Χιλιάδες οι νέοι που θέλουν να πάνε την Ελλάδα μπροστά

Χιλιάδες οι νέοι που θέλουν να πάνε την Ελλάδα μπροστά

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν ένα Πανόραμα καλύτερο από κάθε άλλη φορά», συμπυκνώνει μιλώντας στην «Κ» με πηγαίο ενθουσιασμό ο πρώην καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Ιορδάνης Λαδόπουλος. Είναι Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα «Σκαλκώτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λίγα λεπτά μετά την πανηγυρική κορύφωση του τριήμερου πολυσυνεδρίου του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων στην Ελλάδα που φέτος –τον ένατο χρόνο λειτουργίας του θεσμού– έσπασε το ρεκόρ προσέλευσης και υπήρξε πιο συναρπαστική από ποτέ. Εως το απόγευμα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου σχεδόν 6.000 φοιτητές και απόφοιτοι ηλικίας έως 35 ετών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσουν το συνέδριο – ορισμένοι για δύο ή και τρεις ημέρες. «Οι δύο όροφοι που χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά μάς προσέφεραν μεγαλύτερη λειτουργικότητα αλλά και τη δυνατότητα να φιλοξενούμε περισσότερο κόσμο», προσθέτει ο κ. Λαδόπουλος, ο εμπνευστής του πολυσυνεδρίου.

Χιλιάδες οι νέοι που θέλουν να πάνε την Ελλάδα μπροστά-1

Oι χιλιάδες επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια – τομείς εξαιρετικά καινοτόμοι και καταλυτικοί για την οικονομία του αύριο, οι οποίοι ωστόσο σπάνια καλύπτονται από τον ελληνικό ακαδημαϊκό κόσμο.

Με 110 πολύπλευρες θεματικές ενότητες σε μορφή πάνελ, workshops και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, και με πάνω από 280 διακεκριμένους ομιλητές που μοιράστηκαν με τους νέους συμμετέχοντες τις επαγγελματικές τους συμβουλές, το φετινό Πανόραμα αδιαμφισβήτητα συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ανάμεσα στα δεκάδες ενημερωτικά πάνελ συμπεριλήφθηκαν συζητήσεις για τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια – τομείς εξαιρετικά καινοτόμοι και καταλυτικοί για την οικονομία του αύριο, οι οποίοι ωστόσο σπάνια καλύπτονται από τον ελληνικό ακαδημαϊκό κόσμο. Αλλωστε, τιμώμενος κλάδος του φετινού Πανοράματος ήταν η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, κάτι που καθρεφτίστηκε όχι μόνο στις θεματικές του συνεδρίου αλλά και στην άρτια και υπερσύγχρονη οργάνωση. Σε κάθε πάνελ, μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι νεαροί συμμετέχοντες μπορούσαν να απευθύνουν ψηφιακά τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές αλλά και να ξεχωρίσουν μέσω ηλεκτρονικής ψήφου τα πιο δημοφιλή ερωτήματα των υπολοίπων συνέδρων.

Τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ

Το όραμα του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας είναι να οικοδομήσει μια γενιά επιχειρηματιών, η οποία με τη σειρά της θα χτίσει μια νέα Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Η έμφαση στην εξωστρέφεια φάνηκε και από την απόφαση του φετινού συνεδρίου να ξεχωρίσει τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα – κίνηση που εκτιμήθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος παρευρέθηκε στο συνέδριο και απευθύνθηκε στο νεαρό κοινό με μια εξαιρετικά θερμή ομιλία. «Χαίρομαι πολύ που απόψε βλέπουμε μια συζήτηση που δεν επικεντρώνεται μόνο στο παρελθόν και στα μαθήματα που αποκομίσαμε από την κρίση, αλλά και στις λαμπρές ευκαιρίες του μέλλοντος», ανέφερε ο κ. Πάιατ. «Υπάρχουν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας που κινούν έντονα το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών», προσέθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενέργεια, στις μεταφορές, στον τουρισμό και στη γεωργία ως βιομηχανίες «κλειδιά» για τη μελλοντική οικονομία της χώρας.

Το αισιόδοξο μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη επανέλαβε και ο εμπνευστής του συνεδρίου κ. Λαδόπουλος στην ομιλία που σήμανε τη λήξη του φετινού Πανοράματος. «Η δική σας γενιά είναι η καλύτερη όλων […] έχει προβληματιστεί από τα λάθη των προηγούμενων γενιών και επιθυμεί την αλλαγή», ανέφερε ο καθηγητής, προτού παρακινήσει τους νεαρούς συμμετέχοντες να κάνουν το άλμα για το μέλλον της Ελλάδας. Το κοινό χειροκρότησε ενθουσιασμένο, λαμβάνοντας το… μήνυμα από το συναρπαστικό τριήμερο.

Τα πάνελ και οι ομιλίες που ξεχώρισαν

«Οταν ακούς τη λέξη πανόραμα αμέσως είσαι σίγουρος πως το επίπεδο της κάθε συζήτησης και του κάθε ομιλητή θα είναι κορυφαίο», αναφέρει με χειμαρρώδη λόγο στην «Κ» ο φοιτητής Κωνσταντίνος Πυθαρούλιος, ο οποίος επισκέπτεται το πολυσυνέδριο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πράγματι, είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς τις κορυφαίες στιγμές και ομιλίες του φετινού πολυσυνεδρίου – ωστόσο υπήρξαν μερικές που ξεχώρισαν είτε λόγω της πρωτοτυπίας τους είτε λόγω του ξεχωριστού περιεχομένου.

Χιλιάδες οι νέοι που θέλουν να πάνε την Ελλάδα μπροστά-2

O εμπνευστής του εγχειρήματος και πρώην καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Ιορδάνης Λαδόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Στο πάνελ από αριστερά: ο ∆ημήτρης Παπαδημητρίου και η Κατερίνα Ανδρονικάκη, εθελοντές στη διοργάνωση του Πανοράματος, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο CEO της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο επίσης εθελοντής Αναστάσης Πάστρας.

Μία από αυτές ήταν το διαδραστικό δρώμενο «LinkedIn και είσαι in!» που κέντρισε εκατοντάδες νέους συμμετέχοντες στην αίθουσα «Σκαλκώτα». Πρόκειται για ένα θεατρικό δρώμενο από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Τσαμάκο, που έφερε κοντά τους ηθοποιούς Λία Ζάιου και Χρήστο Παγκαλά, την Εθελ Αγγελάτου, σύμβουλο και trainer της πλατφόρμας LinkedIn, και τη Χρύσα Μπένου HR Business Partner της UniSystems SA. Με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο, το δρώμενο ενημέρωσε τους νεαρούς συμμετέχοντες για τους βέλτιστους τρόπους χρήσης της επαγγελματικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Για την αμεσότητά της ξεχώρισε και η παρέμβαση της Ελένης Νικολαΐδου, New Business Development Manager της PeopleCert, η οποία τόνισε τη σημασία των δεξιοτήτων προγραμματισμού στη σημερινή οικονομία και παρουσίασε έναν έξυπνο τρόπο για να μυηθεί κάποιος στον κόσμο του προγραμματισμού σε 12 μόλις εβδομάδες.

Με μια συναισθηματική νότα έκλεισε η πρώτη μέρα του συνεδρίου, με τη συνεδρία «Οι εμπειρίες της κρίσης και οι προκλήσεις του αύριο». Τόσο οι κεντρικοί ομιλητές  –μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, Managing Director της Green Cola και ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS)– όσο και η πλειονότητα του κοινού ήταν παλιοί φοιτητές του κ. Λαδόπουλου, και έτσι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό. Στις τέσσερις δεκαετίες που έχει αφοσιωθεί στη γεφύρωση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, ο πρώην καθηγητής έχει χτίσει ένα εντυπωσιακό δίκτυο, το οποίο έδωσε δυναμικά το «παρών» και τις υπόλοιπες ημέρες του τριήμερου πολυσυνεδρίου. «Ο κ. Λαδόπουλος κρατούσε επαφή μαζί μας σε όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού μας ταξιδιού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Γιώργος Νικολετάκης, ιδρυτής της εταιρείας 100mentors και πρώην φοιτητής του εμπνευστή του «Πανοράματος». Η εταιρεία του, η οποία δικτυώνει μαθητές και φοιτητές με επιτυχημένους μέντορες από όλο τον κόσμο, πλαισίωσε φέτος τις δράσεις του «Πανοράματος» οργανώνοντας τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Η πιο διακεκριμένη παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου που τίμησε το φετινό συνέδριο ίσως ήταν η Αμερικανίδα Σέριλ Εντισον, με πολυετή εμπειρία στη Σίλικον Βάλεϊ σε περισσότερες από 47 βιομηχανίες. Σε μία σύντομη αλλά εντυπωσιακά περιεκτική ομιλία, η κ. Εντισον εξήγησε στο νεαρό κοινό τα πέντε βήματα που, κατά τη γνώμη της, μπορούν να μετατρέψουν μια φιλόδοξη νεοφυή εταιρεία σε παγκόσμιο κολοσσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή