Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι έχει παγώσει τις προετοιμασίες για την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία μέχρι η γειτονική χώρα να σταματήσει την παραλαβή των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία. Παράλληλα, την προειδοποίησε ότι αν τα παραλάβει, τότε θα ρισκάρει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του Αμερικανικού μαχητικού υψηλής τεχνολογίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς Τζούνιορ αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σχέδιο για την παραγωγή των μερών του αεροσκάφους που κατασκευάζονται στην Τουρκία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εφοδιαστική του αλυσίδα. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την λύπη του Πενταγώνου για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αμερικανοτουρκική συνεργασία για τα F-35 και τόνισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με γνώμονα την προστασία της από κοινού επένδυσης των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σάμερς δήλωσε πως: «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει έναν συνετό σχεδιασμό του προγράμματος και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας του F-35. Αναπτύσσονται ήδη δευτερεύουσες πηγές εφοδιασμού για τα μέρη που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Λυπούμαστε πολύ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συνεργασία μας με την Τουρκία για τα F-35, και το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει συνετά βήματα για να προστατέψει τις από κοινού επενδύσεις μας σε αυτή την κρίσιμη τεχνολογία. Ο σημαντικός μας διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά μέχρι να εγκαταλείψουν την παραλαβή των S-400, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τις παραδόσεις και τις εργασίες που συνδέονται με την ενεργοποίηση της λειτουργικής ικανότητας της Τουρκίας στα F-35. Αν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, η συνέχιση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα των F-35 είναι σε κίνδυνο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή