Με τέσσερις συμφωνίες στα Σκόπια σήμερα o πρωθυπουργός

Με τέσσερις συμφωνίες στα Σκόπια σήμερα o πρωθυπουργός

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπογραφή συμφωνιών στην οικονομία, την άμυνα, τις μεταφορές και τις υποδομές, συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών, πλαισιώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης και του πρώτου διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ευκρινώς πολιτικός, καθώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μετριάσει τις απώλειες που φαίνεται ότι επισωρεύει για την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύοντας τις θετικές πτυχές της. Παράλληλα, λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές για την προεδρία της γείτονος, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα με τη νέα ονομασία της (Βόρεια Μακεδονία) εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το προφίλ του κ. Ζάεφ. Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον κ. Ζάεφ, διότι παρέχουν την ευκαιρία ανάδειξης ενός προέδρου που δεν θα έχει την αρνητική στάση του νυν, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Θα υπογραφούν, μεταξύ άλλων, συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης στους Προμάχους Πέλλας. Επίσης, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα υπογράψουν μνημόνιο για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών, αλλά και από τη ΔΕΣΦΑ με την εταιρεία MER.

Αναπτυξιακές προοπτικές

Τον κ. Τσίπρα, που επιδιώκει να αποδείξει πως έχουν ανοίξει διάπλατα νέες αναπτυξιακές προοπτικές και για τις δύο χώρες, θα συνοδεύσει σχεδόν το… μισό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν περίπου 70 επιχειρηματίες και 10 υπουργοί (μεταξύ άλλων οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης κ.ά.). Στα Σκόπια, αναμένεται, επίσης, να ανακοινωθεί και η συγκρότηση της μεικτής επιτροπής που θα λειτουργεί συμβουλευτικά, προκειμένου να επιλύονται διαφορές που προκύπτουν στον κρίσιμο τομέα των εμπορικών σημάτων.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας (ΜΙΑ), υπερασπίστηκε την επιλογή του να προχωρήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

Η επιχειρηματική αποστολή

Πολλοί επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον Αλ. Τσίπρα κατά το σημερινό ταξίδι του στα Σκόπια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις αντιπροσωπείες επιμελητηρίων που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, μαζί του αναμένεται να είναι οι: Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της «Γαία Επιχειρείν Α.Ε.» (αγροτοδιατροφικός τομέας), Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic Α.Ε. (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα), Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), Motor Oil με διευθυντικό στέλεχός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές), Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια – κατασκευές), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της «Ελλάκτωρ», Γ. Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ, Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της «Ευριπίδης Α.Ε.» (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου), Χριστίνα-Αντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco Α.Ε. (βιομηχανία τροφίμων), Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων), Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom, Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής ομίλου Τσιμέντων «Τιτάν», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ, Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες), Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου, Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου Βιοχάλκο, Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής της «Παυλίδης Α.Ε.» (μάρμαρα γρανίτες), Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή