Τι γνωρίζετε για τα «φυσικά» κρασιά;

Τι γνωρίζετε για τα «φυσικά» κρασιά;

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια είναι μόδα στον χώρο του κρασιού τα «φυσικά» κρασιά! Όπου και να πας στο Παρίσι, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν wine bars με αποκλειστικά τέτοιου στιλ κρασιά. Aυτά δηλαδή που δεν έχουν προσθήκες θειώδους και άλλων υλικών και υπόκεινται σε όσο το δυνατόν ελάχιστη επεξεργασία σε όλα τα στάδια παραγωγής. Αυτά τα κρασιά συνήθως είναι θολά, γιατί δεν έχουν φιλτραριστεί, έχουν αρώματα οξειδωτικά από την επαφή τους με τις φλούδες ή τη μη χρήση θειώδους, είναι πολύπλοκα και σίγουρα αναφέρονται σε καταναλωτές με εμπειρία στο κρασί και όχι σε άτομα που μόλις ξεκινούν να πίνουν.

Δεν υπάρχει κάποια πιστοποίηση (κάποιο νομικό πλαίσιο) γι’ αυτού του στιλ τα κρασιά, όπως συναντάμε στη βιολογική ή στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Στην πραγματικότητα ο όρος «φυσικά» είναι αδόκιμος, κατά τη γνώμη μου. Αν υπάρχουν φυσικά, θα πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν και «αφύσικα», κάτι που δεν ισχύει. Το σωστό πλαίσιο όπου θα μπορούσε να μπει αυτή η κατηγορία κρασιών είναι «Ήπιας Οινοποίησης».

Υπάρχουν εκθέσεις σε όλο τον κόσμο με αποκλειστικά κρασιά ήπιας οινοποίησης, με την πιο γνωστή έκθεση να είναι η «RAW Wines» (ωμά κρασιά), που γίνεται κάθε χρόνο σε Λονδίνο, Βερολίνο και Νέα Υόρκη, με δημιουργό τη Master of Wine Isabelle Legeron.


Τελευταία δοκίμασα το Vino di Sasso 2016, Ρομπόλα, Κτήμα Σκλάβου, ΠΟΠ Κεφαλονιά. Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος είναι ένας άνθρωπος με μια φιλοσοφία ζωής που την περνάει και στα κρασιά του. Από τα λίγα οινοποιεία στην Ελλάδα που δουλεύει σε βιοδυναμικά πρότυπα. Η Ρομπόλα του Vino di Sasso είναι μια πολύ κομψή έκφραση της ποικιλίας με αρκετά ορυκτό χαρακτήρα, αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 155.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή