Στην τελική ευθεία για το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Στην τελική ευθεία για το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες, στις 10 Απριλίου, θα πλημμυρίσει το ιστορικό Ζωγράφειο της Πόλης με μαθητές, πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς και δημοσιογράφους. Είναι το ετήσιο ραντεβού που διοργανώνουν από κοινού το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη μορφή ενός Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου, ως μια μεγάλης εμβέλειας συνάντηση και γιορτή πολιτισμού. Κάθε χρόνο το Μαθητικό Συνέδριο είναι αφιερωμένο σε μια πνευματική προσωπικότητα και ήδη η πορεία του θεσμού έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων και δράσεων. Πέρυσι, το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Γιώργο Θεοτοκά. Φέτος, είναι αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαράκη.

Από τις 10 ώς τις 14 Απριλίου, το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, στο Πέρα, θα υποδεχθεί μαθητές 19 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας και της Ιμβρου μαζί με διαπρεπείς επιστήμονες, θεωρητικούς και καλλιτέχνες με σκοπό μια πνευματική ώσμωση που θα γίνει αξέχαστο βίωμα. Αυτή είναι άλλωστε η συνταγή που κρατούν χρόνια τώρα οι πρωτεργάτες του θεσμού, ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου και η Ασπα Χασιώτη, στη διεύθυνση αντιστοίχως του Ζωγραφείου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Φέτος, στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος», οι προσεγγίσεις θα είναι εκείνο το γοητευτικό μείγμα επιστημονικών ανακοινώσεων, συζητήσεων, μαθητικών δράσεων και καλλιτεχνικού έργου, σε συνδυασμό με το πολιτισμικό εκτόπισμα της ίδιας της Πόλης, του Βοσπόρου και των Πριγκηποννήσων. Είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους, ιδίως, όμως, για τους μαθητές.

Στην τελική ευθεία για το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη-1

Γιάννης Δεμιρτζόγλου και Ασπα Χασιώτη διοργανώνουν το Συνέδριο.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει –στο Ζωγράφειο Λύκειο– η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Ο Αντώνης μου» θα πραγματοποιήσει η Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη, ορίζοντας έτσι με ένα τρόπο προσωπικό και συγκινητικό και με την ακρίβεια μιας αλάνθαστης μαρτυρίας την πύλη για το πενθήμερο πνευματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη (και επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή). Ολα αναμένονται με ενδιαφέρον. Σημειώνουμε το θεατρικό αναλόγιο «Το λάθος» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθετική επιμέλεια και σύνθεση κειμένου του Θοδωρή Γκόνη και σκηνογραφική επιμέλεια του Ανδρέα Γεωργιάδη. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Πιατάς, Σταύρος Ράγιας. Ραντεβού στην Πόλη!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή