Ο Ερντογάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα της κάλπης στην Πόλη

Ο Ερντογάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα της κάλπης στην Πόλη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Οργανωμένο έγκλημα» συντελέσθηκε στις κάλπες των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης της διαδικασίας, που ανέδειξε με μικρή διαφορά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου. Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν απότομη υποχώρηση στην τιμή της λίρας και στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Το κυβερνών κόμμα AKP έχασε τον δήμο της Αγκυρας και έχει καταθέσει ενστάσεις για νέα καταμέτρηση ψήφων σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης. Ο πρόεδρος Ερντογάν, όμως, εκτιμά ότι καθώς οι αμφισβητούμενες ψήφοι στην Πόλη δεν υπερβαίνουν τις 20.000, με τις οποίες προηγείται ο Ιμάμογλου, η διεξαγωγή νέων εκλογών καθίσταται αναγκαία.

Η Υπατη Εκλογική Επιτροπή, στην οποία το AKP έχει προσφύγει, δεν εξέδωσε ακόμη απόφαση. «Οι πολίτες μας ζητούν να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους, παραπονιούνται για οργανωμένα εγκλήματα. Κανείς δεν δικαιούται να κάνει λόγο για εκλογική νίκη σε πόλη 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων με διαφορά ψήφων 13.000 και 14.000 υπέρ του. Οταν οι προσφυγές εκδικασθούν, τότε θα αποδεχθούμε το αποτέλεσμα», είπε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, προτού αναχωρήσει για τη Μόσχα.

Αυστηρή προειδοποίηση στην εκλογική επιτροπή απηύθυνε χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι η ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας βρίσκεται σε κίνδυνο. «Η εκλογική επιτροπή έχει εισέλθει σε διαδικασία η οποία πλήττει την ασφάλεια και την αξιοπιστία της κάλπης και των ίδιων των εκλογών. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος, είπε ο Κιλιτσντάρογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, όπου η επιτροπή ενέκρινε, παρά τις ενστάσεις του AKP, την εκλογή του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς με διαφορά τεσσάρων μονάδων από τον αντίπαλό του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή