Αντίκτυπος στη μάχη του Πειραιά από την απόφαση του ΚΑΣ

Αντίκτυπος στη μάχη του Πειραιά από την απόφαση του ΚΑΣ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα διαφορετικό πεδίο, αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Πειραιά, μεταφέρθηκε αναπόφευκτα η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο το κομμάτι εντός του αρχαίου τείχους Πειραιά και παράλληλα να απορρίψει κάποια πρόσθετα projects του επενδυτικού σχεδίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της Cosco.

Για το μείζον θέμα πήρε θέση μέσω της «Κ» τόσο ο νυν δήμαρχος Πειραιά και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Μώραλης όσο και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπελαβίλας εκφράζοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ο κ. Μώραλης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για το γεγονός ότι επί 2,5 και πλέον χρόνια, όσο δηλαδή διήρκεσε η διαδικασία που ξεκίνησε το υπουργείο Πολιτισμού με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, αγνοήθηκε στο σύνολό της η πόλη». Ο κ. Μώραλης τονίζει πως, παρά τον «αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε, καταφέραμε ως δημοτική αρχή, ύστερα από πίεση και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλη, να μην εγκριθεί η παράλογη εισήγηση ώστε να κηρυχθεί ολόκληρη η πόλη αρχαιολογικός χώρος», αλλά «να χαρακτηριστούν αρχαιολογικοί χώροι μόνον οι περιοχές στις οποίες ανήκει το ιστορικό κέντρο». Ο δήμαρχος Πειραιά, μάλιστα, προαναγγέλλει περαιτέρω πρωτοβουλίες «αν διαπιστωθεί ότι η απόφαση του ΚΑΣ, εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία», στερήσει αναπτυξιακές προοπτικές.

Τελείως διαφορετική οπτική για το θέμα έχει ο κ. Μπελαβίλας, αναδεικνύοντας διαιρετικές τομές από τον κ. Μώραλη. Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του στην «Κ», βλέπει πως με την απόφαση επέρχεται «ισορροπία» μεταξύ επενδύσεων και αρχαιολογικού παρελθόντος της πόλης. «Το ΚΑΣ υπερασπίστηκε τον αρχαίο Πειραιά θέτοντας κανόνες που εξυπηρετούν και όσους θέλουν να επενδύσουν στην πόλη. Επί του πρακτέου, επιβεβαίωσε το καθεστώς που ισχύει ήδη από τη δεκαετία του ’70», καθώς «εγκρίθηκαν όλα τα έργα που η ίδια η εταιρεία προτείνει μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε». Ο κ. Μπελαβίλας καταλήγει λέγοντας πως «πλέον δημιουργείται μια ισορροπημένη σχέση της πόλης με το αρχαιολογικό της παρελθόν και εξασφαλίζεται ο σεβασμός στις αρχαιότητες του Πειραιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή