Η πολύωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ

Η πολύωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καλά καλά αρχίσει θα τελείωνε η συζήτηση της περασμένης Τρίτης στο ΚΑΣ. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ζήτησε ευθύς εξαρχής την αναβολή της, με συνοπτικές διαδικασίες όμως το αίτημα απορρίφθηκε και όλα έδειχναν την κρισιμότητα της συνεδρίασης που κύλησε σε πολιτισμένο κλίμα. Για τις επόμενες τρεις ώρες το Συμβούλιο πήγε από τον Θεμιστοκλή και τον Ιππόδαμο, σε τοπογραφικούς χάρτες του 19ου αιώνα για να φτάσει στη γνώμη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που θεωρεί ότι ο πυθμένας του κεντρικού λιμένα είναι σε τόσο κακή κατάσταση από αρχαιολογικής άποψης, που δεν ήταν απαραίτητο να ενταχθεί στην κήρυξη. «Η κήρυξη σας κατοχυρώνει και σας θωρακίζει σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ κατά της επένδυσης», είπε το συμβούλιο στους εκπροσώπους του ΟΛΠ.

Στη συζήτηση για το Master Plan που ακολούθησε τα μέλη του ΚΑΣ εξέφρασαν γρήγορα τις διαφωνίες τους στην κατασκευή εμπορικού κέντρου και στο ξενοδοχείο του Πόρτο Λεόνε. Επέμεναν στη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο παλιό Σιλό, παρά την αντίθετη γνώμη του ΟΛΠ να ξεκινήσει ένα έργο 70 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή που δεν είναι ακόμα ελκυστική για επισκέπτες. Ακούστηκε βέβαια η πρόταση ότι μήπως το μουσείο λειτουργούσε ως αντίβαρο στην Ακρόπολη και «κρατούσε» τους επισκέπτες στον Πειραιά αλλά όλοι συνειδητοποίησαν τη «βαρύτητα» του επιχειρήματος.

Το Συμβούλιο συζήτησε για αρκετή ώρα το θέμα της Σαλαμίνας και των ναυπηγείων που λειτουργούν εκεί, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός και μάλιστα σε αυστηρό καθεστώς προστασίας. Εξεπλάγησαν δε όταν έμαθαν ότι οι συμβάσεις των ναυπηγείων ανανεώθηκαν (από τον δημόσιο ΟΛΠ) μέχρι το 2052.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετά την απόφαση του ΚΑΣ τα μέλη του συμβουλίου είδαν σε μια γωνιά της αίθουσας αναμονής δύο άτομα να τους περιμένουν. Ηταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας παραγωγής Faliro House που περίμεναν από το απόγευμα για να πάρουν μια έγκριση γυρισμάτων της ταινίας «Born to be Murdered» στους Δελφούς. Σχεδόν έσβηναν τα φώτα της αίθουσας όταν την πήραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή