορά η πιθανότητα υποστήριξης εναλλακτικής λύσης για το Brexit, με διακομματική στήριξη. Υπέρ αυτής της προοπτικής τάχθηκε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Στην πρώτη προσπάθεια της περασμένης Τετάρτης, η πρόταση που είχε φτάσει πιο κοντά στο να εγκριθεί ήταν εκείνη που προέβλεπε πιο «μαλακό» Brexit, με μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ενωση.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στο Λονδίνο, η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον «πιθανή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες από τους ομολόγους του να εντείνουν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ενωσης για τις 10 Απριλίου.

Ειρωνεία της ιστορίας: Η χθεσινή ημέρα, 29η Μαρτίου, ήταν εκείνη κατά την οποία η Βρετανία είχε προγραμματίσει να εγκαταλείψει επισήμως την Ενωση, υλοποιώντας την επιταγή του δημοψηφίσματος του 2016. Χιλιάδες οπαδοί του Brexit διαδήλωσαν χθες στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας μια πορεία 435 χιλιομέτρων που είχε ξεκινήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη βόρεια Αγγλία και καταγγέλλοντας το κοινοβούλιο, αλλά και την ίδια τη Μέι, για «προδοσία» του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή