«Game of Thrones», το τέλος

7' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εννέα το πρωί, στην περιοχή της πλατείας Τραφάλγκαρ, το Λονδίνο μοιάζει αγουροξυπνημένο. Ο ήλιος έχει σκαρφαλώσει στον ουρανό και έχει μετατρέψει τη λεωφόρο Νορθάμπερλαντ σε ένα χρυσαφί ποτάμι που «κατηφορίζει» προς τον Τάμεση. Στο μέσον της διαδρομής προς την όχθη, στέκεται επιβλητικό το ξενοδοχείο Κορίνθια. Στην πρόσοψη δεν κυματίζουν σημαίες του Οίκου των Σταρκ, των Λάνιστερ ή των Ταργκάριεν. Η παρουσίαση του όγδοου και τελευταίου κύκλου της σειράς-φαινόμενο «Game of Thrones» φιλοξενείται στον δεύτερο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου με άκρα μυστικότητα, από τον φόβο των εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών της που δεν θα δίσταζαν να πολιορκήσουν το κτίριο, για να δουν τους πρωταγωνιστές. Η πρεμιέρα της έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 14 Απριλίου (04.00, από το Novacinema 1HD). Δεκαοκτώ ηθοποιοί του «Game of Thrones» έχουν φτάσει αθέατοι από νωρίς το πρωί και εκατόν τρεις δημοσιογράφοι έχουν παραλάβει τις ειδικές κάρτες που πιστοποιούν ότι έχουν έγκριση να παρακολουθήσουν το event. Στους διαδρόμους του ορόφου επικρατεί αναβρασμός. Άνθρωποι της παραγωγής διασχίζουν με βήμα ταχύ συγκοινωνούντα δωμάτια και μακρείς διαδρόμους, ακολουθούμενοι από ενθουσιασμένους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δωμάτια και σουίτες έχουν μετατραπεί σε χώρους υποδοχής, σε τραπεζαρίες όπου έχουν σερβιριστεί απίστευτες ποσότητες καφέ, σνακ και νερού, σε στούντιο για τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, άλλα έχουν εξοπλιστεί με ροτόντες για τους δημοσιογράφους των εντύπων και σε κάποια κάνουν το διάλειμμά τους μεταξύ των συνεντεύξεων οι ηθοποιοί.

Στο press room 5 οδηγούμαστε, λίγο πριν από τις 10 π.μ., δέκα δημοσιογράφοι: από τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε είκοσι λεπτά στη διάθεσή μας για να θέσουμε ερωτήσεις σε κάθε ηθοποιό. «Ταξίδεψα 24 ώρες για να φτάσω εδώ», λέει η συνάδελφος από τη Νέα Ζηλανδία. «Θα κλειδώσω την πόρτα και δεν θα αφήσω κανέναν να φύγει, αν δεν πάρω τις απαντήσεις που θέλω». 

Η Τζέμα Γουίλαν –αγνώριστη χωρίς την πανοπλία, το οργισμένο ύφος και το περιπαικτικό βλέμμα της Γιάρα Γκρέιτζοϊ– και ο Ίαν Γκλεν, πάντως, δεν φαίνονται να βιάζονται να φύγουν. Ο Σκωτσέζος ηθοποιός που υποδύεται τον Σερ Τζόρα αποδεικνύεται εξαιρετικά ομιλητικός. «Ήταν πολύ συγκινητικά τα τελευταία γυρίσματα. Ήταν πολλά τα συναισθήματα, γιατί ήταν πολλά τα χρόνια που ήμασταν μαζί». Η Τζέμα καταφέρνει να αρθρώσει λίγες φράσεις, ομολογεί όμως ότι πήρε μαζί της ως αναμνηστικό ένα ζευγάρι μπότες της Γιάρα, ενώ οι δημιουργοί της σειράς, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Νταν Bάις, της χάρισαν ένα κορνιζαρισμένο story board –απεικόνιση μιας σκηνής με σκίτσα ή ζωγραφιές– της σκηνής που ο αδερφός της, Θίον, την προσεγγίζει σεξουαλικά ενώ καλπάζουν πάνω στο ίδιο άλογο. Το story board του Ίαν είναι από τη σκηνή στην αρένα της Μιρίν, που υπερασπίστηκε τη ζωή της Ντενέρις. Φυσικά και οι δύο χάνουν τα λόγια τους όταν και μόνο η λέξη «φινάλε» πέφτει στο τραπέζι και, παρότι παραδέχονται ότι το σενάριο της τελευταίας σεζόν είναι υπέροχο, δεν κάνουν κανένα άλλο σχόλιο. 

Ο Τζον Μπράντλι αποδεικνύεται πιο θαρραλέος και ομολογεί ότι «το κύριο συναίσθημα που ένιωσα όταν διάβασα το πώς καταλήγει ο Σαμ ήταν ανακούφιση, γιατί δικαιώνει την πορεία του, αλλά και τις προσδοκίες των φαν». Ο ίδιος ως ηθοποιός κατόρθωσε να ξεπεράσει την κυριότερη ανασφάλειά του: «Αρκετοί ηθοποιοί έχουμε ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, ότι δεν είμαστε τόσο καλοί, ότι κάποια μέρα οι άλλοι θα καταλάβουν ότι είμαστε απατεώνες. Αυτό που κερδίζεις δουλεύοντας σε ένα τέτοιο σόου, με ανθρώπους όπως ο Ντέιβιντ και ο Νταν, είναι ότι σε παίρνουν στη σειρά γιατί πιστεύουν ότι είσαι ο καλύτερος γι’ αυτή τη δουλειά, δεν σου κάνουν χάρη. Το γεγονός ότι έχω τη δική τους αποδοχή με κάνει να αισθάνομαι πιο ικανός». Τα τελευταία γυρίσματα έγιναν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λέει η Χάνα Μάρεϊ (Γκίλι). «Ήταν συναρπαστικά, αλλά και λίγο περίεργα, σαν να τελειώνει το σχολείο. Όμως ήμασταν όλοι τόσο περήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε αυτή τη σειρά. Και που μείναμε ζωντανοί έως το τέλος», προσθέτει προκαλώντας γέλια. Για τον Τζον Μπράντλι το δυσκολότερο ήταν να αποχαιρετήσει τον Σαμ: «Είναι σαν να τον εγκαταλείπω. Είναι σαν ένας παλιός φίλος που έχασες τον αριθμό του τηλεφώνου του και δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του». Οι δυο τους πήραν το ίδιο story board, την επίθεση του White Walker που ο Σαμ κατόρθωσε τελικά να σκοτώσει.

«Οι προηγούμενοι μας αποκάλυψαν το τέλος της σειράς και τι θα συμβεί στους χαρακτήρες τους», προσπαθεί ένας συνάδελφος να προκαλέσει τους Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου και Τζερόμ Φλιν, πριν προλάβουν να καθίσουν στις θέσεις τους. Ανταποκρίνονται εξαιρετικά: «Ο Τζέιμι, έπειτα από πολλές περιπέτειες, βρήκε τελικά την κλίση του. Καθώς είχε πάντα μια έφεση στη βοτανολογία, πήγε στα βόρεια του Ντορν και έγινε αγρότης», λέει ο Νικολάι και δίνει πάσα στον Τζερόμ: «Ο Μπρον τα φτιάχνει με την Ντενέρις, η οποία, μόλις τον βλέπει, τον ερωτεύεται. Παντρεύονται και ζουν μαζί στην εξοχή. Ο Τζέιμι είναι ο κηπουρός τους». Ο «Τζέιμι Λάνιστερ» είναι ανακουφισμένος που τελείωσε η σειρά. «Όχι γιατί τη μισούσα, αλλά είμαι ευγνώμων που ολοκληρώνεται όσο είναι δημοφιλής και ενδιαφέρουσα». Η ώρα είναι μία το μεσημέρι και οι ηθοποιοί έχουν ήδη αρχίσει να κουράζονται – είναι εμφανές. Τα γυρίσματα του «Game of Thrones» ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2018, αλλά μήνες μετά δίνουν ακόμα το «παρών» σε πολύωρα δημοσιογραφικά events και προωθητικές ενέργειες σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο μεγάλος απών  

Η απουσία του Κιτ Χάρινγκτον, παρότι εμφανίζεται σε μια θεατρική σκηνή μόλις λίγους δρόμους μακριά από το ξενοδοχείο, δεν μένει ασχολίαστη. Οι συμπρωταγωνιστές του υποθέτουν ότι προετοιμάζεται για τη βραδινή παράσταση και γι’ αυτό δεν ήρθε – δεν φαίνεται να το πολυπιστεύουν. Η σκηνή της νεκρανάστασής του είναι ανάμεσα στις αγαπημένες της Καρίς βαν Χάουτεν μαζί με μερικές ακόμα: «Υποδυόμενη τη Μελισάνδρη, γέννησα ένα μωρό-σκιά, έβαλα βδέλλες στα γεννητικά όργανα ενός αγοριού, αποκαλύφθηκε ότι είμαι πάρα πολύ γριά». Δεν μπορούν να μιλήσουν για τις εξελίξεις στη σειρά, υπάρχουν όμως μυστικά που μπορούν πια να αποκαλύψουν. «Το δικό μου μυστικό», λέει ο Κόνλιθ Χιλ (Βάρις), «είναι ότι ήταν ωραίο και εύκολο να κάνω τη σειρά. Άλλοι έκαναν γυρίσματα επί εβδομάδες σε πεδία μαχών και εγώ απλώς έμπαινα μέσα, συνωμοτούσα με μερικούς ακόμα και ήμουν σπίτι μέχρι την ώρα του τσαγιού». Έχει φτάσει η ώρα της τελευταίας ερώτησης, που αφορά τα αναμνηστικά που πήραν αφότου η Καρίς σκούπισε τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια της μετά το τελευταίο γύρισμα. «Δεν σκέφτηκα να πάρω κάτι, μου χάρισαν όμως ένα story board με τη γέννηση του μωρού-σκιά». Ο Ιρλανδός ηθοποιός πήρε τα δαχτυλίδια του Βάρις και λίγο δρακόγυαλο.

Ο «λαθρέμπορος» του «Game of Thrones»

Ο «βασιλιάς» των αναμνηστικών αποδεικνύεται ότι είναι ο «λαθρέμπορος» του «Game of Thrones». «Με έπιασαν την τελευταία μέρα με ένα φορτηγό, δεν με άφηναν να περάσω τις πύλες. Πήρα ένα ζευγάρι γάντια, οψίδιο, νομίσματα από την τράπεζα του Μπράβος, έδωσα ένα στον γιο μου και του είπα να το πουλήσει για να πληρώσει το κολέγιο, το ελάφι που είχα δώσει στη Σιρίν, ένα σπαθί Ντοθράκι. Είναι όλα στο σπίτι μου και εκεί θα μείνουν, να μου θυμίζουν αυτές τις υπέροχες μέρες», παραδέχεται ο Λίαμ Κάνινγκχαμ (Ντάβος). Αξέχαστες έχουν μείνει στον Ρόρι Μακ Καν οι μάχες που έδωσε ως Σάντορ Κλεγκέιν. «Τις τελευταίες σεζόν μέχρι τα Χριστούγεννα κούτσαινα – και γίνομαι 50 φέτος. Νιώθω σαν γέρος, κουρασμένος πολεμιστής», αυτοσαρκάζεται. Η αγαπημένη σκηνή του Κρίστοφερ Χίβτζου (Τόρμουντ) είναι η Μάχη των Μπάσταρδων, από όπου είναι και το story board που του χάρισαν οι δημιουργοί της σειράς. Ο Λίαμ Κάνινγκχαμ έφυγε με κορνιζαρισμένη τη σκηνή που εκτινάσσεται από το πλοίο όπου επιβαίνει, όταν αυτό ανατινάζεται στη μάχη του Μπλακγουότερ. «Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που κρέμασα το κοστούμι μου για τελευταία φορά. Προσπάθησα να είμαι μάτσο, αλλά μετά άρχισε να σπάει η φωνή μου και να κλαίω». Δύο ώρες έκλαιγε και η Γκουέντολιν Κρίστι μετά το τελευταίο της γύρισμα. «Ήταν αναγκαίο για μένα να νιώσω αυτή τη θλίψη, το πένθος. Η εμπειρία δεν ήταν μόνο ότι έπαιζα έναν χαρακτήρα, άλλαξε η άποψή μου σχετικά με το πώς πρέπει να εμφανίζονται οι γυναίκες στα μίντια, τις ευκαιρίες που μπορούν και πρέπει να έχουν. Νιώθω προνομιούχα που έπαιξα τον ρόλο της Μπριέν· μίλησε σε πολλούς ανθρώπους και τους έδωσε το σθένος να μπορούν να γίνουν κάτι άλλο. Ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες και αξίζουν να εξερευνήσουμε τις ιστορίες τους».

Η ώρα είναι έξι το απόγευμα, είμαστε σε αυτό το δωμάτιο οκτώ ώρες με μικρά διαλείμματα για καφέ, βουτήματα, φαγητό και μεγάλες αναμονές μεταξύ των συνεντεύξεων. Κανείς δεν παραπονιέται, αλλά πια η κούραση είναι μεγάλη. Μάλλον καταβεβλημένες, αν και προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από φιλότιμα χαμόγελα, είναι και οι δύο «αδελφές Σταρκ», Σόφι Τέρνερ και Μέισι Γουίλιαμς. «Είναι γλυκόπικρο το συναίσθημα, σαν να πενθούμε κάτι», λέει σοβαρά η Σόφι Τέρνερ και η τηλεοπτική αδελφή της ξεσπά σε γέλια. «Με κοροϊδεύει, γιατί όλη μέρα το ίδιο λέω», παραδέχεται. Είναι και οι δύο ειλικρινείς σχετικά με το τι δεν θα τους λείψει: «Ότι για χρόνια έπρεπε να μοιάζω με αγόρι, το κρύο, η βροχή, οι μηχανές χιονιού», λέει η Μέισι Γουίλιαμς και η Σόφι Τέρνερ προσθέτει: «Δεν θα μου λείψει να φοράω ένα μακρύ βαρύ φόρεμα και να περπατώ στη λάσπη, να πρέπει να πάω τουαλέτα και να ανεβάσω το φόρεμα ενόσω γεμίζει με λάσπη τα πόδια μου. Ήταν απαίσιο». Η τελευταία ήταν στο Μόντρεαλ όταν έλαβε το σενάριο της όγδοης σεζόν: «Άρχισα να το διαβάζω αμέσως μόλις το έλαβα. Όταν το τελείωσα, ένιωθα μουδιασμένη και έκανα μια μεγάλη βόλτα τριγύρω». Και οι δύο παραδέχονται ότι «είναι ένα καλό τέλος». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή