Μποϊκοτάζ στα ξενοδοχεία του Μπρουνέι από διάσημους του Χόλιγουντ

Μποϊκοτάζ στα ξενοδοχεία του Μπρουνέι από διάσημους του Χόλιγουντ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λογαριασμοί στα social media των πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στο Μπρουνέι διεγράφησαν εν μέσω των διεθνών αντιδράσεων επί των αυστηρών νόμων που τέθηκαν προχθές σε ισχύ κατά της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ. 

Η νέα νομοθεσία στο Μπρουνέι, η οποία βασίζεται στη σαρία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τιμωρίες για την ομοφυλοφιλία, όπως τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου. Ο σουλτάνος της χώρας, Χασανάλ Μπολκιάχ, τονίζει ότι μέσω των νέων νόμων «ενισχύεται» η ισλαμική παιδεία. 

Ο νέος ποινικός κώδικας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, χώρες και προσωπικότητες που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο μικρό κράτος, στο νησί του Βόρνεο.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ όπως και ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ των εννέα πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στον σουλτάνο. Μάλιστα, πολιτικοί από το Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται δύο από τα ξενοδοχεία αυτά, ένωσαν σήμερα τις φωνές τους στην έκκληση για μποϊκοτάζ.

Από την πλευρά της η γνωστή παρουσιάστρια και συγγραφέας Ελεν Ντε Τζένερις ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter, τα εννέα ξενοδοχεία καλώντας τους χρήστες να τα μποϊκοτάρουν, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι». 

Σε συνέχεια της κριτικής που έχουν δεχθεί τα ξενοδοχεία, οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πλέον προσβάσιμοι.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου ποινικού κώδικα επεκτείνεται ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο και πλέον σε αυτόν περιλαμβάνονται ο βιασμός, η μοιχεία –για τους μουσουλμάνους–, η κλοπή και η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τη σαρία, η πιο αυστηρή ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στο Μπρουνέι είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις εδώ και χρόνια, με την ανώτατη ποινή μέχρι σήμερα για ομοφυλοφιλικές πράξεις να είναι δέκα χρόνια κάθειρξη.

Η νέα νομοθεσία εισάγει επίσης την δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή. Ποινικοποιεί επίσης την έκθεση των παιδιών των μουσουλμάνων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του Ισλάμ.

Διεθνείς επικρίσεις

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κατήγγειλε τη Δευτέρα «τις απάνθρωπες και σκληρές ποινές» που προβλέπει η νέα νομοθεσία και ζήτησε την ακύρωσή τους.

Στη Γαλλία, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον σουλτάνο να «αποκηρύξει αυτό το νομοσχέδιο και να διατηρήσει το μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής που ισχύει από το 1957».

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτίμησε ότι η νομοθεσία είναι «βάρβαρη στην ουσία της» και «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα».

Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας είναι αντίθετη «στις διεθνείς υποχρεώσεις» του Μπρουνέι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή