Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς και η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Αυτή την ώρα υπογράφονται τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, ενώ θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αποστολή, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία προσγειώθηκε, στις 10:45 στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-1

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-2

«Αφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», σημειώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Twitter, κατά την άφιξη του στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-3

Ακολούθησε και δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter στην οποία γράφει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-4
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-5
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-6
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-7

«Καλωσορίζω τον φίλο και συνάδελφό μου, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μία ιστορική ημέρα» έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ στον Instagram, ανεβάζοντας μία κοινή τους φωτογραφία. 

 

 

«Επεκτείνουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» συνέχισε, ανεβάζοντας μία φωτογραφία από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

 

 

 

 

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-8

Ο πρωθυπουργός πλαισιώνει τη σημερινή επίσκεψη στα Σκόπια με την υπογραφή συμφωνιών στην οικονομία, την άμυνα, τις μεταφορές και τις υποδομές.

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης και του πρώτου διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ευκρινώς πολιτικός, καθώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μετριάσει τις απώλειες που φαίνεται ότι επισωρεύει για την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύοντας τις θετικές πτυχές της.

Παράλληλα, λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές για την προεδρία της γείτονος, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα με τη νέα ονομασία της (Βόρεια Μακεδονία) εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το προφίλ του κ. Ζάεφ. Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον κ. Ζάεφ, διότι παρέχουν την ευκαιρία ανάδειξης ενός προέδρου που δεν θα έχει την αρνητική στάση του νυν, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτογραφίες-βίντεο)-9

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή