Δύο μουσικά γεγονότα ολκής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πολυαναμενόμενα μουσικά γεγονότα στην Αθήνα προσφέρει η ερχόμενη εβδομάδα. Την έλευση του Θεόδωρου Κουρεντζή με την Ορχήστρα και Χορωδία musicAeterna της Οπερας του Περμ, στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 16 Απριλίου, και το προσωπικό ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την Πέμπτη 18 Απριλίου. Δύο καλλιτέχνες με ισχυρή προσωπικότητα και διεθνή αναγνώριση, η παρουσία των οποίων προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα ερμηνεύσει το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι (με ελληνικούς υπέρτιτλους), λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τέσσερις εκλεκτούς ερμηνευτές: τη σοπράνο Ζαρίνα Αμπάεβα, τη μετζοσοπράνο Ερμίν Μέι, τον τενόρο Ντμίτρι Πόποφ και τον μπάσο Ταρέκ Ναζμί. Το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, που ακούστηκε για πρώτη φορά το 1874 στο Μιλάνο, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, είναι ένα υποβλητικό και μεγαλειώδες έργο, που απαιτεί τέσσερις σολίστ, διπλή χορωδία και ορχήστρα με σολιστικά φωνητικά μέρη οπερατικών διαστάσεων. Η δυναμική προσωπικότητα και η ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία του Θεόδωρου Κουρεντζή αναμένεται ότι θα συμβάλουν σε ένα ξεχωριστό βίωμα.

Pourquoi me réveiller?

Αναμένουμε να ακούσουμε τον Δημήτρη Πλατανιά να τραγουδάει το «Pourquoi me réveiller? », την περίφημη άρια από τον «Βέρθερο» του Ζιλ Μασνέ και πολλά ακόμη όχι «συνηθισμένα» για το δικό του ιταλικό, κυρίως, ρεπερτόριο. Το προσωπικό του ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ (με τη Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο) σημειώνεται ήδη ως μουσικό γεγονός.

Ο Δημήτρης Πλατανιάς που δείχνει να είναι σε διάθεση πειραματισμού και αναζήτησης θα ερμηνεύσει επίσης την άρια του Γουλιέλμου Τέλλου από τη 2η Σκηνή της Γ΄ Πράξης του «Γουλιέλμου Τέλλου» του Τζοακίνο Ροσίνι, καθώς και την άρια του Βόλφραμ από τη Β΄ Σκηνή της Γ΄ Πράξης του «Τανχώυζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, αλλά και ένα τραγούδι του Σπυρίδωνος Σαμάρα σε ποίηση Γεωργίου Δροσίνη. Είναι μια ανθολόγηση από δημοφιλείς άριες υψηλών απαιτήσεων αυτό που ετοίμασε για το μεγάλο κοινό του, ο Δημήτρης Πλατανιάς. Αριες από όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Βάγκνερ, Βέρντι, Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι και Σαμάρα. Ο Δημήτρης Πλατανιάς πρωταγωνιστεί αυτήν την περίοδο στη νέα παραγωγή του «Ναμπούκο» στην Κρατική Οπερα του Αμβούργου, σε σκηνοθεσία του Ρώσου σκηνοθέτη Κίριλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Μόσχα. Οπως σημειώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, «ο ανορθόδοξος και σχεδόν μυθιστορηματικός τρόπος που έγινε η σκηνοθεσία της παραγωγής αυτής έχει γίνει είδηση στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου». Το ρεσιτάλ αυτό είναι προάγγελος του ρόλου-έκπληξη για τη σεζόν 2019-20 στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή