Το… fair play των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το… fair play των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα «πρέπει» και τα «μη», για συνδυασμούς και βεβαίως υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, όσον αφορά τη δημοσιότητα, την προβολή στα ΜΜΕ αλλά και τα οικονομικά, ορίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Εν αρχή ην» τα όρια των δαπανών, οι επιτρεπόμενες αλλά και οι… απαγορευμένες χορηγίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία για την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, έσοδα για συνδυασμούς και υποψηφίους μπορεί να προέρχονται από φυσικά πρόσωπα, πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς τους, καθώς και από τη διάθεση ονομαστικών διπλότυπων εισιτηρίων εκδηλώσεων, για την οποία ωστόσο τίθενται συγκεκριμένοι περιορισμοί. Η διακίνηση των εσόδων και των δαπανών για συνδυασμούς και υποψηφίους γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. 

Αντίθετα, απαγορεύεται η χρηματοδότηση υποψηφίων και συνδυασμών από φυσικά πρόσωπα που οφείλουν πάνω από 1.000 ευρώ σε ΟΤΑ, από ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ κάθε βαθμού και των νομικών προσώπων τους, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερησίων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ή ιδιοκτήτες διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, καθώς και από συζύγους και κατιόντες αυτών, από υπαλλήλους ΟΤΑ ή νομικών προσώπων τους. Δεν επιτρέπεται η λήψη τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων, ενώ η χρηματοδότηση των συνδυασμών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους υποψηφίους είναι 500 ευρώ.

Ως προς το ανώτατο όριο των δαπανών για τις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, για εκλογική περιφέρεια μέχρι 100.000 κατοίκους οι υποψήφιοι μπορούν να δαπανήσουν 2.500 ευρώ, μέχρι 150.000 να δαπανήσουν 3.000 ευρώ, μέχρι 200.000 να δαπανήσουν 3.500 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιφέρειες ο συντελεστής αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 100.000 κατοίκους. Για τον υπολογισμό του ανώτατου όριου δαπανών συνδυασμών στις περιφερειακές εκλογές, αθροίζονται τα επιμέρους ανώτατα όρια δαπανών του κάθε υποψηφίου και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη.

Αντίστοιχα, για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές, για εκλογικές περιφέρειες μέχρι 30.000 κατοίκων, προβλέπεται ανώτατο όριο δαπανών μέχρι 1.500 ευρώ, μέχρι 60.000 κατοίκων 2.000 ευρώ, μέχρι 100.000 κατοίκων 2.500 ευρώ, μέχρι 150.000 κατοίκων 3.000 ευρώ, μέχρι 200.000 κατοίκων 3.500 ευρώ, ενώ για εκλογικές περιφέρειες άνω των 200.000 κατοίκων ο συντελεστής αυξάνεται κατά μία μονάδα/100.000 κατοίκους.

Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου δαπανών των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές, αθροίζονται τα επιμέρους ανώτατα όρια δαπανών του κάθε υποψηφίου και λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών του οικείου δήμου συν την κατά περίπτωση προσαύξηση, η οποία συναρτάται με τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών ανά δήμο. Παράλληλα, για την προεκλογική προβολή μηνυμάτων συνδυασμών θα διατεθούν συγκεκριμένοι χώροι, εκτός των οποίων απαγορεύεται η αφισοκόλληση και η ανάρτηση πάσης φύσεως υλικού.

Για τους δημοτικούς συνδυασμούς επιτρέπεται η σύσταση ενός εκλογικού κέντρου ανά εκλογική περιφέρεια και το ίδιο ισχύει και για τους περιφερειακούς συνδυασμούς, με εξαίρεση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που επιτρέπεται ένα ανά νομό. Εντός των εκλογικών κέντρων επιτρέπεται η αφισοκόλληση. Δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία, ενώ απαγορεύεται η διακίνηση φυλλαδίων μέσω του Τύπου και υπηρεσιών του Δημοσίου. Την προηγουμένη και την ίδια ημέρα των εκλογών απαγορεύονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι ομιλίες και η πάσης φύσεως διαφήμιση.

Οι σύμβουλοι

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι απαγορεύεται να λειτουργούν εκλογικά κέντρα, εντευκτήρια, εκλογικά γραφεία καθώς και να αναρτούν αφίσες, πανό κ.λπ. σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, ενώ ισχύουν και για αυτούς οι περιορισμοί στη διακίνηση φυλλαδίων και λοιπού προεκλογικού υλικού. Επίσης, απαγορεύεται η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.

Ως προς τις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, η προεκλογική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχύουν οι διατάξεις, ξεκινάει ένα μήνα πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παρουσίαση εκπομπών που μεταδίδονται από δημόσια και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελεύθερης λήψης και από το Διαδίκτυο, ενώ οι εμφανίσεις τους σε κάθε είδους εκπομπές δημόσιων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελεύθερης λήψης, σε συνδρομητικά κανάλια αλλά και στο Διαδίκτυο καθορίζονται ως εξής:

Οι υποψήφιοι μπορούν να εμφανιστούν δύο φορές σε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, μία φορά σε τοπικό ή περιφερειακό μέσο, μία φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες.

Σε περίπτωση έκτακτων γεγονότων δεν λογίζονται ως εμφανίσεις οι δηλώσεις και η ενημέρωση που παρέχεται στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Οι επικεφαλής των συνδυασμών μπορούν να συμμετέχουν απεριόριστα σε τηλεοπτικές συζητήσεις υπό προϋποθέσεις, ενώ επισημαίνεται ότι για τις εμφανίσεις των υποψηφίων απαγορεύεται η καταβολή εκλογικής δαπάνης ανεξαρτήτως ποσού προς ΜΜΕ, καθώς και οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα. Η περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης διάταξης επιφέρει την έκπτωση από το αξίωμα του υποψηφίου και ποινή φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους των αντίστοιχων μέσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή