Ματιές στον κόσμο

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ

Ο σιωπηλός κόσμος του Βίλχελμ Χάμερσοϊ

Ενας από τους δασκάλους της δανέζικης ζωγραφικής, ο Βίλχελμ Χάμερσοϊ (1864-1916) μελετάται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία 30 χρόνια. Ηταν ένας από τους αφανείς του ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά από τη δεκαετία του ’80 εκτοξεύθηκε χάρη στην «ανακάλυψή» του από μεγάλα μουσεία. Το 1987, το Πετί Παλέ στο Παρίσι διοργανώνει μια έκθεση έργων του και προκαλεί αίσθηση. Εκτοτε, ακολούθησαν μεγάλες εκθέσεις στο Λονδίνο και πάλι στο Παρίσι (στο Ορσέ το 1997) και ο Δανός μάστορας της σιωπής αποκτά μεγάλο κοινό. Γράφονται μονογραφίες και άρθρα, και ο Χάμερσοϊ σταδιακά καταλήγει να εκπροσωπεί εκείνο το ιδιαίτερο χλωμό φως του Βορρά και τα σιωπηλά εσωτερικά του 1900. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ενός εξαίρετου μάστορα του χρώματος και του φωτός που επανέρχεται τώρα στο Παρίσι με μια μεγάλη έκθεση σαράντα έργων του στο Μουσείο Jacquemart-André, με διάρκεια ώς τις 22 Ιουλίου. Πολλά από τα έργα έρχονται για πρώτη φορά στη Γαλλία ως αποτέλεσμα συνεργασίας με μουσεία και συλλογές στη Δανία και στη Σουηδία, αλλά και με το Μουσείο Ορσέ και την Tate στο Λονδίνο. Αυτή η αναδρομική δίνει την ευκαιρία για νέα σκέψη αλλά και θαυμασμό για το έργο αυτού του παράδοξου Δανού, που ήταν μονήρης και ακοινώνητος. Ζωγραφίζει κυρίως εσωτερικά τα οποία βάφει με εκείνο το χαλκοπράσινο και χλωμό γκρίζο. Τα δωμάτια είναι λιτά, δεν έχουν ίχνος από τις βαρυφορτωμένες διακοσμήσεις του 1900. Και μέσα στην αφαίρεση της οικιακής οικονομίας, τοποθετεί συχνά μια γυναίκα, με γυρισμένη την πλάτη, που συχνά είναι η δική του γυναίκα, η Ιντα. Ο Βίλχελμ Χάμερσοϊ είχε το χάρισμα αλλά και την τάση να γεννάει κόσμους μυστηριακούς και ποιητικούς. Πέρασε όλη τη ζωή του σε ένα στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, που ζωγράφιζε διαρκώς. Τα μοντέλα του ήταν η μητέρα του, η αδελφή του, ο αδελφός του, ο γαμπρός του και μερικοί στενοί φίλοι. Η έκθεση εστιάζει επίσης στους δεσμούς που είχε αναπτύξει αυτός ο μοναχικός άνθρωπος με τη Γαλλία. Είχε επισκεφθεί δύο φορές το Παρίσι και είχε λάβει μέρος στις περίφημες Διεθνείς Εκθέσεις του 1889 και του 1900. Η έκθεση στο Μουσείο Jacquemart-André δείχνει και τις σχέσεις του Χάμερσοϊ με καλλιτέχνες του στενού κύκλου του, όπως του αδελφού του Σβεντ Χάμερσοϊ, του γαμπρού του Πέτερ Ιλστεντ και του φίλου του Καρλ Χόλσοε. Ο Βίλχελμ Χάμερσοϊ έμεινε στη μνήμη ως ο ζωγράφος της μοναξιάς, της σιωπής και του φωτός. 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Ο κόσμος του Κυβισμου

Ματιές στον κόσμο-1

EPA/GEORGIOS KEFALAS

Στην Πινακοθήκη της Βασιλείας (Kunstmuseum) εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο κόσμος του Κυβισμού – Από τον Πικάσο στον Λεζέ) με διάρκεια ώς τις 4 Αυγούστου. Στη φωτογραφία δεσπόζει το έργο «Aficionado» (1912) του Πάμπλο Πικάσο, ένα από τα πολλά αριστουργήματα που παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στη Βασιλεία. Συνολικά, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πάνω από 130 έργα της κυβιστικής τεχνοτροπίας προερχόμενα από διάφορα μουσεία και συλλογές του κόσμου. 

ΝΤΙΤΡΟΪΤ
Ο αξέχαστος Μάρβιν Γκέι
 
Ματιές στον κόσμο-2

AP/DOUG PIZAC

 
Ο Μάρβιν Γκέι (1939-1984) έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς, αλλά το ίχνος του ήταν μεγάλο. Συνδεδεμένος με τον ήχο της Motown, ο Μάρβιν Γκέι ήταν ένας σπουδαίος τραγουδοποιός και ερμηνευτής. Στο Μουσείο της Motown στο Ντιτρόιτ θα εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα όπως το τζάκετ και το παντελόνι του σε στυλ μιλιτέρ, το πλεκτό κασκέτο του και άλλα ως μέρος της επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση της διάσημης δισκογραφικής εταιρείας. 

 
ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εκθεση στη Στάζι

 
Ματιές στον κόσμο-3

EPA/FELIPE TRUEBA

 
Στα κελιά απομόνωσης της Στάζι, στο Βερολίνο, το περιβάλλον είναι αυθεντικό. Η πρώην φυλακή της Στάζι άνοιξε για μια νέα έκθεση με τίτλο «Η Στάζι στο Βερολίνο – Επιτήρηση και καταστολή στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο». Η Στάζι ήταν ενεργή και στις δύο πλευρές του Τείχους και ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει τα ίχνη της δράσης της. Η έκθεση πολυμέσων αποκαλύπτει την κρυφή υποδομή παρακολούθησης που είχαν εγκαταστήσει οι εγκέφαλοι των μυστικών υπηρεσιών. 

 
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εκπαιδεύοντας τις νέες γενιές

 
Ματιές στον κόσμο-4

AP/RICHAD DREW

 Λέον Κάνερ, 94 ετών, και η σύζυγός του Ρέι, 92 ετών, φωτογραφήθηκαν μπροστά από ένα γερμανικό βαγόνι, από αυτά που μετέφεραν αθώο κόσμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και οι δύο είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Βρίσκονται στο Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Αουσβιτς. Οχι τόσο παλιά. Οχι τόσο μακριά», με απώτερο σκοπό να εκπαιδεύσει τους νέους και να στείλει ένα μήνυμα για τους κύκλους της Ιστορίας.

 
ΠΑΦΟΣ

Η άνοιξη της Αννας Αχιλλέως

 
Ματιές στον κόσμο-5

BLUE IRIS

 
Η Κύπρια ζωγράφος Αννα Αχιλλέως-Stäubli έχει υιοθετήσει την τεχνική της εγκαυστικής και πολλά από τα έργα της έχουν ως θέμα τη φύση της Κύπρου. Από χθες άρχισε να λειτουργεί η νέα ατομική έκθεσή της, στην Πάφο, στην γκαλερί Blue Iris, σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού. Η Αννα Αχιλλέως έχει καλλιεργήσει ένα προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος στην απόδοση της φύσης. Η έκθεση με τίτλο «Sensations Imprimées» θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή