Ετοιμη για νέα μάχη δηλώνει η ΕΚΤ

Ετοιμη για νέα μάχη δηλώνει η ΕΚΤ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, η ΕΚΤ δεν αναθεώρησε σε σημαντικό βαθμό ούτε τη μελλοντική της νομισματική πολιτική ούτε την εκτίμηση για τις οικονομικές εξελίξεις. Ισως να ακούστηκε λίγο πιο μετριοπαθής, εν μέρει επειδή προβλέπει νέα προσωρινή υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Επιπροσθέτως, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε και πάλι ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει «πληθώρα εργαλείων» αν απαιτήσει η κατάσταση νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε πως θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο τρέχον επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους και πως θα προσφέρει νέα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε πως θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τους όρους σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Αναγνώρισε για πρώτη φορά πως η ΕΚΤ θα εξετάσει πιθανές αρνητικές παρενέργειες από την εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητά σε σύστημα επιβολής διαφορετικών επιτοκίων. Εχοντας αναθεωρήσει σημαντικά προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα του Μαρτίου σύμφωνα με το οποίο η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει χαμηλότερη αναπτυξιακή δυναμική.

Οι αρνητικοί παράγοντες σε εθνικό επίπεδο αρχίζουν να υποχωρούν, ωστόσο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από παγκόσμιους παράγοντες. Εξακολουθούν να είναι περισσότερες οι πιθανότητες η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο να αποδειχθεί χαμηλότερη από τις προβλέψεις της ΕΚΤ. Αν και η κεντρική τράπεζα θεωρεί ακόμη πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χάρη στις τιμές του πετρελαίου, πιστεύει επίσης πως θα ενισχυθεί αργότερα το 2019 χάρη στην αύξηση των μισθών. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρούμε πως τα επιτόκια που θα έχουν τα νέα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια (TLTRO), τα οποία θα χορηγήσει η ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στο μεσοδιάστημα η ΕΚΤ θα έχει στη διάθεσή της ακόμη περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομίας.

Στο ζήτημα της επιβολής δύο επιτοκίων δανεισμού για κεφάλαια που τοποθετούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ, θεωρούμε πως η κεντρική τράπεζα θα επιφυλαχθεί να εκφράσει την άποψή της. Επίσης, θα αποφύγει να αλλάξει τους αμέσους επόμενους μήνες την καθοδήγηση προς τους επενδυτές για το μελλοντικό επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού. Η συζήτηση για δύο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού για τράπεζες θα μπορούσε να γίνει πιο έντονη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το γεγονός πως το μελετάει επισταμένως η ΕΚΤ υποδηλώνει πως οι πιθανότητες για μια τέτοια κίνηση ίσως να είναι πάνω από 50%. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να καταλήξει και στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για σύστημα δύο επιτοκίων δανεισμού για τις τράπεζες αν ανακάμψει σύντομα η οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, χθες η ΕΚΤ δεν συζήτησε λεπτομέρειες για την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω των νέων μακροπρόθεσμων δανείων η αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια. Απλώς άρχισε να «αναλύει» αυτά τα ζητήματα ενόψει της λήψης απόφασης ενδεχομένως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή