Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ενέκρινε πριν από λίγο το Eurogroup που συνεδριάζει στο Βουκουρέστι.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις "απαραίτητες" ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Τι λέει η ανακοίνωση 

Με την ανακοίνωσή του το Eurogroup «καλωσορίζει την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2019 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και την ολοκλήρωση σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και βασικές ιδιωτικοποιήσεις».

Αναφορά γίνεται και στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιλύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

«Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2019. Ζητάμε από τους θεσμούς να παρακαλουθήσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις που αυτό το μέτρο θα έχει μεταξύ άλλων στα κεφάλαια και τον δανεισμό των τραπεζών αλλά και τις συνέπειες στην επιβολή και εκδίκαση διαφορών και τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Επιπλέον, όπως τονίζεται, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που αποτυπώνονται στην έκθεση επιτήρησης. «Καλοσωρίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εμφανίστηκαν προσηλωμένες στη συνέχιση βασικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονταν στο πρόγραμμα του ESM», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία, ωστόσο σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και για ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια»,  με στόχο την εξάλειψη των συσσωρευμένων περιπτώσεων μέχρι το τέλος του 2021.

Όπως αναφέρεται, οι συγκεκριμένοι τομείς «θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης». Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης «εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. 

Μετά την επικύρωση εκ μέρους του Eurogroup, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα βασίζεται στην επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή