Το «βατό» των Εξαρχείων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα θλιβερό περιστατικό ξυλοδαρμού είχαμε στα Εξάρχεια. Θύμα, και αυτή τη φορά, κάποιος άνθρωπος του Τύπου. Ο φωτορεπόρτερ κ. Αλέξανδρος Σταματίου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δέχθηκε επίθεση από τρεις άνδρες: «Με έβρισαν και άρχισαν να με γρονθοκοπούν με δαχτυλίδια, μου χτύπησαν το πόδι και μετά με έριξαν κάτω στην άσφαλτο. Είμαι με ράμματα στη μύτη, κάνω αιμοπτύσεις συνέχεια, το πόδι είναι χτυπημένο».

Γι’ αυτή την επίθεση έγινε εκτενής αναφορά από τα αριστερά, ΣΥΡΙΖΑϊκά και αριστερίστικα μέσα, η οποία δεν είχε δοθεί για τον ξυλοδαρμό π.χ. του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου δύο δρόμους παρακάτω ή για τον προπηλακισμό της κ. Σοφίας Παπαϊωάννου σε ταβέρνα της περιοχής. Ο τίτλος του left.gr εξηγεί το παράδοξο: «Στοχευμένη φασιστική επίθεση στα Εξάρχεια κατά του φωτορεπόρτερ Αλ. Σταματίου» (7.4.2019). Σύμφωνα με το θύμα, «είμαστε στοχοποιημένοι όλοι οι φωτορεπόρτερ μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών. Περίμενα χτύπημα, με είχαν δει να φωτογραφίζω στα συλλαλητήρια». Να σημειώσουμε την αποστροφή του: «Εγώ πιστεύω ότι η επίθεση είναι μια κίνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μπουν πλέον και μέσα στα Εξάρχεια», που δεν είναι άβατο, θα σημειώναμε εμείς.

Δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ακροδεξιοί συμμορίτες στοχοποίησαν φωτορεπόρτερ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έχουν τόσους… αρθρογράφους για να ξεσπάσουν. Αλλά είναι άβυσσος η ψυχή των υπανθρώπων· κτήνη είναι όσοι χρησιμοποιούν βία για κάθε λόγο πλην της αυτοάμυνας. Και από τέτοια ζώα στα Εξάρχεια κυκλοφορούν πολλά. Μην ξεχνάμε ότι είχαν δείρει γνωστό σκηνοθέτη διότι έμοιαζε με προβεβλημένο δημοσιογράφο και είχαν ξεσπάσει με γροθιές και κλωτσιές κατά ενός σκιτσογράφου επειδή φορούσε λευκό κράνος και νόμιζαν ότι είναι αστυνομικός. Σώθηκε από τα χειρότερα διότι, σύμφωνα με την περιγραφή του, τον αναγνώρισαν περαστικοί που άρχισαν να φωνάζουν όλοι μαζί εν χορώ: «Αφήστε τον, δεν είναι μπάτσος».

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας περαστικός τις έφαγε γιατί έμοιαζε με τον αρθρογράφο κ. Θοδωρή Γεωργακόπουλο και μια ακτιβίστρια της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ περιέγραψε τη δική της εμπειρία στο Facebook: «Εγώ φώναζα “γιατί, ρε παιδιά, με βαράτε, γιατίιιιι;” και με πήραν χαμπάρι ότι έκαναν λάθος όταν είδαν ότι είμαι κοπέλα. “Δεν είναι αυτός”, φώναξε ο ένας και με αφήσανε με τα αίματα να στάζουν παντού, να βάζω τα χέρια μου να τα σταματήσω από το κεφάλι μου και αυτοί έτρεξαν να πιάσουν δεν ξέρω ποιον!».

Με άλλα λόγια στα Εξάρχεια, που δεν είναι άβατο, καθένας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα αρκεί να μην έχει άσπρο κράνος, να μη μοιάζει με «μπάτσο», δημοσιογράφο ή «δεν ξέρω ποιον!». Και μετά τα πρόσφατα γεγονότα, καλό είναι να μη μοιάζει και με λιμενικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή