Ξεπέρασαν τα 111 δισ. δολ. τα κέρδη της Aramco το 2018

Ξεπέρασαν τα 111 δισ. δολ. τα κέρδη της Aramco το 2018

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγκρίσεις με κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου ήταν αναπόφευκτες ύστερα από την ανακοίνωση καθαρών κερδών άνω των 111 δισ. δολ. από την Aramco για το 2018. Το αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι πως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας είναι η ισχυρότερη στον κόσμο.

Η Aramco έχει μεγαλύτερα κέρδη από όσα βγάζουν μαζί η Apple, η Alphabet –μητρική της Google- και η Amazon, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.

Τα περυσινά κέρδη της Apple, ύψους 59,4 δισ. δολαρίων, μπορεί να την καθιστούν την πιο κερδοφόρα εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, αλλά είναι σχεδόν το ήμισυ αυτών της Aramco. Η ExxonMobil, η ισχυρότερη πετρελαϊκή στις ΗΠΑ, δημοσιοποίησε πέρυσι κέρδη 20,8 δισ. δολ.

Οι New York Times εστίασαν στην ημερήσια παραγωγή της Aramco που ανέρχεται στα 13,6 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας μακράν τη Royal Dutch Shell ή την ΒΡ. Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως τα κέρδη του πετρελαϊκού γίγαντα είναι σχεδόν τετραπλάσια από τα αντίστοιχα 28,4 δισ. δολάρια των 163 εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Σύμφωνα δε με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Aramco αποτιμάται σε πάνω από ένα 1 τρισ. δολάρια.

Ως εκ τούτου, τα μεγέθη της Aramco δικαιώνουν τις περυσινές προσδοκίες που έτρεφε το Ριάντ για την άντληση 100 δισ. δολαρίων με την εισαγωγή του 5% των μετοχών της στο χρηματιστήριο. Τελικά τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή της Aramco αναβλήθηκαν για το 2021.

Προς το παρόν, η Aramco δρομολογεί την έκδοση ομολόγων σε δολάρια, θέτοντας ως στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Αυτήν την εβδομάδα ξεκινά την αναζήτηση επενδυτών στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Σιγκαπούρη, στη Βοστώνη, στο Χονγκ Κονγκ, στο Τόκιο, στο Λος Αντζελες και στο Σικάγο με αναδόχους τις JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC Holdings και NCB Capital. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service και Fitch Ratings, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτέλεσμα της Aramco, την έχουν κατατάξει στην 5η υψηλότερη βαθμολογική κλίμακα με σταθερή προοπτική. Ανάλογη είναι η βαθμολογία του χρέους της Σαουδικής Αραβίας.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Aramco πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά του 70% της Saudi Basic Industries (Sabic) από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έναντι 69 δισ. δολ. Αυτός ήταν εξαρχής ο λόγος που ο πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας γνωστοποίησε την οικονομική του κατάσταση για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Το Bloomberg υπενθυμίζει πως ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ αλ-Φαλί, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο πως στόχος του Ριάντ είναι να εξασφαλίσει 10 δισ. δολάρια από την πώληση ομολόγων της Aramco.

Η Fitch προβλέπει πως η Sabic, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετροχημικών στον κόσμο, θα αυξήσει τα έσοδα της Aramco από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 8 δισ. δολάρια ανά έτος.

Η κρατική Aramco είναι μία από τις βασικές πηγές εσόδων της Σαουδικής Αραβίας, πληρώνοντας πέρυσι φόρους 100 δισ. δολαρίων και καταβάλλοντας μερίσματα 58,2 δισ. δολαρίων, επισημαίνει το Forbes.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fitch, η Aramco αντιπροσώπευε περίπου το 70% των κρατικών εσόδων την περίοδο 2015-17. Οπότε η οικονομική κατάσταση του πετρελαϊκού γίγαντα απεικονίζει αυτήν του αραβικού βασιλείου που, όμως, ακολουθεί μια πολιτική σταδιακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο.

Η Fitch τονίζει, επίσης, πως η κερδοφορία του κολοσσού ενισχύθηκε μετά τη μείωση της φορολογίας το 2017 από το 85% στο 50%. Tέλος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά πως αν και η μελλοντική εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική κατάσταση της Σαουδικής Αραβίας, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αυτονομία της ίδιας της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή