Ευρωλίγκα: Οι «αιώνιοι» και η επόμενη μέρα

Ευρωλίγκα: Οι «αιώνιοι» και η επόμενη μέρα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και να που η διοργάνωση της Ευρωλίγκας συνεχίζει να μας κάνει σοφότερους. Να μας καταδεικνύει ότι αφενός το μπάσκετ είναι ένα πολυσύνθετο σπορ, αφετέρου ότι στον αθλητισμό η κόλαση από τον παράδεισο απέχουν ελάχιστα.

Ο «τελειωμένος» πριν από λίγους μήνες, Παναθηναϊκός, προκρίθηκε -και μάλιστα ως έκτος- στα πλέι οφ, ενώ ο Ολυμπιακός που διεκδικούσε θέση στην πρώτη τετράδα, αποκλείστηκε πριν καν δώσει το τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου.

Οι επιλογές και η διαχείριση αποτελούν πάντα τα δύο ζητούμενα, κυρίως στα ομαδικά σπορ. Και οι «αιώνιοι» παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα και στους δύο τομείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι «πράσινοι», με ηχηρά κενά στο ρόστερ τους, πέτυχαν στο ρίσκο της αλλαγής προπονητή μεσούσης της περιόδου, με τον Ρικ Πιτίνο να ανασυγκροτεί σε χρόνο μηδέν τους πρωταθλητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα σπάνιο come back.

Ο Αμερικανός προπονητής δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδί. Δεν κάλυψε τις αδυναμίες της ομάδας του· αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν. Aπλώς, ενίσχυσε τα δυνατά σημεία των «πράσινων» ξεκινώντας από τις προπονήσεις και φθάνοντας στα αποδυτήρια. «Οταν πιάνεις το 100% στις προπονήσεις, τότε στον αγώνα θα είσαι στο 80%. Αν προπονείσαι στο 80%, τότε είσαι καταδικασμένος να παίζεις στο 50-60%», μου είχε πει στο παρελθόν ένας προπονητής (και όποτε σκέφτομαι αυτό, το μυαλό μου πηγαίνει πάντα με θαυμασμό στον Σπανούλη).

Και πράγματι. Ο Πιτίνο έβαλε «φωτιά» στις προπονήσεις, αλλά και «πάγο» στα αποδυτήρια. Πολλή δουλειά, λίγα λόγια. Και η διαφορά φάνηκε μέσα σε έναν μήνα κιόλας. Ο Παναθηναϊκός «ζωντάνεψε» στο παρκέ και το μάτι γυάλισε ξανά. Η κίνηση επανήλθε στο γήπεδο, η πίεση αυξήθηκε και η ασφάλεια επέστρεψε στην άμυνα η οποία έδωσε εκ νέου το απαιτούμενο οξυγόνο και το καθαρό μυαλό στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να «σκουπιστεί» από τη Ρεάλ στα πλέι οφ (17, 19, 23 και 25 Απριλίου τα πρώτα τέσσερα ματς), αλλά ο Πιτίνο έχει δείξει το δρόμο στους «πράσινους» είτε παραμείνει είτε επιστρέψει στις ΗΠΑ. Και η διοίκηση της ομάδας οφείλει να μάθει καλά το μάθημα που διδάσκει ο Αμερικανός για τη νέα χρονιά, η οποία θα χρειαστεί αρκετές διορθωτικές κινήσεις, που όμως αυτή τη φορά θα έχει «κορμό» και μάλιστα ελληνικό.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός κλείνει με άσχημο τρόπο τον σημαντικότερο κύκλο της μπασκετικής ιστορίας του. Ο χρόνος δεν μπορεί να ηττηθεί ούτε από καλή προπόνηση, ούτε από κάποιον χαρισματικό προπονητή. Οι στυλοβάτες αυτής της ανεπανάληπτης πορείας για τους «ερυθρόλευκους», μεγάλωσαν. Ο Σπανούλης, ένα πραγματικό φαινόμενο του μπάσκετ, τόσο στις προπονήσεις και στην ατομική προσέγγιση του αθλήματος, όσο και στο μπασκετικό IQ, είναι πλέον 36 ετών, ενώ ο Πρίντεζης έφτασε τα 34, έχοντας όμως ένα βαρύ κορμί που δεν τον βοηθά στη μάχη με τον χρόνο. Η διοικητική ανασφάλεια που εμφανίστηκε φέτος (οικονομικές διαρροές, αποχώρηση από ΟΑΚΑ, μηδενισμός στο ΣΕΦ), χάλασε το μυαλό του Ολυμπιακού -ίσως το πιο αποτελεσματικό όπλο του όλα αυτά τα χρόνια-, ενώ οι αφίξεις παικτών από το… κάτω ράφι, λειτούργησαν αρνητικά και ανέτρεψαν σε χρόνο ρεκόρ το καλό ξεκίνημα. Διότι, η επιτυχία κρίνεται στη διάρκεια κι όχι στα πρώτα μέτρα.

Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φετινές πορείες των «αιωνίων» έχουν κοινό παρονομαστή, που δεν είναι άλλος από την ψυχολογία (που χτίζεται πάντα μέσα από τη δουλειά), η οποία αποτελεί κομβικό σημείο κάθε ομάδας.

Οσο αυτή μπορεί να σε χαλυβδώσει και να καλύψει μέχρι ενός σημείου τις όποιες ατέλειες (θυμίζουμε τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού με ρόστερ πολύ χαμηλότερης αξίας από τις άλλες ομάδες των φάιναλ φορ), τόσο μπορεί να σε οδηγήσει σε μια εκκωφαντική πτώση.

Ο Παναθηναϊκός (και αναφέρομαι πάντα στην επόμενη σεζόν) βρήκε την ψυχολογία και το καλό κλίμα και θα αναζητήσει ποιοτικές προσθήκες, πλαισιώνοντας τον κορυφαίο πλέι μέικερ της Ευρωλίγκας, Νικ Καλάθη, ο οποίος αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, δύσκολα θα αντέξει (μην ξεχνάμε ότι είναι 31 ετών). Ο Ολυμπιακός, δυστυχώς, δείχνει να ψάχνει πλέον και τα δύο, αφού θα αναγκαστεί να επιχειρήσει μια ολική επανεκκίνηση. Αν η διοίκησή του φυσικά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή