ΕΕ: Εκτακτη σύνοδος κορυφής για τους όρους και τις προϋποθέσεις παράτασης του Brexit

ΕΕ: Εκτακτη σύνοδος κορυφής για τους όρους και τις προϋποθέσεις παράτασης του Brexit

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το  βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης Μέι για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου και η νέα αυτή εξέλιξη θα συζητηθεί σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στην πρόσκληση που απέστειλε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit ενώ λίγο αργότερα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020. 

Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε χθες με την Τερέζα Μέι, θεώρησε πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.

Ο όρος της ΕΕ για παράταση 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σημείωνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή